24 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sådan foregik operation Green Desert

OVERBLIK

Sådan foregik operation Green Desert

Arbejderen har i en række artikler afdækket forløbet omkring den omstridte operation Green Desert i Irak i 2004. Her er operationen skildret minut for minut.

Operationen starter på den britiske Shaiba Log base og er rettet mod fire mål - cyan 1, 2, 3 og 4. Under operationen styrer John Dalby tropperne fra en fremskudt kommandostation.
1 af 1

Operation Green Desert finder sted tidligt om morgenen den 25. november 2004 i den mellemstore irakiske by Az Zubayr fem kilometer syd for Basra. Det er en danskledet og dansk planlagt operation, som involverer omkring 1000 danske, britiske og irakiske soldater.

Operationen bliver sat i værk på baggrund af en henvendelse fra den 6. irakiske hærbataljon i Az Zubayr. Efterretningsofficeren fra bataljonen beder den danske bataljon, som blandt andet har til opgave at uddanne de irakiske styrker, om at lede og støtte en operation imod fire mål i Az Zubayr.

Den danske efterretningsofficer, kaptajn Anders Kærgaard, som har ansvaret for sikkerhedsvurderingen i det danske område, tager imod oplysningerne.

Den irakiske efterretningsofficer udpeger fire mål på et kort, hvor der skulle være Al-Qaeda, oprørere fra Fallujah, Izzat Al-Douri, som var formand for det irakiske Revolutionsråd under Saddam Hussein og den ledende figur i det irakiske oprør imod de udenlandske styrker, samt oprørsgruppen kaldet “two mosk bombers”, som var ansvarlig for de fleste angreb i det danske område. De fire mål er et hotel, en samling bondegårde og to klynger af beboelseshuse.

Klokken 03:34 om morgenen overtager John Dalby kommandoen over de danske, britiske og irakiske styrker og kører mod de fire mål.

Pakken passer så godt på de internationale styrkers ønskeseddel, at Kærgaard bliver mistænksom. Han kender den irakiske efterretningsofficer fra tidligere operationer og ved, at det shiitiske irakiske politi før har iværksat sekteriske angreb mod civile sunni-irakere.

For at teste oplysningerne spørger han derfor ind til, om der også bliver fabrikeret vejsidebomber på bygninger på kortet, som han ved huser det lokale hospital og byens politistation. Den irakiske efterretningsofficeren bekræfter, at her også er mål.

På baggrund af samtalen giver Anders Kærgaard oplysningerne karakteren “F6” på en skala, som efterretningsvæsenet bruger til bedømmelse af troværdigheden af kilder og deres oplysninger. F6 dækker over den lavest mulige troværdighed - »F« står for, at der foreligger for få oplysninger til at vurdere kildens troværdighed, og »6« betyder, at troværdigheden af selve oplysningen heller ikke kan bedømmes.

Anders Kærgaard skriver en såkaldt Target Folder, en trusselsvurdering af den ønskede operation. Her skriver han, at det mest sandsynlige scenarie ved samtlige mål er, at soldaterne vil møde civile, som ikke vil gøre modstand. Han advarer om, at de mange familier, der bor på gårdene, kan betyde et stort antalt tilbageholdte, inklusive mange kvinder og børn.

“Det er ikke sandsynliggjort, at vi vil møde nogen modstand under hus- og områdeundersøgelsen”, hedder det i den 18 sider lange rapport. “Det er oplyst, at bondegårdene er beboet af familier, hvilket kan bringe antallet af tilbageholdte i komplekset helt op på 50, inklusive mange kvinder og børn.”

Folderen bliver givet til chefen for Operationssektionen, der vedlægger den som bilag i den samlede operationsplan, som John Dalby godkender og fremsender til den engelske brigade. Anders Kærgaard henvender sig også direkte til John Dalby og advarer ham mundtligt om, at der er stor risiko for at blive inddraget i et internt sekterisk eller kriminelt opgør, og anbefaler ham ikke at gennemføre operationen på baggrund af de foreliggende oplysninger.

På trods af advarslerne vælger John Dalby alligevel at iværksætte operationen med henvisning til træningsudbyttet for den irakiske bataljon.

Klokken 03:34 om morgenen overtager John Dalby kommandoen over de danske, britiske og irakiske styrker og kører mod de fire mål, som bliver omringet og ransaget. Mål for mål viser det sig, at de irakiske efterretninger ikke holder stik, mens Anders Kærgaards vurdering af de mest sandsynlige scenarier bliver bekræftede. De civile irakere, der opholder sig i husene, bliver vækket, slæbt uden for, bagbundet og kørt til Shaiba Log basen.

Her bliver de afhørt og overladt til de irakiske sikkerhedsstyrker, som kører dem til al Jamiat-politistationen i Basra, hvor de tilbageholdes og udsættes for mishandling og tortur i op til 70 dage, før de alle en efter en løslades uden at blive hverken sigtet eller komme for en dommer.

Operationen starter på den britiske Shaiba Log base og er rettet mod fire mål - cyan 1, 2, 3 og 4. Under operationen styrer John Dalby tropperne fra en fremskudt kommandostation.

Shaiba Log base

03:34 overtager John Dalby kommandoen over de danske, britiske og irakiske styrker, som 04:52 forlader Shaiba Log basen og mødes med irakiske soldater og specialpoliti.

Omkring klokken 7 returnerer styrkerne til Shaiba Log basen, før Spejdereskadronschefen og den fremskudte kommandostation kører mod cyan 2.

