Latinamerika er det kontinent i verden, der oplever flest voldelige dødsfald. Det er især lande som Mexico, Honduras, Brasilien og Colombia, der giver kontinentet den triste rekord.
Ifølge den mexicanske tænketank 'Sikkerhed, retfærdighed og fred' ligger fem ud af verdens ti farligste byer i netop Mexico. Men øverst på listen med 159 mord per 100.000 indbyggere i 2011 ligger storbyen San Pedro Sula i det mellemamerikanske land Honduras. Her har den højreorienterede regering, der kom til magten ved et kup i 2009, optrappet kampen mod den organiserede vold ved at indsætte mere militær og politi.
Men problemet er ikke blevet mindre, og om noget er de voldlige banders metoder blot blevet endnu hårdere. Banderne producerer og smugler blandt andet kokain til USA. I september 2012 besluttede Honduras præsident Porfirio Lobo, at svært bevæbnede soldater skal køre med i de offentlige busser i San Pedro Sula, fordi bander overfalder og berøver buspassagerer samt kidnapper mennesker for at skaffe penge til deres ulovlige aktiviteter.
På samme tid forlængede kupregeringen et særligt dekret, der betyder, at den kan indsætte hæren i civile områder, i seks måneder. Dekretet havde da allerede varet i et år. Mens regeringen forsøger at få det til at se ud, som om narkobanderne blot er et isoleret problem, så mener mange, at kriminaliteten går hånd i hånd med den store fattigdom og ulighed, der er så udbredt i landet.
Fattigdom og ulighed er problemet
Ifølge Verdensbanken er fattigdom og en yderst ulige fordeling af goderne i samfundet det største problem, som Honduras står over for. Den honduranske ngo Casa Alianza, der arbejder for at forbedre børns rettigheder, peger i en rapport på, hvorfor uligheden bliver ved med at være så stor.
Kriminalitet og vold går hånd i hånd med den store fattigdom og ulighed.
"Uligheden går hånd i hånd med uretfærdigheden og en undertrykkende politik, der bliver praktiseret i en økonomisk model, hvor de fattige betaler mere i skat end andre sociale klasser. Mens de fattige betaler 41 procent i skat af deres indkomst har de rigeste ti procent en skattebyrde på 18,9 procent", lyder det i rapporten.
Ifølge en rapport fra det latinamerkanske statistikbureau Latinobarómetro er fem ud af verdens mest ulige lande placeret i Latinamerika, og her er det Brasilien, der oplever den største ulighed.
Byer i Brasilien er værst
I andre lande i Latinamerika ser det næsten ligeså slemt ud med volden som i San Pedro Sula i Honduras. Således er 40 af verdens 50 mest voldelige byer at finde i Latinamerika. 14 af dem ligger i Brasilien, 12 i Mexico og fem af dem er placeret i Colombia.
Mexico, hvis nye regering nu forsøger at bekæmpe narkorelateret vold med mere fokus på forebyggende sociale projekter frem for kugler og soldater, er også farligt for dem, der forsøger at afdække volden.
- Mexico er et af verdens farligste steder for journalister. En af de værste konsekvenser ved den stigende vold er, at journalister arbejder i en kultur domineret af frygt. En frygt der fører til censur, siger Carlos Lauría, fra Kommiteen til beskyttelse af journalister (CPJ) i Mexico ifølge Fox News Latino.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278