Vi stopper pengene til Vestbredden. Vi afskærer alle forbindelser til Jer. Vi lukker jeres repræsentationskontor i Washington.
Sådan er beskeden til lederne for Det Palæstinensiske Selvstyre fra diplomater fra USA, der forsøger at presse palæstinenserne til ikke at søge FN om at anerkende Palæstina som observatørland.
Dét fremgår af et interview med Hanan Ashrawi, der er medlem af topledelsen i den palæstinensiske befrielsesorganisation PLO.
Humlen er, at selvstyrets præsident Mahmoud Abbas i morgen går på FN's talerstol og fremlægger ideen om, at Palæstina får samme status som Vatikanet i FN - altså en såkaldt opgradering til observatørland. Der bliver ingen afstemning på dagen, men palæstinenserne vil angiveligt begynde processen herfra. Allerede nu er der støtte fra organisationen af Allancefri Lande og Den Arabiske Liga.
Vi stopper for pengene til Vestbredden
Afpresning
- Men præsident Abbas er blevet sat under et massivt pres af USA's regering for at tie stille og ikke gøre et nyt forsøg på at opgradere Palæstinas FN-status i år, siger Hanan Ashrawi til den britiske tv-station BBC.
Hun tilføjer, at USA ikke ønsker debatten i FN, der i så fald vil foregå op til præsidentvalget i USA.
- Det er afpresning. Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skal kalde det, når vi får at vide, at USA's Kongres vil suspendere al støtte til palæstinenserne, suspendere alle forbindelser med os og lukke vores repræsentationskontor i Washington, siger Hanan Ashrawi. Hun var i 1990'erne officiel talsperson for den palæstinensiske delegation i fredsprocessen i Mellemøsten.
Selv antydede præsident Mahmoud Abbas den 8. september på et pressemøde i Ramalla på Vestbredden, at også andre lande har truet selvstyret.
- Der er arabere, der har talt om at indstille deres finansielle støtte til den palæstinensiske myndighed på grund af enighed med den amerikanske holdning, sagde han ifølge nyhedsbureauetet IANS.
EU-pres
Også flere europæiske nationer har opfordret palæstinenserne til "forsigtighed", erfarer BBC.
- Vi har investeret kraftigt i de palæstinensiske områder, og vi ønsker ikke at se investeringerne i fare, siger en anonym EU-diplomat, hvilket tyder på, at en række europæiske lande måske stemmer imod den palæstinensiske FN-resolution, når den bliver fremlagt.
Sidste år, da Mahmoud Abbas fra FN's talerstol fremlagde ideen om at søge fuldt medlemsskab for Palæstina, vendte flere lande som Tyskland, Italien, Holland og Tjekkiet sig efterfølgende imod det.
Israel truer
Israel er selvfølgelig også imod, at Mahmoud Abbas denne gang går på generalforsamlingens talerstol og foreslår, at Palæstina opnår observatørstatus i stedet for den nuværende ordning med palæstinensiske siddepladser bag observatørerne i selve FN's Generalforsamling.
- Mahmoud Abbas er en terrorist, man bliver nødt til at eliminere, sagde Israels udenrigsminister Avigdor Lieberman for eksempel i sidste måned og tilføjede, at der burde være nyvalg på Vestbredden.
Israel er tydeligvis bange for, at Palæstina får observatørstatus i FN's Generalforsamling. For det vil nemlig betyde, at Palæstina ikke kun kan deltage i FN-debatter, men også deltage i forskellige FN-organisationer som Den Internationale Havretskommission og vigtigst af alt, Den Internationale Straffedomstol (ICC), som er baseret i Haag.
ICC afviste i april i år en palæstinensisk anmodning om at undersøge påståede israelske forbrydelser i de palæstinensiske områder, da Palæstina ikke var fuldgyldigt medlem af FN.
I sidste uge truede Israel ifølge dagbladet Haaretz med at tilbageholde skatteindtægter fra Vestbredden og Østjerusalem, der er altafgørende for selvstyrets overlevelse. Samtidig truede Israels største elektricitetsselskab, Jerusalem District Electricity Co, med at slukke for strømmen til Vestbredden, hvis ikke ubetalte regninger for 125 millioner dollars blev betalt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278