USA har flyttet 200 soldater fra en NATO-base i Spanien til Sigonella-basen i Syditalien, oplyste Italiens udenrigsminister Emma Bonino i sidste uge. De amerikanske soldater stationeres på Sigonella for at være klar til hurtig indsættelse i Libyen, hvis der kommer nye angreb og uro her.
Bonino har i en redegørelse i det italienske parlament sagt, at udstationeringen foregår i henhold til indgåede aftaler mellem Italien og USA, skriver International Mediterranean News Service.
Sigonellabasen ligger på Sicilien ud til det smalle stræde mellem øen og det italienske fastland. Den store base bliver brugt af både USA's Italiens flåde og luftvåben.
Basen blev benyttet, da NATO-lande bombede Libyen i 2011 som støtte til oprøreres kamp mod Muammar Gadaffis styrker.
Libyen ustabil
De politiske og sikkerhedsmæssige forhold i Libyen er særdeles ustabile. Der er hyppige bombeattentater og væbnede angreb mod politistationer, checkpoints og offentlige institutioner samt udenlandske ambassader.
Urolighederne blussede op igen i slutningen af april, da bevæbnede oprørere belejrede to ministerier i hovedstaden Tripoli. Oprørerne krævede, at medlemmerne af parlamentet stopper behandlingen af et lovforslag, som - hvis det vedtages - vil forhindre, at personer, der tidligere var ansat i staten under Muammar Gadaffi, kan besætte en offentlig stilling, skriver avisen The Gulf Today.
Samtidigt var der en række angreb på politistationer i byen Benghazi, hvor opstanden mod Gadaffi startede. Det var også her, at oprørere, der er frustrerede over, hvad der er kommet ud af opstanden mod Gadaffi, sidste år i september angreb USA's konsulat i byen og dræbte ambassadør Chris Stevens og tre andre amerikanere.
Den nye uro i Libyen har fået USA, Storbritannien og Frankrig til at trække dele af deres diplomatisk personale ud.
I sidste uge udsendte de vestlige ambassader en appel til alle libyere om "at afstå fra væbnede protester og vold i denne vanskelige overgang til demokrati", citerer The Gulf Today.
Andre udenlandske repræsentationer er også kommet i de vrede oprøreres søgelys. Fredag i sidste uge sprang der bomber i den gade i Tripoli, hvor Algeriet, Grækenland og Saudi-Arabien har deres ambassader. Den tyske ambassade har i denne situation flyttet sit personale til et sikkert sted i hovedstaden.
Et land i opløsning
Mediernes beretninger fra Libyen tegner et billede af et land i opløsning. En regering, der ikke har kontrol med landet, og militser og terrorgrupper, der både rivaliserer med hinanden og kæmper mod de vestligt støttede myndigheder.
De kaotiske forhold i landet betyder, at landets rigdomme bliver udvundet og solgt, uden at staten har kontrol med det, oplyser det internationale institut The Revenue Watch Institut. I en ny redegørelse, om i hvilken grad staterne har kontrol med udvinding og salg af olie og andre naturressourcer, dumper Libyen.
Instituttet har undersøgt 58 stater, som tilsammen leverer 85 procent af verdens olie og 80 procent af kobberet.
32 stater er i en kategori "uden grundlæggende ressourcekontrol". Libyen er blandt syv lande i bunden af listen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278