Haiti skal gennem nødhjælp og øget samarbejde hjælpes tilbage på fode efter det store jordskælv i 2010. Jordskælvet dræbte tusindvis, ødelagde store dele af infrastrukturen og tvinger stadigvæk i dag den caribiske nation i knæ.
Det er samtlige 33 medlemslande i den regionale samarejdsorganisation Fællesskabet af Latinamerikanske og Caribiske Stater (CELAC) blevet enige om, da de mødtes søndag og mandag tidligere på ugen i Chiles hovedstad Santiago de Chile.
Cubas over-tagelse af formandsskabet for CELAC markerer nye tider.
Cristina Fernandez de Kirchner
Men hjælpen skal ske på Haitis præmisser "med fuld respekt for dets myndigheder, landets suverænitet og principperne for ikke-indblanding i interne anliggender", lyder det i sluterklæringen topmødet i Chile.
CELAC's medlemslande blev også enige om at styrke det generelle samarbejde mellem de sydamerikanske og de caribiske nationer.
Det er blot anden gang, at CELAC er samlet til topmøde. Organisationen blev stiftet i december 2011 i Venezuelas hovedstad Caracas. Den bliver af mange anset for at være et mere progressivt samarbejde skabt som modvægt til Organisationen af Amerikanske Stater (OAS), hvor USA sidder med ved bordet.
Ifølge en lang række latinamerikanske ledere har USA for meget magt i OAS, som landet blandt andet har brugt til i årtier at fryse Cuba ude fra det regionale politiske samarbejde.
Hverken USA, Canada eller den kupregering, der har overtaget magten i Paraguay, er en del af CELAC, og de var derfor ikke tilstede ved mødet i Chile. Til gengæld var mødtes EU for første gang latinamerikanske og caribiske ledere i CELAC-regi.
Uruguays venstreorienterede præsident og tidligere guerrilla-leder, der kæmpede mod militærdiktaturet i sit land og blev tortureret, Pepe Mújica, udtalte under mødet, at det var forfriskende at mødes med europæiske ledere på lige fod for første gang i mere end 70 år "uden bossen fra nord (USA, red.) sad med ved bordet", skriver Associated Press.
Cuba overtager formandskab
En af hovedkræfterne bag dannelsen af CELAC, Venezuelas præsident Hugo Chávez, kunne på grund af sin kamp mod en alvorlig kræftsygdom ikke være tilstede under topmødet i Chile. Men Venezuelas vicepræsident og fungerende præsident Nicolas Maduro kunne læse et brev op for de tilstedeværende statsledere, hvori Chávez blandt andet kaldte Celac-samarbejdet for det "vigtigste enhedssprojekt i vores historie".
Derudover lagde Hugo Chávez vægt på, at 50 års forsøg fra USA's side på at isolere Cuba fra resten af Latinamerika og Caribien nu endegyldigt kan siges at være mislykkedes, rapporterer den latinamerikanske nyhedsstation Telesur.
Cuba har siden 1962 været suspenderet fra OAS, men nu står landet i en situation, hvor det overtager formandsskabet i CELAC frem til starten af 2014 og skal være vært for det næste CELAC-topmøde.
- Cubas overtagelse af formandsskabet for CELAC markerer nye tider. At se Chiles (højreprienterede, red.) præsident Sebastián Piñera overdrage det midlertidige formandskab til Castro viser, hvilke tider vi lever i, udtaler Cristina Fernandez de Kirchner, Argentinas præsident, ifølge Associated Press.
Selvom regeingslederne melder positivt tilbage fra CELAC-topmødet, så bærer den unge organisation præg af, at den er ved at finde sine egne ben, og de forskellige lande har mange dagsordender, så er der generel enighed om, at CELAC er et unikt instrument til at optimere samarbejdet på tværs af landegrænser og i fællesskab klare sig helskindet gennem den globale finanskrise.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278