Klokken 16 er hovedparten af de danske styrker tilbage på basen. De 36 fanger registreres og afhøres, før de overlades til irakisk politi, som kører dem til al-Jamiat-politistationen i Basra.

Anders Kærgaard ser filmoptagelsen fra cyan 4, og viser umiddelbart efter båndet til John Dalby med melding om overgreb. De bliver enige om at holde optagelserne hemmelige, fordi de ellers frygter, at de danske styrker vil blive trukket ud af Irak.

Fremskudt kommandostation

Under operationen i cyan 1, 3 og 4 fører chefen for den danske bataljon i Irak, oberst John Dalby, enhederne fra en pansret mandskabsvogn.

Sammen med ham er Anders Kærgaard, sprogofficer Jamal Hammoud og operationsofficer Anders Nørby.

Omkring klokken 10 kører den fremskudte kommandostation sammen med chefen for Spejdereskadronen mod cyan 2, hvor de ankommer omkring 11:30. Her fortæller spejdereskadronens chef, at de tilfangetagne i cyan 4 har fået “nogle ordentlige høvl”.

John Dalby trækker på skuldrene og fortsætter operationen.

Cyan 1

En samling bygninger omkring den sunni-muslimske Al-Barrak-moske i Az Zubayr, som ifølge de irakiske efterretninger skulle huse bagmænd til de vejsidebomber, som plager det danske område. Anders Kærgaard vurderer, at husene beboes af civile, og at man ikke vil møde modstand ved ransagningen. Panserinfanterikompagniet ankommer til målet 05:59.

Her viser det sig, at de irakiske efterretninger ikke holder stik, mens Anders Kærgaards vurdering er rigtig. De danske og britiske soldater overværer, at irakiske soldater anholder 15 civile irakere. Blandt dem er bonden Qais J. Khaled Brak Alsaudoon og 10 andre, der har været inde i moskeen for at bede morgenbøn, og som siden lægger sag an mod Danmark.

Klokken 07:30 forlader soldaterne målet og kører fangerne mod Shaiba Log Base.

Cyan 2

En lille gruppe af gårde uden for Az Zubayr, som ifølge de irakiske efterretninger skulle huse et træningscenter for organisationen “Khalid Ibn Al-Walid”, en gren i Al-Qaeda, samt oprørere fra Syrien, Saudiarabien og Fallujah. Anders Kærgaard vurderer, at gårdene beboes af civile, og at man ikke vil møde modstand ved ransagningen.

Klokken 09:59 kører Spejder-eskadronen og Efterretningssektionens udsendte sammen med den fremskudte kommandostation mod målet, hvor de starter ransagningen 11:09. Det viser sig, at de irakiske efterretninger ikke holder stik. Det gør til gengæld Anders Kærgaards vurdering.

To civile irakere bliver anholdt og et større lager af hash konfiskeret.

Cyan 3

Et fireetagers hotel i Az Zubayr, som ifølge de irakiske efterretninger skulle huse Al-Qaeda og Zarqawi-grupper. Anders Kærgaard vurderer, at man ikke vil møde modstand ved ransagningen.

Omkring klokken 06 ransager britiske enheder  cyan 3. Her viser det sig, at de irakiske efterretninger ikke holder stik, men at Anders Kærgaards vurdering er rigtig. Syv civile irakere bliver anholdt.

Operationen slutter her klokken 06:58.

Cyan 4

En bygning, der bliver brugt af en sunni-muslimsk sufiorganisation, men som ifølge de irakiske efterretninger skulle huse Izzat Al-Douri, som er den ledende figur i det irakiske oprør mod de udenlandske styrker. Anders Kærgaard vurderer, at bygningen beboes af civile, og at man ikke vil møde modstand ved ransagningen.

Spejdereskadronen ankommer med britiske og irakiske soldater til målet og starter 05:57 ransagningen af bygningen. De irakiske efterretninger holder ikke stik, mens Anders Kærgaards vurdering viser sig at være rigtig.

Danske og britiske soldater omringer bygningen og ser på, da irakisk politi støttet af engelske civile politifolk og muligvis dansk militærpoliti trækker husets beboere ud på gaden og slår og sparker dem, mens de ligger bagbundne og på knæ på jorden. Det er her, den lækkede video er filmet.

Her bliver taget 12 fanger, som siden har lagt sag an mod Danmark. 08:25 er operationen afsluttet. Soldaterne afleverer fangerne i Shaiba Log Base. Herfra kører Spejdereskadronens chef mod cyan 2.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. jun. 2013 - 20:14   23. jun. 2015 - 18:54

Green Desert

Freja Wedenborg
Webredaktør

Redaktør for web og sociale medier og journalist med speciale i krig, imperialisme og retspolitik.

>> Følg på Twitter

>> fe@arbejderen.dk

operation Green Desert

Arbejderen har i en række artikler afdækket forløbet omkring Operation Green Desert i Irak i november 2004.

Vi har blandt andet beskrevet, hvordan efterretningsofficer Anders Kærgaard allerede inden operationen advarede den danske bataljonschef John Dalby om, at operationen byggede på upålidelige efterretninger, og at der var stor risiko for, at civile irakere ville blive ramt.

Den danskledede operation endte med, at 36 civile irakere blev taget til fange og udleveret til månedlang tortur hos det irakiske militærpoliti. 23 af irakerne har siden anlagt sag mod den danske stat for medansvar for torturen, men de har endnu ikke fået lov at få deres sag for. Den eneste, der i dag er dømt i sagen, er Anders Kærgaard, som stod frem med centrale oplysninger om det danske militærs medvirken.

>> Se alle artikler i sagen her

>> Se dokumentationen bag artiklerne her