Verdensbanken udsender her en uge før klimatopmødet, COP 18, en rapport, der konkluderer, at klimakatastrofe er umiddelbart forestående. Eksperterne advarer om, at verden bevæger sig mod en temperaturstigning på hele fire grader. Det er dobbelt så meget, som eksperter anser for grænsen mellem, hvilken stigning, der kan håndteres, og katastrofen.
- En fire grader varmere verden kan og skal undgås. Vi skal holde temperturstigningen under 2 grader, siger Verdensbankens præsident Jim Yong Kim
- Manglende klimaindsats truer med, at vi efterlader vores børn en helt anden verden end den vi kender i dag. Klimaforandring er den største enkeltudfordring, og vi må påtage os det moralske ansvar for at handle af hensyn til fremtidige generationer og af hensyn til de fattigste, tilføjer Verdensbankens chef.
Det er dokumenteret, at klimakatastrofen især vil ramme ulandene og de fattige - som mange påpeger, netop de, som allermindst har bidraget til klimaproblemerne.
Afrika brænder af
I tørre dele af Afrika forudser man en temperaturstigning på de dobbelt af et globalt gennemsnit - altså op til otte grader.
Klimaeksperter har også beregnet, at Rusland, Sydeuropa og landene omkring Middelhavet kan komme til at opleve temperturstigninger på hele ni grader inden for firs år.
I dag er der registreret en temperaturstigning 0,8 grader højere end temperaturen før industrialiseringen - altså over de seneste 200 år. Det har fået tæt på halvdelen af havisen omkring Nordpolen til at smelte. Og nu er der fare for, at temperaturen vil øges 10 gange så meget over nogle årtier.
Landene omkring Middelhavet kan komme til at opleve temperturstigninger på ni grader.
- Vi står med en global nødsituation, siger Lidy Nacpil fra organisationen Jubilee South.
Hun og andre klimaaktivister sender indtrængende appeller til deltagerne i klimatopmødet COP 18, der åbner den 26. november og slutter med et egentligt topmøde den 5. til 7. december i i Qatars hovedstad Doha.
- Klimaforhandlingerne finder sted netop som nye videnskabelige resultater viser, at vi står med en global nødsituation. Ekstremt vejr opleves i hele verden fra superstormen Sandy i USA og Caribien til oversvømmelser i Filippinerne og misvækst i Mellemøsten, som alt sammen kan forbindes med, at temperaturen er steget 0,8 grader - og nu er vi på vej mod seks grader eller mere, siger Lidy Nacpil.
COP 18
Ved COP 18 skal der forhandles om tre temaer.
De 37 rige lande og EU, der har underskrevet Kyotoprotokollen og lovet at skære ned på deres CO2-udledning, skal aftale nye mål frem mod 2020, idet de hidtidige aftaler udløber i år. Det er disse nedskæringer, der hidtil dels har vist sig utilstrækkelige og dels ikke bliver opfyldt, hvorfor temperaturstigningen truer med at komme ud af kontrol.
For det andet skal der diskuteres økonomiske støtte til fattige landes klimaindsats og tilpasning til konsekvenserne af de højere temperaturer. Hertil har rige landet lovet 10 milliarder dollars om året i starten og 100 milliarder årligt frem mod 2020. Men der kommer alt for få penge fra Europa og USA.
Endelig skal COP 18 tage hul på de klimainitiativer, der skal iværksættes på længere sigt; fra 2020 og frem, oplyser miljøorganisationen Friends of the Earth.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278