27 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Sara Olsvig afviser kritik om løndumping

Dansk kritik af grønlandsk storskalalov

Sara Olsvig afviser kritik om løndumping

LO's næstformand Lizette Risgaard mener, at Grønland er på et galt spor ved at tillade udenlandsk arbejdskraft adgang til landet på andre overenskomster end de grønlandske.

Sara Olsvig fra IA i Grønland er uenig med Enhedslistens Finn Sørensen. Uenigheden går på, om storskalaloven begrænser fagbevægelsens forhandlings- og konfliktret.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

LO og 3F kritiserer 'storskalaloven', som Grønlands Landsting har vedtaget for at tiltrække udenlandske investeringer og udvinde olie andre råstoffer. Der kan være tale om brud på faglige rettigheder og fare for løndumping, anførerer LO og 3F.

Men Sara Olsvig, der sidder i Folketinget for det grønlandske parti IA, mener den danske kritik er baseret på forkerte informationer:

- Efter vores bedste overbevisning bliver der ikke tale om social dumping. Loven afskærer ikke de grønlandske arbejdstager- og arbejdsgiverorganisationer fra at indgå overenskomster for de udenlandske arbejdere, ej heller fra at konflikte for disse, siger Olsvig til Arbejderen.

Hun gør opmærksom på, at "den til enhver tid af arbejdsmarkedets parter aftalte mindsteløn i Grønland også er gældende for udenlandske arbejdere."

Endelig påpeger Sara Olsvig, at storskalaloven udtrykkeligt anfører, at Grønland vil leve op til sine internationale forpligtelser, herunder at overholde ILO-konventioner om faglige rettigheder.

Storskalaloven åbner for, at udenlandske arbejdere kan ansættes på hjemlandets overenskomster, blot lønnen er på niveau med mindstelønnen i Grønland. Men LO's næstformand Lizette Risgaard mener, at Grønland er på et galt spor ved at give udenlandsk arbejdskraft adgang til landet på andre overenskomster end de grønlandske.

Storskalaloven indeholder en begrænsning i fagbevægelsens forhandlings- og konfliktret.

Finn Sørensen

Før storskalaloven i Grønland kan træde i kraft, skal Folketinget vedtage en følgelov, som regulerer indvandringen af udenlandsk arbejdskraft. Statsministeren og andre ministre lover en hurtigt vedtagelse:

- Jeg er meget, meget skuffet over, at man ikke blokerer for den lov, siger 3F's formand Poul Erik Skov Christensen til Politiken.

Finn Sørensen fra Enhedslisten understreger, at Grønland selv bestemmer over sine råstoffer og over sin arbejdsmarkedspolitk, og Enhedslisten har ikke noget, der ligner en koloniholdning til Grønland.

- Det springende punkt er arbejderrettighederne. Som vi og andre læser storskalaloven, så indeholder den en begrænsning i fagbevægelsens forhandlings- og konfliktret.

- Denne sag bliver et problem, som vi skal forholde os til i Folketinget, fordi loven om indvandring og arbejds- og opholdstilladelse gælder både for Danmark og Grønland. Hvis storskalaloven skal træde i kraft,  skal Folketinget vedtage en undtagelse fra denne lov.

- Udlændinge kan ifølge loven få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark - og tilsvarende i Grønland, hvis deres ansættelse opfylder de regler om løn- og arbejdsforhold, som gælder på arbejdsmarkedet. En undtagelse, som begrænser fagbevægelsens forhandlings- og konfliktret  kan vi ikke støtte i Enhedslisten, siger Finn Sørensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. dec. 2012 - 09:15   20. dec. 2012 - 09:15

Grønland

se@arbejderen.dk