Når forskræmte beboere i Nordmali ser op på den skyfri himmel, kan de se små, slanke og gråmalede ubemandede fly kredse rundt i cirkler, og de kan høre den lette snurren fra motorerne.
Dronerne, der medfører missiler, er højst sandsynligt sendt af USA's luftvåben fra luftbaser i Sydmali eller andre af det nordvestafrikanske lands nabostater.
Brugen af droner i kampen mod oprørsgrupper i Nordmali har betydet en optrappet indsats fra USA til Frankrigs militære aktion i Mali. Den blev igangsat den 11. januar med flybombardementer med argumentet om, at islamistiske oprørsstyrker, der har overtaget hele det nordlige Mali, bevægede sig mod den sydlige del af landet.
Situationen i Mali er simpelthen en bekvem lejlighed til at udvide USA's tilstedeværelse i Afrika.
Glen Ford
Det sker samtidig med, at hundreder af afrikanske soldater fra 15 af kontinentets lande under militærmissionen AFISMA halser mod Nordmali for at blive indsat i en FN-godkendt aktion.
USA transporterer i forvejen våben og tropper for de franske styrker i kampzonerne i lighed med Canada, Spanien, Holland, Tyskland og Danmark.
3500 soldater
Nu kan den amerikanske radiostation Voice of America afsløre, at USA's forsvarsministerium, Pentagon, allerede har "etableret et midlertidigt operationscenter på en luftbase i Malis hovedstad Bamako”.
Og juleaften meddelte Pentagon, at 3500 soldater fra den første infanteridivisions anden brigade, baseret på militærbasen Fort Riley i delstaten Kansas, ville blive sendt til Afrika.
Den anden brigade skulle deltage i militærøvelser på kontinentet i 35 lande.
- Hvis de skal deltage i direkte militæroperationer, er det vores første løsning, fordi de er forberedt,siger general David Rodriguez, leder af hærkommandoen til nyhedsbureauet AP.
Glen Ford, kritisk journalist og aktivist fra USA, skriver i Black Agenda Report.
”Selv om der ikke er nogen tvivl om, at USA vil blive dybt involveret i militæroperationen i Mali, har den anden infanteribrigade en meget større opgave, der tager sigte på at gøre hele Afrika til skueplads for amerikanske militæroperationer. Situationen i Mali er simpelthen en bekvem lejlighed til at udvide USA's tilstedeværelse i Afrika”.
Anti-terrorisme
Oplysninger fra researcheren og kommentatoren Rick Rozoff fra netportalen Stop NATO tyder på hele 12 års amerikansk indblanding i Mali med militærøvelser, våbensalg og decideret indsættelse af USA-specialstyrker i ørkensandet.
- Trommehvirvlerne af alarmerende nyheder fra Mali er et signal om, at Vesten har til hensigt at åbne en anden militær front på det afrikanske kontinent. Det sker efter den syv måneder lange militæroperationer i Libyen i 2011 og de igangværende operationer i Somalia og Centralafrika med den seneste indsættelse af amerikanske specialstyrker i Uganda, DR Congo, Den Centralafrikanske Republik og Sydsudan, siger han.
Han oplyser, at soldater fra USA hver år deltager i militærøvelsen Exercise Flintlock i Sahel-området, men øvelsen blev sidste år aflyst på grund af et ”truende tuareg-oprør”, som Washington Post kaldte det.
I januar sidste år gennemførte USA's og Malis hær dog den fælles militærøvelse Atlas Accord 12 i selve Mali.
Mali deltager i USA's program for blandt andet militært samarbejde med lande i Sahel, kaldet ”Operation Enduring Freedom Trans Sahara (OEF-TS)”. Det er en del af hele USA's anti-terror-program, ”Trans-Sahara Counter-Terrorism”, som blev skabt i 2005. Samme år blev 1000 specialstyrker fra USA sendt til Nordvestafrika for at træne de væbnede styrker i medlemslandene Mali, Algeriet, Tchad, Mauretanien, Niger, Senegal og Tunesien.
En tragisk begivenhed om morgenen den 21. april sidste år rettede søgelyset mod eksistensen af USA's specialtrænede soldater i Nordmali, da en Toyota Landcruiser skred ud over Martyr-broen i Malis hovedstad Bamako og dræbte tre medlemmer af USA's hærs specialstyrker, der druknede i Niger-floden.
