03 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

USA lægger op til øget konfrontation mod Kina og Rusland

To topmøder

USA lægger op til øget konfrontation mod Kina og Rusland

Både i optakten til sikkerhedskonferencen i München i fredags og på mødet for NATO-landenes forsvarsministre vedtog man at optrappe linjen overfor Kina og Rusland, der – ifølge generalerne og politikerne i Vesten – opfører sig tiltagende aggressivt.

Joe Biden, USA's nye præsident, holdt sin tale til sikkerhedskonferencen i München online fra Det Hvide Hus.
FOTO: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Vesten er omkranset af kaos og krig. Og en pandemi og klimatruslen truer dagens orden.

Vi må sammen forberede os på en langsigtet strategisk konkurrence med Kina. Det forventer jeg. Det glæder jeg mig til.
Joe Biden, USA's præsident

Det var det dystre udgangspunkt for de fleste onlineindlæg på første del af den årlige sikkerhedskonference i München, MSC Special Edition – Vejen til München 2021, der denne gang blev afholdt online med forudbestilte taler.

Arrangørerne af sikkerhedskonference nummer 57 i München har udskudt selve konferencen med op til 500 deltagere til senere i 2021 på grund af covid-19.

Vesten mister magt

Hvert år plejer statsoverhoveder, udenrigs- og forsvarsministre, topdirektører og parlamentariske delegationer at deltage i München-konferencen "for det internationale strategiske samfund" med særligt fokus på NATO.

>> LÆS OGSÅ: Ekspert advarer: USA vil ramme Kinas handel med flere sanktioner

Titlen på konferencen, der startede fredag i sidste uge, var "Mindre af Vesten: Forny det transatlantiske samarbejde, mød de globale udfordringer" og samlede nogle af Vestens mest indflydelsesrige politikere, blandt andre USA's nye præsident Joe Biden.

Ud over Biden deltog også Tysklands kansler Angela Merkel, Frankrigs præsident Emmanuel Macron, Storbritanniens premierminister Boris Johnson, EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen, FN's generalsekretær António Guterres, NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg og milliardæren Bill Gates.

>> LÆS OGSÅ: Bag om USA's kommende præsident Joe Biden

Titlen hentyder til skrækscenariet for mange NATO-lande – at Vesten ikke længere har så meget magt i verden, skriver lederen af den indiske tænketank Takshashila Institution, Nitin Pai.

Selv præsenterede Münchenkonferencens formand, Wolfgang Ischinger, temaet nogle dage før, politikerne og generalerne samlede sig online.

"Europa er omringet af et flammehav af blodige konflikter i øst, i Ukraine og i den kaukasiske region, men også i syd, omkring det østlige Middelhavsområde og blandt vore afrikanske naboer", skrev han i MSC's eget onlinemedie Security Times.

Ischinger, der tidligere var Tysklands ambassadør i USA, tilføjede, at "stormagtkonkurrence" har gjort comeback.

"Den internationale orden og dens institutionelle rammer er blevet svækket. Og vi står over for den massive indvirkning af klimaændringer og en global pandemi med potentielt lammende virkninger for stabilitet, velstand og menneskerettigheder", sluttede han velkomsten.

Biden: America is back

I en onlinetale på konferencen slog USA's nye præsident Joe Biden til lyd for, at svaret på en svagere international orden bør være at udfordre Kina og Rusland.

– Vi må sammen forberede os på en langsigtet strategisk konkurrence med Kina, hvor USA, Europa og Asien arbejder sammen for at sikre freden og forsvare vores fælles værdier og fremme vores velstand, sagde Biden og tilføjede, at "konkurrencen med Kina bliver hård".

– Men det er, hvad jeg forventer, og det glæder jeg mig til, fordi jeg tror på det globale system, som Europa, USA og vore allierede i Indo-Stillehavsområdet i 70 år har arbejdet så hårdt for, sagde Biden.

Midt under MSC Special Edition kom friske tal, der viser, at Kina har fortrængt USA som EU's største handelspartner.

Kina svarer

Kinas udenrigsminister Wang Yi mener, at USA's nye regering må "justere sin problematiske politik over for Kina så hurtigt som muligt". Sådan svarede han i weekenden kort efter Bidens tale, skriver det engelsksprogede dagblad Global Times.

Wang ønsker, at de bilaterale forbindelser må komme på "rette spor".

– Vi håber, at amerikanske beslutningstagere vil holde trit med tiden, se tydeligt på verdensudviklingen, droppe skævvridning og uberettigede mistanker for at vende tilbage til et sundt og stabilt forhold, tilføjede han.

>> LÆS OGSÅ: Verdens største frihandelsaftale underskrevet i Asien og Stillehavet

Hug til Rusland

Men ikke blot Kina fik slag over nakken i Bidens tale på konferencen.

– Vi skal også være i stand til at imødegå truslen fra Rusland. Kreml angriber vores demokratier og forsvarer korruption for at forsøge at underminere vores samfund, sagde Biden og gentog fire gange: "America is back".

