Samtidig med at USA’s præsident, Barack Obama forsøger at overtale Kongressens to kamre til at godkende et militært angreb på Syrien uden om FN, ruster landet og flere andre nationer op til konfrontationen.
I går talte Barack Obama på seks tv-stationer som CNN og Fox Tv om nødvendigheden af et angreb. Samtidig mødtes medlemmerne i Senatet til det første møde efter ferien.
Dette bliver ikke et nyt Irak eller Afghanistan.
Barack Obama.
Her blev sidste uges vejledende resolution fra Senatets Udenrigskomite fremlagt. Resolutionen foreslår et angreb på Syrien, der kan "ændre momentum på slagmarken i Syrien." Altså direkte støtte til et regimeskifte.
Iagttagere forventer, at Senatet stemmer i morgen, mens de 400 medlemmer af Repræsentanternes Hus ifølge planen stemmer på fredag.
Flere medier skriver, at der især i Repræsentanternes Hus er stor modstand imod et angreb, men med forskellige begrundelser.
Zionister presser
Dagbladet New York Times bemærkede fredag, at Obama-administrationen forventer stor støtte fra den pro-israelske lobbygruppe American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) til at presse Kongressen til at bakke op om et 90 dage langt "begrænset" militært angreb på Syrien
Men modstanden er stor og har ifølge DR's Washington-korrespondent forplantet sig blandt Kongressens medlemmer. Kun syv procent af den amerikanske befolkning bakker op om et angreb, viser flere meningsmålinger. Flere medier skriver, at vrede borgere simpelthen kimer politikerne ned i forsøget på at undgå endnu en krig.
I sin ugentlige radiotale til nationen lovede Barack Obama i weekenden, at ”dette bliver ikke et nyt Irak eller Afghanistan”. Men ifølge dagbladet Wall Street Journal har Obama allerede givet signal til forsvarsministeriet Pentagon om at forberede sig på en vedvarende bombekampagne med B-52-bombefly, lavtflyvende B1S-fly og B-2-Stealth-fly, baseret i Golf-staten Qatar og på en base i delstaten Missouri.”
The Times of London rapporterede fredag, at USA’s efterretningstjeneste CIA ”fører tilsyn med nye forsendelser af våben fra Saudi-Arabien og andre arabiske stater til Syriens oprørere - så de kan udnytte resultatet af en amerikansk bombeoffensiv.
Golflandenes samarbejdsorganisation (GCC) meddelte i weekenden, at det fuldt ud bakker op om et angreb mod Syrien.
USA’s udenrigsminister, John Kerry, siger, at 12 lande bakker op om en militær aktion. Landene indbefatter tilsyneladende golflandene, Australien, Frankrig og Tyrkiet, mens Danmark og Storbritannien også skal være parate. Dog er Danmark tilsyneladende ikke blevet spurgt, mens det britiske parlamentet i sidste uge underkendte regeringens forslag om at støtte et angreb udenom FN.
EU
EU’s 28 udenrigsministre udsendte lørdag en tvetydig resolution, der både krævede en ”stærk international reaktion” på augusts formodede kemiske angreb i Syrien, men samtidig opfordrede til at ”fortsætte med at løse den syriske krise gennem FN-processen”. Erklæringen kom efter et møde mellem udenrigsminsitrene og USA's udenerigsminister John Kerry, skriver netavisen euoserver.com.
I EU har Norge og Sverige sagt nej, mens Grækenland og Holland har sagt, at FN-godkendelse er nødvendig. Tyskland og Italien har ikke meldt entydigt ud.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278