30 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

NOAH: Parisaftalen er desværre ikke en sejr

Klimaaftale trådt i kraft

NOAH: Parisaftalen er desværre ikke en sejr

Hvis vi skal holde os under en temperaturstigning på to grader, skal vi beholde mindst 85 procent af de kendte fossile reserver i jorden og stoppe al skovrydning.

Året 2015 blev målt til at være det varmeste år i den periode, hvor de globale temperaturer er blevet målt. Videnskabsfolk forventer, at 2016 vil blive endnu varmere.
FOTO: Lionel Bonaventura/AFP/Scanpix
1 af 1

Parisaftalen om klima trådte i kraft fredag i sidste uge, fordi mere end 55 lande da havde ratificeret aftalen, som blev indgået ved FN's klimatopmøde COP21 i Paris sidste år.

Med de nuværende klimaløfter har verdens kurs mod en opvarmning på tre til fem grader.

Men Parisaftalen er desværre ikke en sejr for klimaet og Jordens befolkning, som mange måske tror, skriver miljøorganisationen NOAH.

Aftalen skal sikre, at den globale opvarmning ikke overstiger to grader. Men det giver den ikke mange chancer for, advarer NOAH.

– Aftalen afspejler ikke behovet for meget hurtig handling, siger NOAH's klimatalsmand Palle Bendsen. Hvis vi skal holde os under to grader, skal vi beholde mindst 85 procent af de kendte fossile reserver i jorden og stoppe al skovrydning, tilføjer Bendsen.

Det giver Parisaftalen ingen garanti for. Aftalen bygger på, at verdens lande selv bestemmer, hvordan og hvor meget de vil bidrage til at løse problemerne med for høj CO2-udledning. Landene melder deres mål ind til FN, og derefter har landene pligt til at opfylde egne mål.

Men kritikere af Parisaftalen har påpeget, at med de nuværende klimaløfter har verdens kurs mod en opvarmning på tre til fem grader.

– Vi anerkender, at det kan vise sig at være positivt, at vi nu har en global klimaaftale, siger Palle Bendsen. Mens hvis den skal levere det, den stiller verden i udsigt, så skal indsatsen strammes enormt meget op i de allernærmeste år, tilføjer NOAH's talsmand.

Årets klimatopmøde – COP22 – er lige åbnet i den marrokanske by Marakesh. Her skal landene følge op på implementeringen af Parisaftalen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. nov. 2016 - 12:03   21. nov. 2016 - 09:08

Klimaaftale

se@arbejderen.dk
Her er klimaproblemet
  • Jo mere CO2 vi udleder, des mere stiger temperaturen, hvilket øger risikoen for ukontrollable, katastrofale klimaændringer.
  • CO2 i atmosfæren virker som glasset i et drivhus. Det tillader solens varme at trænge ind og lukker derefter varmen inde.
  • I 2010 udledtes globalt 50 milliarder ton CO2.
  • I 2020 vil verden udlede 59 milliarder ton, hvis de nuværende tendenser fortsætter.
  • I 1997 vedtog landene under Kyotoprotokollen at sænke den samlede CO2-udledning i verden med 5,2 procent (i forhold til udledningen i 1990) mellem 2008 og 2012. Målet blev ikke nået.
  • I december 2015 vedtog knap 200 lande Parisaftalen om at holde den gennemsnitlige globale temperaturstigning under to grader.

Kilder: COP19, COP21, FN’s miljøprogram UNEP