Come on, Villy...
Sådan lyder det fra den britiske leder af Palæstina-solidariteten PSC til den danske udenrigsminister, hvis frivillige ordning af bosættervarer i supermarkederne har vist sig at været et fælt flop.
Det har jo virket her hos os.
Sarah Colborne
Sarah Colborne forklarer, at mærkatordningen for varer fra israelske bosættelser har været en gevaldig succes i Storbritannien siden 2009.
- Det har jo virket her hos os. Kunderne fravælger med det samme varer, der stammer fra bosættelserne. De køber dem ikke, siger kampagneleder Sarah Colborne fra Palestine Solidarity Campaign til Arbejderen.
PSC har i årevis været aktiv for en boykot af israelske varer i Storbritannien.
Lovpligtig
- Danske parlamentsmedlemmer skal stå på den rigtige side - for fred, retfærdighed og international lovgivning - og kræve, at regeringen indfører lovpligtig mærkning, så alle har et valg, så de ikke bliver snydt til at købe varer, dyrket på stjålen palæstinensisk jord, mener hun.
Hun er i uforstående overfor myndighedernes slaphed i den danske sag.
De britiske myndigheder har i fire år rådgivet britiske supermarkeder om, hvordan man skelner mellem fødevarer fra bosættelserne og varer, som er palæstinensisk produceret.
Indtil 2009 var varer fra Israels besatte områder simpelthen mærket "Produceret på Vestbredden«, men med den frivillige vejledning fra den britiske fødevarestyrelse DEFRA, har supermarkederne fra 2009 skullet give mere præcise oplysninger og for eksempel skrive "Produceret i israelsk bosættelse" eller "Palæstinensisk produceret".
Herudover skulle supermarkederne skrive "Made in Israel" om varer, der stammede fra selve Israel. Israel invaderede Vestbredden, Gaza og Golan-højderne i 1967 i strid med folkeretten. I dag bor der ifølge nyhedsbureauet AP 560.000 israelere i ulovlige bosættelser i Østjerusalem og på Vestbredden.
De britiske myndigheder hjalp med at identificere i alt 27 israelske virksomheder, som opererede i bosættelser og eksporterede sine varer til blandt andet Storbritannien.
- Det faktum, at danske supermarkeder vælger ikke at respektere kundernes valgmuligheder og mærke varer præcist, viser, hvorfor det er helt utilstrækkeligt at indføre frivillige retningslinjer - og hvorfor en obligatorisk mærkning skal indføres i hele EU som minimum, siger Sarah Colbourne.
EU's politik
Hun mener, at EU bør diskutere, hvordan salget af varer fra bosættelserne aktivt underminerer EU's egen politik. - EU siger helt korrekt, at bosættelserne er ulovlige - men tillader alligevel, at varer, dyrket og produceret på stjålen palæstinensisk jord, stadig kan sælges i de europæiske butikker. Det er vanvittigt, mener Sarah Colbourne. Hun tror ikke, at danske forbrugere mangler politisk bevidshed, når de køber ind. - At påstå, at danske forbrugere ikke er så politisk bevidste som britiske forbrugere, er ikke kun nedladende, men også et klart forsøg på at flytte ansvaret fra regeringen over på forbrugeren, siger Sarah Colbourne og tilføjer, at den britiske regering udelukkende kom med den frivillige mærkningsordning i 2009 som en reaktion på forbrugernes pres.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278