Uligheden er eksploderet i Tyskland som følge af Hartz-reformerne, mener kritikere. Eksperter som Henrik Plaschke, forsker i international økonomi ved Aalborg Universitet, nøjes dog med at iagttage tallene.
De 10 procent mest velhavende har set en årlig vækst i deres indkomst.
Henrik Plaschke.
- Jo, det er rigtigt, at fattigdommen er øget i Tyskland siden midten af 1990'erne. De allerfattigste 10 procent af tyskere er hvert år blevet fattigere siden midten af 1990'erne. De har årligt mistet 0,14 procent i deres disponible indkomst fra 1995 til 2008, siger Henrik Plaschke og henviser til en rapport fra april 2012 fra OECD.
Han mener, Hartz-reformerne helt klart har spillet en rolle for udviklingen de seneste år i Tyskland.
Hartz
Den seneste Hartz 4-reform blev indført af den socialdemokratiske kansler Gerhard Schröder i 2005. Den forkortede understøttelsesperioden og skærpede pligterne for de arbejdsløse. Den fik indirekte betydning for udviklingen af lønnen i kraft af et øget udbud af arbejde.
- Alt i alt kan man se, at 30 procent af alle dem, der på en eller anden skala kan kaldes Tysklands fattige, har oplevet faldende realløn, siger Henrik Plaschke.
Han oplyser, at udviklingen ellers går i den anden retning i det øvrige EU. Her er de fattigste 10 procent af befolkningens indkomst vokset med 1,06 procent om året i den samme periode.
- Men de 10 procent mest velhavende har dog set en årlig vækst i deres disponible indkomst på 1,32 procent i samme periode, siger forskeren.???
Begejstret
Regeringspartiet FDP (Freie Demokratische Partei) og dets ordfører for arbejdsmarkedspolitik, John Bird, er dog begejstret for udviklingen de seneste 10 år med Hartz-reformer.
- Beskæftigelse i Tyskland har nået sit højeste niveau siden genforeningen, og Tyskland viser den laveste ungdomsarbejdsløshed i hele Europa, siger den liberale politiker til Arbejderen.
Ifølge John Bird blev der alene i 2012 skabt mere end en halv million ekstra job "med fuld social sikring".
- Siden Hartz 4-reformen trådte i kraft i 2005 er langtidsledigheden faldet med 40 procent, siger John Bird, der sidder i Forbundsdagen.
Han er også lidt stolt af, at flere seniorer er kommet i job.
- 80 procent af ledige mennesker i alderen 60-65 år er kommet i job, siger han.
Blindgyde
Økonom Henrik Plaschke mener, at der skal spises brød til.
- Det er korrekt, at arbejdsløsheden i Tyskland ikke er så stor. I hvert fald ikke så stor som den i Sydeuropa, der jo kan måles i 20-25 procent. Men jeg tror som sagt, det hænger sammen med at deltidsarbejdet er vokset eksplosivt i Tyskland, antallet af "working poor" er steget markant, og endelig har Tyskland meget store betalingsbalanceoverskud. Det styrker beskæftigelsen i Tyskland, siger forskeren.
Barbara Hoell er medlem af den tyske Forbundsdag og skattepolitik talskvinde for venstrepartiet Die Linke.
- Hartz 4 er en blindgyde. Normalsatsen er for lav til at forebygge fattigdom. Den betyder, at staten trækker sig fra sit sociale ansvar. Den betyder, at din familie og livspartner må tage sig af dig, fordi du er for fattig. For de unge betyder det, at de ikke kan flytte hjemmefra, siger hun til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278