Dagen før konferencen udtalte USA's udenrigsminister Antony Blinken, at Washington er fast besluttet på at stoppe rørledningen mellem Rusland og Tyskland, Nord Stream 2, der vil føre russisk gas til Vesteuropa.

Biden-administrationen forbereder nye sanktioner mod virksomheder, der er involveret i projektet.

Kreml-talsmanden Dimitry Peskov svarede straks på Blinkens trusler:

– Det vil være fornuftigt for vores amerikanske partnere at vise mindre interesse i Nord Stream 2 og mere interesse i Texas' vand- og elforsyning, lød det i Moscow Times i en kras kommentar til det nedbrudte energivæsen i den amerikanske delstat.

NATO mod Kina og Rusland

To dage før MSC Special Edition startede et todages møde mellem NATO's forsvarsministre. Også her fremkom ønsket om at optrappe konkurrencen med Kina og Rusland.

>> LÆS OGSÅ: NATO vil være mere moderne og slagkraftig

USA's nye forsvarsminister Lloyd Austin slog til lyd for at indføre en ny tone og tilgang i samarbejdet med allierede og partnere.

– Jeg bifalder især NATO's arbejde med Kina. Jeg gentager, at USA er forpligtet til at forsvare den internationale orden, som Kina konsekvent har undermineret til egne formål, sagde han ifølge defence.gov og lagde op til tættere samarbejde med NATO, end Trump stod for. 

Rusland er "aggressivt med tvangsmæssig adfærd", skrev Austin i Washington Post få dage før konferencen og tilføjede, at landet "anvender militær magt til at nå sit mål".

NATO optrapper

NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg anbefalede på NATO-mødets andendag, at alliancens "strategiske koncept" fra 2010 bliver "omarbejdet" for at udfordre Rusland og Kina. Og at båndene mellem Europa og USA bliver styrket.

NATO-mødet besluttede at optrappe NATO's nuværende kontingent af 500 militærinstruktører i Irak til 4000. Danmark overtog i år ledelsen af NATO's træningsmission frem til 2022.

Lloyd Austin oplyste, at Trumps plan om at trække 12.000 amerikanske tropper ud af Tyskland er sat på hold. "Vi er ikke ved at trække os ud af Europa", skrev han dagen før mødet i Washington Post og gentog udtalelsen efter NATO-mødet på et pressemøde.

Mødet diskuterede også NATO's mission i Afghanistan, men kom ikke til konkrete beslutninger, skriver Reuters.

Endelig går snakken i NATO-kredse livligt om NATO's seneste rapport, som udråber Kina og Rusland som NATO's "systemiske rivaler". Det rapporterer det globale fredsnetværk "No to war – no to NATO".

>> LÆS OGSÅ: NATO gør klar til at kunne føre krig i rummet

Rapporten "United for a New Era" er udarbejdet af en række eksperter, heriblandt danske Anja Dalgaard, der er chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og er eksperternes bud på en vision for NATO frem imod 2030.

"No to war – no to NATO-netværket, der samler hundreder af fredsorganisationer verden over, skriver om NATO:

"NATO's aggressivitet, fyldt med dæmoniske fjendebilleder vil føre til voksende konfrontation, selv om der ikke er nogen øjeblikkelig trussel mod alliancens medlemslande. Men propagandaen retfærdiggør desværre stigende militære udgifter, selvom covid-19-pandemien belaster de offentlige budgetter enormt".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. feb. 2021 - 06:43   26. feb. 2021 - 11:34

Militarisme

ah@arbejderen.dk
Sikkerhedskonferencen i München
  • Oprettet i 1963 under navnet "Internationale Wehrkunde-Begegnung" som en "årlig forsamling for det internationale strategiske samfund" med særligt fokus på NATO.
  • Konferencen betegner sig selv som "et uafhængigt forum dedikeret til at fremme fredelig konfliktløsning og internationalt samarbejde og dialog i forhold til nutidens sikkerhedsudfordringer".
  • I mange år har konferencen været et samlingspunkt for politiske, militære og økonomiske ledere fra hele den vestlige verden.

Kilde: securityconference.de

NATO
  • NATO – North Atlantic Treaty Organization – blev etableret i 1949 med de allierede krigspartnere USA, Storbritannien og Frankrig som de drivende kræfter.
  • Militæralliancens vigtigste formål var at inddæmme de nye socialistiske lande i Østeuropa samt det daværende Sovjetunionen, som var alliancens fjende nummer ét. 
  • Da NATO blev oprettet, deltog Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Holland, Island, Italien, Luxembourg, Norge, Portugal, Storbritannien og USA.
  • I dag har NATO 28 medlemslande. Dertil kommer 41 partnerskabslande i Europa, Asien, Mellemøsten og Nordafrika, der deltager i militæralliancens øvelser og bidrager til NATO's militære missioner.
  • Landene er forpligtet til at forsvare hinanden, hvis et eller flere NATO-lande bliver angrebet. 
  • NATO er i dag verdens største militære alliance og opererer på flere kontinenter.