Ecuadors venstreorienterede præsident Rafael Correa skulle kun bruge én valgrunde til at nærmest udradere sine politiske modstandere ved præsident- og parlamentsvalget i søndags.
Med blot 40 procent af stemmerne talt op var der ingen tvivl om udfaldet. Ecuadorianerne har med 56,9 procent af stemmerne givet Correa endnu fire år som præsident. Den nærmeste rival, den tidligere bankchef Guillermo Lasso, måtte nøjes med foreløbige 23,6 procent. Tredjepladsen gik til den tidligere præsident Lucio Gutiérrez, der står til at få 6,2 procent.
Tredje sejr
Dermed har Rafael Correa vundet sin tredje præsidentperiode og kan med sin politik lede udviklingen i Ecuador frem til 2017. Ved Arbejderens deadline var 58 procent af stemmerne til parlamentsvalget talt op. Og her står Correas parti Alianza País til et særdeles godt valg med foreløbige 51,4 procent af stemmerne. Det står endnu ikke klart, om Alianza País vil vinde det absolutte flertal i landets parlament tilbage, som det mistede for nogle år siden. Der vil gå flere dage, før fordelingen af mandater i parlamentet er på plads.
Sejren til "borgernes revolution" styrker de processer, der er ved at forandre Latinamerika.
Rafael Correa
Få minutter efter at Ecuadors Valgkommission havde bekræftet meningsmålingerne og gjort Correas valgsejr officiel, talte præsidenten til pressen og befolkningen, og han benyttede lejligheden til at genbekræfte de bånd, der er skabt mellem progressive regeringer og befolkninger på tværs af Latinamerika.
- Sejren til "borgernes revolution" styrker de processer, der er ved at forandre Latinamerika, sagde Correa ifølge den latinamerikanske nyhedsstation Telesur med henvisning til den politiske venstredrejning i lande som Venezuela, Bolivia og Argentina.
Især fremhævede 49-årige Correa sin kræftsyge præsidentkollega Hugo Chávez, som han også dedikerede valgsejren til. Men selvom lykønskningerne i disse dage strømmer ind fra Cuba, Venezuela, Nicaragua, Haiti og mange andre steder, så har Correa i sin tid som præsident også modtaget kritik.
Kritik fra højre og venstre
Ikke mindst har højrefløjen beskyldt Correa for at skræmme udenlandske investorer bort med en USA-kritiske retorik. Højrefløjen og dele af landets privatejede medier har desuden beskyldt Correa-regeringen for at tilrane sig magt og være "diktatoriske", efter at regeringen vandt en afstemning om en grundlovsændring, der betyder, at præsidenter kan sidde i mere end én periode.
Flere miljø- og indianske organisationer kritiserer Correa for at sælge ud af de socialistiske idealer, fordi regeringen efter deres mening prioriterer indtægter på olie over miljøet. Under Correa er fattigdommen i Ecuador mindsket. I 2002 var næsten halvdelen af befolkningen fattig, i 2011 var det tal 32,4 procent, viser tal fra organisationen Cepal.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278