USA's Afrikakorps (AFRICOM) udtalte bagefter, at de tre var blandt ”et lille antal medarbejdere, som havde ydet bistand til USA's ambassade”.
Ulykken skete en måned efter et kup i Mali, der blev begået af USA-trænede officerer den 22. marts.To USA-soldater døde også i Mali i 2007-08, den første i byen Kidal, der nu er kontrolleret af islamistiske grupper.
AFRICOM
Rick Rozoff konstaterer efter de seneste ugers militære aktiviteter i Mali, at USA's Afrika-korps (AFRICOM) er ved at udløse sin næste krig.
AFRICOM leder i øjeblikket efter et hovedkvarter i Afrika.
Den Frankfurtbaserede forlægger og kommentator William F. Engdahl, siger til den russiske tv-station Russia Today, at aktionerne i Mali har ”USA's fodaftryk”.
- AFRICOM's arbejde de seneste år i Mali tyder på, at dette er en US-operation med Frankrig som junior-partner, siger han og tilføjer, at også Frankrig tog det store slæb i Libyen sidste Der er fundet olie i Nordmali. USA trænede officerer i Malis hær, som kuppede regeringen i marts sidste år. Nu er der aktiv krig i Mali. USA's hånd på begivenhederne er tydelig, siger Engdahl.
Den canadiske researcher og kommentator Michel Chossudovsky, stifter af netportalen Global Research, mener, at Frankrigs rolle som stormagt er på vej ud. Og at denne "forskydning af Frankrig som kolonimagt har stået på siden krigen i Indokina i 1950'erne".
- Selv om Frankrig som tidligere kolonimagt i Mali samarbejder tæt med USA, er Washingtons mål i sidste ende at udelukke Frankrig fra Maghreb-området i Nord-og Nordvestafrika og Afrika syd for Sahara, siger han.
Våben til islamister
Michel Chossudovsky finder det iøvrigt absurd, at de tre islamistiske oprørsgrupper i Nordmali, som Frankrig sender missiler efter, alle tilsyneladende har fået våben fra NATO-lande eller fra det USA-allierede Golf-land Qatar.
Især gruppen AQIM (al-Qaeda i det islamiske Maghreb) – der har kontrol med dele af byen Gao og hele byen Douentza i den centrale del af Mali, har sine våben fra terrorgruppen LIFG, der opererede i Libyen.
Selv om Frankrig som tidligere kolonimagt i Mali samarbejder tæt med USA, er Washingtons mål i sidste ende at udelukke Frankrig fra Maghreb-området i Nord-og Nordvestafrika.
Michel Chossudovsky
Netop LIFG, bekæmpede i 2011 Muammar Gadaffis regime i Libyen, støttet af NATO. Ifølge flere kilder stammede våbnene fra forsendelser fra USA's efterretningstjeneste CIA og det britiske MI6, mens også Qatar flittigt forsynede oprørerne i Libyen med våben, der ligeledes kom fra USA.
Michel Chossudovsky nævner desuden udokumenterede rygter om, at et transportfly fra Qatar sidste år landede i Gao i Nordmali med våben til de islamistiske oprørsgrupper.
Kina og Mali
Fra Kina lyder også kritiske røster mod Mali-scenariet. Her anser lederen af Kinas Akademi for Afrika-studier (ASCAS), He Wenping, begivenhedrene som en slet skjult trussel mod Kina i Afrika.
- Mali var en af de første lande syd for Sahara til at etablere diplomatiske forbindelser med Kina, og kinesisk-maliske forbindelser har været gode. Ud over dette har Kina bestemte interesser i Mali gennem sine investeringsprojekter, siger hun til det kinesiske engelsksprogede dagblad Global Times.
He Wenping mener, at påstanden om truslen fra islamister i Nordmali er for "unuanceret".
- Selv om Frankrig har involveret sig i Mali under dække af begrebet "anti-terrorisme", er det ikke helt korrekt at sige, at maliske oprørere er terrorister. Konflikten er mere beslægtet med en borgerkrig mellem forskellige politiske grupper, mener hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278