26 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Venezuela hæver benzinprisen og devaluerer

Økonomiske redningsplan

Venezuela hæver benzinprisen og devaluerer

Benzinprisen bliver 15 gange så høj, landets valuta devalueres med cirka 50 procent og mindstelønnen hæves tilsvarende, oplyser Venezuelas præsident.

Præsident Maduro understregede, at staten skal skaffe nye indtægter for at fastholde de sociale projekter, som de seneste 17 år skridt for skridt har udryddet analfabetisme og sult samt sikret sundhedsvæsen til alle, uddannelse til børnene og pensioner til landets ældre.
FOTO: Præsidentkontoret/Reuters/Scanpix
1 af 1

Venezuelas præsident Maduro samlede onsdag ministrene, regeringens økonomiske råd og den politiske alliance, Gran Polo Patriotico, der står bag præsidenten, for at informere befolkningen om betydelige økonomiske omlægninger.

Mindstelønnen bliver hævet fra 1. marts med 52 procent.

Benzinprisen hæves, fra hvad der i dag svarer til syv øre per liter, til knap en krone. Den ekstra indtægt skal være med til at finansiere uddannelse, sundhed og pensionsudgifter, som i dag er underfinansierede på grund af de lave indtægter på eksport af råolie.

Præsidenten meddelte desuden en devaluering af landets valuta (bolivar). I dag koster en dollars 6,30 bolivar. Fremover bliver kursen 10 bolivar for en dollar. 

Endelig oplyste præsidenten, at mindstelønnen bliver hævet fra 1. marts med 52 procent.

Mindstelønnen hæves

Mindstelønnen stiger til 24.853 bolivar om måneden. Det svarer officielt til 2485 dollars eller godt 16.000 kroner. Men en mere reel vekselkurs mellem bolivar og dollar er 20 gange lavere, skriver nyhedsbureauet Prensa Latina. Det betyder at mindstelønnen målt i international købekraft svarer til cirka 800 kroner om måneden.

Historisk er det politisk ømtåleligt at hæve benzinprisen i Venezuela. Da en tidligere højereorienteret regering forsøgte det i 1980'erne førte det til folkelig opstand. 

Penge til sociale udgifter

Præsident Nicolas Maduro opfordrede ifølge Prensa Latina befolkningen til at acceptere prisstigningen, som ikke ændrer på, at benzinprisen i Venezuela er blandt de laveste i verden. Præsidenten understregede, at staten skal skaffe nye indtægter for at fastholde de sociale projekter, som de seneste 17 år skridt for skridt har udryddet analfabetisme og sult samt sikret sundhedsvæsen til alle, uddannelse til børnene og pensioner til landets ældre.

Præsidenten og hans socialistiske regering arbejder under vanskelige betingelser, idet højreoppositionen vandt flertallet i landets parlament ved valget den 6. december sidste år.

Internationalt forsøger Venezuela som medlem af OPEC (Sammenslutningen af Olieeksporterende Lande) at skabe en situation på oliemarkedet, hvor den ekstremt lave og faldende oliepris kan stabiliseres.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. feb. 2016 - 09:28   19. feb. 2016 - 14:59

Venezuela

se@arbejderen.dk
Venezuela 1999-2018
  • Hugo Chávez var præsident i Venezuela 1999 til 2013, hvor han døde af kræft den 5. marts.
  • Ved præsidentvalget i april 2013 vandt den tidligere udenrigsminister og fagforeningsformand Nicolas Maduro posten frem til udgangen af 2018. USA og oppositionen i Venezuela har undladt at anerkende valget af Maduro til præsident. Valget er anerkendt i resten af verden.
  • Den 6. december 2015 var der parlamentsvalg. Her vandt oppositionen 112 pladser mod 55 pladser til Den Bolivarianske Alliance bag Maduro.
  • I juli 2017 blev der gennemført valg til en grundlovgivende forsamling. Tilhængerne af Den Bolivarianske Alliance vandt klart flertal.