28 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Militærjunta udfordret i Sudan

Vejblokader og demonstrationer:

Militærjunta udfordret i Sudan

Uroen fortsætter i Sudan i det nordøstlige Afrika. Strejker og civil ulydighed er blevet svaret på militærets drab på over 60 demonstranter mandag. Kommunister opfordrer menige soldater og politifolk til mytteri og til at forsvare folket.

Kommunister og andre revolutionære opfordrer til modstand mod militærjuntaen. Her protest i hovedstaden Khartoum under generalstrejken 28. maj.
FOTO: Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Militærets massakre på over 60 civile i det nordøstafrikanske land Sudans hovedstad Khartoum mandag har tilsyneladende ikke fået de protesterende demokrati-aktivister til at give op.

Vi er med til at opbygge, vedligeholde og fremme ​​den brede front af alle de kræfter, der ønsker frihed og forandring. 
Fathi al-Fadl, kommunisterne

Oppositionsgrupper har opfordret til at "eskalere alle revolutionære aktiviteter" og opfordrer til at afbrænde dæk og "lamme alt offentligt liv ved at blokere hovedveje og broer", beretter dagbladet New York Times og twitter-kontoen twitter.com/sudanuprisinguk.

Massakren

Mandag den 3. juni om morgenen angreb soldater loyale overfor det sudanske militære overgangsråd (TMC) demonstranter foran militærets hovedkvarter, hvor tusinder civile siden 6. april har forsamlet sig i en permanent protestlejr.

Der rapporteres om over 60 dræbte og yderligere 50 i løbet af denne uge, mens 650 meldes såret, og 40 kvinder meldes voldtaget. Det oplyser den meget aktive oppositionsgruppe Sudanese Professionals Association (SPA), selv om internettet i øjeblikket er blokeret af myndighederne.

Simultant med overfaldet i Khartoum har TMC's militser udført tilsvarende angreb i flere af Sudans byer. 

Ifølge ubekræftede forlydender er enheder af Sudans hær blevet afvæbnet, så de ikke slutter sig til de protesterende og beskytter civile.

Alligevel opfordrer en af de drivende kræfter i den "nationale revolution", Sudans Kommunistiske Parti (SCP), menige soldater til at nægte at skyde.

– Alle medlemmer af det militære overgangsråd tilhører det gamle regime, og derfor satser vi nu på, at patriotiske militærofficerer og menige soldater handler og vælger at beskytte det sudanesiske folk, siger SPC's talsperson Amal al-Zein til New York Times.

Hun mener, at hvis der opstår en splittelse indenfor militæret og politiet, kan det "gavne revolutionen på afgørende vis".

Ifølge flere presserapporter har flere afdelinger af Sudans hær allerede sluttet sig til protesterne, der startede 19. december 2018.

Her førte demonstrationer mod højere priser på brød og brændstof til en massebevægelse for at afskaffe regimet.

I april afsatte en militærjunta (TMC) så landets præsident, Omar al-Bashir, og tog selv magten.

Sammebrudt dialog

15. maj blev TMC og repræsentanter for demonstranterne enige om en overgangsperiode frem mod demokrati. Ifølge dagbladet Sudan Tribune krævede oppositionsgrupperne at få flertallet i et nyt demokratisk overgangsråd. Men det nægtede militærledelsen. Samtalerne strandede, og i denne uge erklærede TMC, at samtalerne er droppet, og at der bliver afholdt valg om ni måneder.

Kort efter – den 3. juni – blev massakren på demonstranter ifølge forlydener udført af enheder fra Rapid Support Forces (RSF), de nationale væbnede styrker og sikkerhedsstyrkerne.

Massakren kom i kølvandet på, at militærledelsen havde afholdt møder med politiske repræsentanter for Egypten, De forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien, der til lejligheden valgte at støtte Sudan med tre milliarder dollars, rapporterer Green Left Weekly.

>> LÆS OGSÅ: KOMMUNIST-FORMAND ARRESTERET I SUDAN

En af toplederne af det sudanesiske militærråd er Abdel al-Burhaan, der har været leder af Sudans militære besættelsesstyrker i nabolandet Yemen. Han har i årevis været en tro tjener for præsident Omar al-Bashir, rapporterer den USA-baserede TV-station Democracy Now.

Men militærrådet er under stigende pres, mener netmediet Allafrican.com. Efter mandagens massakre blev Sudan suspenderet fra alle Den Afrikanske Unions aktiviteter. FN har også fordømt volden.

Nationaldemokratisk revolution

Sudans kommunistparti kalder de seneste måneders protester for "en nationaldemokratisk revolution".

Partiet, der er Sudans ældste, mener, at landet nu befinder sig i anden fase af revolutionen. Lige nu er opgaven er at "komme af med det militære styre".

