Canadiske forskere har fundet giftrester fra gensplejsede afgrøder i 28 ud af 30 gravide kvinder. Forbruger- og miljøorganisationer er rystede.
Gift i gensplejsede afgrøder kan overføres gennem dyrefodder til mennesker.
Sådan lyder den opsigtsvækkende konklusion på en ny canadisk undersøgelse.
LÆS ARTIKEL: "Politikere kræver Høegh ind i gift-sag"
Et forskerhold fra universitetet på Sherbrooke Hospitalscenter i Quebec, Canada, har taget blodprøver på 30 gravide kvinder. Hos ikke færre end 93 procent af de gravide blev der fundet spor af giften Bt, som bruges i gensplejsede afgrøder.
Giften kan føre til allergi og misdannelser hos fosteret, advarer forskerne.
Lægerne tog også blodprøver fra 39 ikke–gravide kvinder. Her blev der fundet rester fra GMO-giften i 27 af kvinderne.
De canadiske forbruger– og miljøorganisationer er rystede:
– Det kommer som en kæmpe overraskelse, at Bt-rester overlever i det menneskelige fordøjelsessystem og optages i blodet. Myndighederne må hurtigt genoverveje deres holdning til gensplejsede afgrøder, som indeholder Bt, siger Pete Riley fra paraplyorganisationen »GM Freeze«, der organiserer forbruger– og miljøbevægelser mod GMO.
Den nye forskning vækker også bekymring hos miljøorganisationen Greenpeace, der i lang tid nøje har holdt øje med de gensplejsede afgrøder i Danmark.
– En stigende del af det GMO–foder, der importeres til dyrefoder i Danmark er netop majs, der indeholder Bt–gift. Derfor er vi i samme båd som de canadiske kvinder. Der er absolut en risiko for, at vi også spiser kød, mælk og æg fra dyr fodret med giftige GMO-afgrøder. Det er alarmerende, siger GMO- og klimamedarbejder Dan Belusa til Arbejderen.
Han uddyber:
– Det er uacceptabelt, at gravide hælder gift i sig selv og sit foster uden at vide det. Det må der selvfølgelig gribes ind overfor. Vi lukker jo også drikkevandsboringer, så snart vi finder sprøjtegift i vores grundvand.
EU har godkendt 24 forskellige gensplejsede afgrøder, der indeholder Bt–gift.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278