Når snakken falder på militære stormagter, falder den ofte udenom Saudi-Arabien. Men ørkenstaten i Mellemøsten med den ufattelige olierigdom må efterhånden være at betragte som en af verdens førende militære stormagter.
Saudi-Arabien er det land i verden, der køber flest våben og andet militært udstyr fra USA.
Ifølge sidste års opgørelse fra organisationen Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) er Saudi-Arabiens militærudgifter vokset med 118 procent fra 2004 til 2013, og landets samlede årlige militærudgifter på 67 milliarder dollars bliver nu kun overgået af USA, Kina og Rusland.
Og ser man på, hvor stor en andel af bruttonationalproduktet (BNP) landene på SIPRI's liste bruger på våben og andet militær materiel, så ligger Saudi-Arabien helt i top. Militærudgifter udgør hele 9,3 procent af landets BNP.
USA's nære allierede
Saudi-Arabien er en af USA's nærmeste allierede. Det viste sig senest, da USA's præsident Barack Obama afbrød et officielt besøg i Indien og hastede til Saudi-Arabien for at mødes med landets nye konge Salman.
De to lande samarbejder på mange områder. Af et faktablad fra Det Hvide Hus' hjemmeside fremgår det eksempelvis, at 80.000 saudiere studerer i USA. De repræsenterer ifølge faktabladet "Saudi-Arabiens fremtidige lederskab indenfor politik, erhvervsliv og sociale forhold".
Det politiske lederskab henviser til den saudiske kongefamilie. Mange af kongefamiliens medlemmer studerer i USA og vender hjem for at indtage ledende politiske poster.
Men det er især på det militære område, at de to lande samarbejder. Af faktabladet fremgår det også at, Saudi-Arabien er det land i verden der køber flest våben og andet militært udstyr fra USA.
En imperialistisk stat?
Saudi-Arabien er et enevældigt monarki, kongen er landets øverste myndighed og udpeger selv sin efterfølger. Kongefamilien kaldes officielt House of Saud, eller på dansk Saud-familien.
Saud-familien er tæt allieret med de royale familier i nabolandene, eksempelvis den regerende Al Thani-familie i Qatar og Al Khalifa-familien i Bahrain.
Saudi-Arabien som en regional militær stormagt og landets tætte forhold til netop Bahrain blev demonstreret i 2011, da saudiske specialstyrker rykkede ind i nabolandet og knuste et folkeligt oprør mod landets konge.
Magtanvendelsen rækker dog ud over den Arabiske Halvø. I efteråret gik Saudi-Arabien og de allierede golfstater med i krigen i Syrien, officielt med det formål at bekæmpe Islamisk Stat (IS).
Men meget peger i retning af at, IS' økonomiske og militære støtte kommer fra netop disse lande med Saudi-Arabien i spidsen.
Saudi-Arabiens militære og økonomiske kapacitet rækker imidlertid også ud over Mellemøsten. I 2011 afslørede et amerikansk telegram, at omkring 100 millioner dollars hvert år fandt vej fra Saudi-Arabien og de andre golfstater til ekstremistiske netværk i Pakistans Punjab-provins. Telegrammet blev offentliggjort af WikiLeaks, og ifølge det pakistanske dagblad The Express Tribune rekrutterede disse netværk børn helt ned til otte år for at opdrage dem til at føre "hellig krig".
– Saudi-Arabien (...) vil ikke kommentere på rapporter fra WikiLeaks, fordi Saudi-Arabien ikke er ansvarlig for disse rapporter, og vi kan ikke være sikre på ægtheden af dem, udtalte det saudiske udenrigsministerium dengang ifølge Express Tribune.
Telegrammet fortalte blandt andet, at saudiske midler finansierede såkaldte madrassaer, skoler hvor "børn nægtes kontakt til omverdenen og oplæres i sekterisk ekstremisme og had overfor ikke-muslimer, Vesten og Pakistans regering".
Khalid Mahmood, som er leder af den pakistanske organisation Labour Education Foundation, fortalte i et interview med Arbejderen i efteråret 2014, at Saudi-Arabiens støtte til madrassaerne havde stået på i mange år. De, som forlader skolerne, sagde han, bliver en del af en stedfortræderkrig mod Saudi-Arabiens fjende Iran.
– Skolerne fokuserer på meget fattige områder. De tilbyder tag over hovedet, mad og tøj og det, de kalder uddannelse. Det er en stor udfordring for den pakistanske arbejderbevægelse, udtaler Khalid Mahmood.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278