I morgen ventes resultatet af onsdagens valg i det sydøstafrikanske land Zimbabwe.
Kampen har stået mellem den siddende præsident Robert Mugabe, 89, fra ZANU-PF-partiet vundet og modkandidaten Morgan Tsvangirai, 61, fra partiet MDC-T, som har været premierminister siden 2009 i en koalition med Robert Mugabes parti.
Allerede før stemmerne var talt op erklærede ZANU-PF, at Mugabe havde vundet valget, hvilket fik Morgan Tsvangira til at erklære, at "valget er en stor farce", ifølge BBC.
Robert Mugabe har været præsident siden hans partisanhær besejrede et hvidt apartheidstyre i 1980.
Zimbabwe er i dag hårdt ramt af den internationale økonomiske krise.
Valget kan betyde store forandringer alt efter udfaldet, mener Zimbabwe-eksperten Eric Draitser på den canadiske netportal Global Research.
- Valget afgør, om landet skal fortsætte på Robert Mugabes og ZANU-PF's revolutionære vej eller følge premierminister Morgan Tsvangirais MDC-T og dets pro-amerikanske, nyliberale økonomiske dagsorden, siger han.
Eksperten advarer om, at hvis Morgan Tsvangirai, der har støtte fra USA, Storbritannien og de fleste vestlige lande, taber valget, vil der komme voldelige protestdemonstrationer.
- Det så vi senest i Venezuela, udtrykt gennem en af imperialismens og den herskende klasses foretrukne taktikker ved at bestride resultatet af et valg. Det gav dem og deres håndlangere tid til at engagere sig i langvarig undergravning af de demokratiske institutioner med henblik på at anstifte uroligheder og dermed delegitimere den valgte regering, mener Eric Draitser.
Privat
Et kig på de to partiers programmer i Zimbabwe kan give en antydning af, hvad landet, der tidligere hed Rhodesia, kan se frem til, alt efter hvem der vinder.
MDC-T (Movement for Democratic Change - Tsvangirai) skriver i sit økonomiske program, "Agenda for Real Transformation", at landet skal indføre en politik, der "øger antallet af private virksomheder, afregulerer arbejdsmarkedet og accelererer privatiseringerne af de offentlige forsyningsvirksomheder i et forsøg på at strømline regeringens engagement i markedet".
Forslaget fik i maj straks vrede reaktioner fra landets LO (Zimbabwe Congress of Trade Unions - ZCTU). Fagforbundet mener, at programmet vil gøre det lettere for arbejdsgivere at fyre ansatte.
- Programmet er mod arbejderne. Men det er for arbejdsgiverne. Fagforeningerne vil aldrig tillade fleksibilitet, hvis det betyder fyringer, sagde ZCTU's generalsekretær Japhet Moyo til avisen Zimbabwe Independent.
Han vendte sig også imod MDC-T's program, der foreslår privatisering af 72 statsejede virksomheder, blandt andet flyselskabet Air Zimbabwe.
Præsidentkandidaten Morgan Tsvangirai var selv en gang generalsekretær for ZCTU fra 1987-99, men har mistet forbundets støtte op til valget.
Nationaliseringer
Den nuværende præsident, Robert Mugabe, står for andre økonomiske og politiske ideer.
Hans parti, ZANU-PF, står for Zimbabwe African National Union - Patriotic Front.
I dets program vedkender det sig "kamp for fuldstændig udryddelse af imperialisme, kolonialisme og alle former for racisme". Partiet vil "bevare og forsvare den nationale suverænitet og uafhængighed".
Partiet trumfede igennem, at størstedelen af alle landets miner blev nationaliseret i 2011. Det samme var årene inden sket med bankerne og andre vigtige virksomheder.
Truslen om, at minerne ville gå fallit, anfægtede ikke Saviour Kasukewere, udviklingsminister for ungdom og indfødte folk.
- Mange udenlandske selskaber har haft det for godt alt for længe. Lukning af en mine ændrer ikke noget ... så kommer Brasilien, Kina eller Indien og hjælper os, sagde han samme år til det britiske dagblad Financial Times.
Til den gamle kolonimagt Storbritanniens åbenlyse mishag gennemførte Robert Mugabe i 2000 en omfattende jordreform. 6000 hvide store jordejere fik frataget deres jord, som i stedet gik til 245.000 jordløse sorte småbønder.
"Ændringen forstyrrede uundgåeligt landbrugets effektivitet i starten, men landbrugsproduktionen er nu tilbage på samme niveau som i 1990'erne, skriver Zimbabwe-eksperten Joseph Hanlon i bogen Zimbabwe Takes Back Its Land.
Hvide landmænd ejede størstedelen af jorden inden 2000.
Krise
Zimbabwe er i dag hårdt ramt af den internationale økonomiske krise. Og landets militære hjælp til nabolandet DR Congo mod Uganda og Rwanda i 1998 kostede ifølge daværende finansminister Simba Makoni 260 millioner dollars.
I dag er arbejdsløsheden skyhøj, priserne på brændstof ligeså, mens utilfredsheden med korruption skaber stor utilfredshed, rapporterer det britiske tv, BBC.
"Robert Mugabe er berygtet for sit misbrug af domstolene, for utallige menneskerettighedskrænkelser - og for at ty til vold for at bevare sin magt", skriver BBC Online.
- Jeg har brug for at frit Zimbabwe. Jeg har brug for, at alting bliver frit, og jeg har ret til at stemme, fortæller for eksempel vælgeren Junior Dzapfuma.
Danske DR skriver, at der går rygter om, at Robert Mugabes herskende ZANU-PF-parti på forhånd har sikret sig valgsejren ved "gennemført snyd og ved at sætte tusindvis af døde "spøgelsesvælgere" på stemmelisterne.
I dag erklærede Den Afrikanske Union (AU), at Zimbabwes præsident- og parlamentsvalg har været "frit, ærligt og troværdigt. Olusegun Obasanjo, der leder AU's valgobservatører sagde endvidere. at de uregelmæssigheder, der er observeret under valghandlingen "ikke vil ændre resultatet". skriver BBC.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278