– Nu gælder det om at skabe grundlaget for at gennemføre den nationaldemokratiske revolutions opgave og etablere folkets demokratiske regering, der skal bane vejen for at opbygge socialisme i Sudan, siger Fathi al-Fadl, der er international talsmand for SCP, til det amerikanske nyhedssite Liberation News.

Han mener, at landet er modent til store "revolutionære bedrifter".

– Regimet, der stadig er på plads, har alt for længe gennemført en økonomisk politik dikteret af Verdensbanken og IMF, som har ødelagt landet og forvandlet livet for det overvældende flertal af befolkningen til elendighed, sult og fattigdom, siger Fathi al-Fadl.

Kommunisten mener, at Sudan har været "en sand tjener for verdensimperialismen og lokale arabiske magter".

– Regimet har solgt ud af frugtbare jorde til udenlandsk kapital og i stedet smidt lokale jordejere på porten. Regimet har også åbnet op for USA's og Israels efterretningstjenester CIA og Mossads aktiviteter, siger Fathi al-Fadl og tilføjer, at CIA's største base i Afrika ligger i netop Sudan.

Han kritiserer, at Sudan har samarbejdet med USA's afrikakommando (AFRICOM) og desuden sendt tropper til Yemen som en del af Saudi-Arabiens og andre golfnationers invasion af landet.

Bygger bred front

Statsmedier i Sudan har længe anklaget den mest aktive oppositionsgruppe, Sudanese Professionals Association, og dets tilhængere for at være styret af landets kommunister. 

Men hetzen er kun opstået, så "regimet kan miskreditere og afskrække folk fra at gå på gaden", mener Fathi al-Fadl.

– Revolutionen tilhører kun folket og er resultatet af en kamp, ​​der startede i 1989, hvor kommunisterne og andre revolutionære led store ofre. Ingen kan hævde, at dette er deres revolution alene, siger han til Liberation News.

Han tilføjer, at kommunisterne i øvrigt har medlemmer af Sudanese Professionals Association, der primært er en samling af læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale. Men at denne gruppe blot er en del af den "revolutionære lejr", som ifølge Fathi al-Fadl består af "radikale kræfter inden for arbejderklassen, bønderne og den revolutionære intelligentsia" samlet i den største paraplyorganisation FFC (Forces of Freedom and Change).

Selv indgår SCP i den revolutionære demokratiske front, National Consensus, der sammen med over hundrede grupper indgår i netop FFC.

– Vi er med til at opbygge, vedligeholde og fremme ​​den brede front af alle de kræfter, der er enige i FFC's charter for frihed og forandring, siger Fathi al-Fadl.

SCP har udpeget sine egne kandidater til at sidde i det demokratiske overgangsråd, som militærledelsen nu har bremset. Andre grupper, der har stillet egne kandidater, er Arab Socialist Baath Party og for eksempel Sudanese Professionals Association (SPA).

– Parolerne for revolutionen er "frihed, fred, retfærdighed og et krav om folkets ret til at vælge sin fremtid". Lige nu står kampen om at fjerne militærrådet fra magten. Dét afgør, om revolutionen vil vinde eller tabe, slutter Fathi al-Fadl.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. jun. 2019 - 14:41   11. jun. 2019 - 09:46

Sudan

ah@arbejderen.dk
Oprør i Sudan 2019
  • 19. december 2018: Protester mod at hæve prisen på brød og brændstof.
  • Protesterne udvikler sig hurtigt til at kræve regimets afgang.
  • 6. april 2019: Demonstranter opretter protestlejr uden for militærets hovedkvarter i Khartoum.
  • 11. april: Hæren afsætter præsident Omar al-Bashir, men protesterne fortsætter.
  • Bashir bliver fængslet og anklaget for mord og korruption.
  • 15. maj: Hæren og demonstranterne blev enige om overgangsperioden.
  • 3. juni: Militærrådet aflyser al dialog og organiserer i stedet et angreb på protestlejren i Khartoum, der opløses. Over 60 dør.

 

Sudan
  • Er geografisk Afrikas største land og det 10. største land i verden.
  • Britisk koloni fra 1898 til 1956.
  • Befolkning: 40,2 millioner.
  • Afrikanere udgør 52 procent, arabere 39 procent.
  • Forventet gennemsnitlig levealder: 58,5 år.
  • Landbrug er den vigtigste sektor.
  • Omkring 80 procent af arbejdsstyrken er beskæftiget i landbruget.
  • Den eneste betydelige industri er bomuldsspinderier.
  • I 1985 og 1997 og i årene derefter har landet gennemført flere økonomiske nedskæringer på opfordring fra IMF.

Kilder: Leksikon.org, viden.jp.