Iraks parlament opfordrede den 5. januar landets regering til at sende de USA-ledede tropper ud af Irak. Nu arbejder Washington febrilsk på en plan om at opdele Irak efter religiøse skillelinjer og oprette en eller flere udbryderstater, hvor USA's tropper kan blive.
Iraks parlaments beslutning om at udvise de amerikanske tropper har givet nyt liv til projektet om at op-rette en sunnimuslimsk stat.
Anonym topembedsmand, Irak
USA ønsker at placere sine militærbaser i en sunnikontrolleret vestlig del af Irak omkring byen Anbar, siger flere irakiske sunniledere samt nuværende og tidligere embedsmænd fra Irak og USA til det uafhængige Londonbaserede nyhedsmedie Middle East Eye.
– Vi taler om, at USA vil oprette et land, ikke en administrativ region, siger en anonym, tidligere embedsmand i regeringsadministrationen i Washington.
Afskærer Iran fra Middelhavet
Herved skaber USA en geografisk bufferzone overfor Iran, der på dén måde ikke kan få adgang til Middelhavet mod vest, skriver Middleeasteye.
Planen om at opdele Irak stammer helt tilbage fra 2007, udtænkt af Barack Obamas vicepræsident Joe Biden, der i dag forsøger at blive Demokraternes præsidentkandidat.
Også kræfter i Donald Trumps administration har luftet planen om at tredele Irak i en sunnimuslimsk del, et kurdisk område og et shiakontrolleret område med Bagdad som centrum.
>> LÆS OGSÅ: Trump vil opdele Irak
Genopliver plan
Men nu forsøger USA altså at få planen udført med dét formål at blive på irakisk jord og bremse Iran, melder kilden i USA.
– Jo, USA arbejder ihærdigt for at hive dette projekt op ad skuffen, puste det op og smide det på bordet. Iranerne må og skal ikke få adgang til Middelhavet eller drage fordel af landbroen, der forbinder dem med Hizbollah, siger en tidligere regeringsembedsmand i USA til Middleeasteye. Han ønsker at være anonym.
Hizbollah er Libanons vigtigste modstandsorganisation.
Også en shiitisk kilde i Iraks regeringsadministration bekræfter, at USA arbejder på at genoplive opdelingsplanen.
– Vort parlaments beslutning om at udvise de amerikanske tropper har givet nyt liv til USA's projekt om i første omgang at oprette en sunnimuslimsk region for at imødegå det iranske pres, siger en topembedsmand i Iraks regering til Middleeasteye. Han ønsker også at fremstå anonymt.
>> LÆS OGSÅ: USA vil opsplitte Irak
Møder er i gang
Flere kilder, som Middleeasteye har talt med, fortæller samstemmende, at repræsentanter fra USA allerede har afholdt møder med især sunni- og kurderledere fra Irak i den nordirakiske by Erbil, i den jordanske hovedstad Amman og i Forenede Arabiske Emirater.
Blandt andet afholdt USA's viceudenrigsminister for Mellemøsten David Schenker den 9. januar et møde med præsidenten for den kurdiske regionale regering Masoud Barzani. Senere tog han til Forenede Arabiske Emirater for at præsentere planen.
– Møderne er i fuld gang, og alle sunnimuslimske ledere deltager. De benægter dette offentligt og afventer situationen, men finansiering er på plads, internationalt pres er på plads, og den nødvendige militære styrke er på plads for at skabe denne region, siger en fremtrædende sunnimuslimsk leder, der er bekendt med samtalerne, til Middleeasteye.
Sunni- og kurderlederne skal ifølge kilden bestå af de fleste af de politikere i Iraks parlament, der ikke deltog i eller udvandrede under afstemningen om at smide USA ud af landet.
USA tilbyder politikerne og deres lokalområder økonomiske fordele, betalt af især golfstater som Saudi-Arabien og Forenede Arabiske Emirater, tilføjer kilden.
Også Israels plan
Planen om at opdele Irak er i øvrigt ikke en amerikansk plan alene.
Projektet blev oprindeligt lanceret af Verdens Zionistorganisations ideologiske magasin Kivunim i 1982, skrevet af den israelske journalist Oded Yinon.
Yinon ønskede at opdele de arabiske stater i små etnisk-religiøse enklaver, så Israel kunne fremstå stærkere i regionen. Blandt andet ville han opdele Irak i tre regioner – en shiitisk, sunni og en kurdisk, skriver den canadiske onlineportal globalresearch.ca.
>> LÆS OGSÅ: Israel bistod USA med drabet på iransk general
Israel var i øvrigt et af de ganske få lande i verden, der i 2017 anerkendte den kurdiske del af Irak som en selvstændig stat efter en tvivlsom folkeafstemning.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278