Hvis journalister i Egypten fremover blot overvejer at skrive anderledes end politiet, militæret og regeringen i sager om aktioner mod militante grupper, skal de tænke sig grundigt om. Det kan nemlig udløse en bøde på omregnet 400.000 kroner.
Myndighederne i Egypten siger, at de er under angreb fra islamistiske terrorister.
Tiltaget er en del af en kontroversiel, ny antiterrorlov, som Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, søndag godkendte.
Ifølge loven kan personer blive idømt fra fem års fængsel til dødsstraf for forbrydelser, som er "terrorrelaterede". Loven beskytter også ansatte i politi og militær mod retsforfølgelse efter antiterroraktioner, skriver det britiske dagblad The Guardian. Opfordringer på internettet til at udøve vold kan koste fem til syv års fængsel, mens at finansiere terrorgrupper kan koste 25 års fængsel.
I februar gav præsident Sisi myndighederne lov til at forbyde forskellige grupper – også for mindre forseelser som at forstyrre "
den offentlige ro og orden".
Oveni vedtog det egyptiske parlament den såkaldte protestlov fra 2013, der gav ledende politiofficerer ret til at annullere, forsinke eller flytte protester. Samtlige af disse nye love har mødt stærk kritik fra menneskerettighedsgrupper, der siger, at lovene kan bruges mod eksempelvis fredelige demonstranter, der blokerer trafikken.
Myndighederne i Egypten forsvarer sig med, at de er under angreb fra islamistiske terrorister.
Den 3. juli 2013 stod Abdul Fatah al-Sisi i spidsen for et militærkup mod præsident Mohammed Morsi fra Det Muslimske Broderdskab, der i 2012 blev valgt med 51,7 procent af stemmerne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278