28 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Voldsom NATO-optrapning i Østeuropa

Våbnene peger på Rusland

Voldsom NATO-optrapning i Østeuropa

I maj og juni kulminerer en kraftig optrapning af NATO´s militære engagement i Østeuropa og Norden/Baltikum. Og Sverige og Finland skal knyttes nærmere til NATO. Den danske regering er hyperaktiv

De østeuropæiske stater er hovedmål for udstationeringen af amerikanske fly under den såkaldte TSP-ordning. Senest er 12 F-15C Eagles blevet sendt til Bulgarien. Her et amerikansk krigsskib på øvelse i Sortehavet den 7. april.
FOTO: U.S. Navy/Weston Jones
1 af 1

Platinum Eagle er navnet på en øvelse, amerikanske og bulgarske tropper indledte mandag i Babadag i værtslandet Rumænien. Cirka 150 amerikanske marineinfaterister og søfolk  fra Black Sea Rotational Force vil deltage i øvelsen, der slutter 28. maj, oplyser Pentagons talsmand oberstløjtnant Steve Warren. Øvelsen omfatter infanteri, præcisionsskydning og brug af anti-tankvåben.

Black Sea Rotational Force, er navnet på endnu ét af USA´s militære ekspeditionskorps, der i området på og omkring Sortehavet, tilsigter omringning og inddæmning af Rusland i forbindelse med Ukrainekonflikten. Styrken er sammensat af amerikansk militær i Sortehavet og Kaukasus- og Balkan-regionen, og skal ifølge embedmænd demonstrere USA's og NATO's "evne til hurtig kriseindsats". 

– I øst ser vi et mere insisterende Rusland, der er ansvarlig for aggressive handlinger i Ukraine, lød det samme dag fra NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, da han gæsteoptrådte på et møde for EU's udenrigs- og forvarsministre. Han opfordrede samtidig til, at Minsk-aftalen om våbenhvile i Østukraine "fuld ud blev overholdt". 1)

Hektisk øvelses-aktivitet

Mere end 13.000 militærfolk fra otte NATO-lande anført af USA har netop afsluttet den største øvelse i værtslandets Estlands historie. Manøvren fra 4.-15. maj, kaldet Siil-2015 (Pindsvin), fandt for en stor del sted tæt ved grænsen til Rusland med deltagelse af 7000 medlemmer af Estlands Forsvarsliga – en pendant til det danske hjemmevær.

På samme tidspunkt afholdt nabolandene Letland og Litauen henholdsvis en jord-til-luft-skydeøvelse og en manøvre, der inkluderer over 3000 mand, Zaibo Kirtis (Lynnedslag), den største nationale øvelse i Litauen nogensinde. Fokus her er samarbejde mellem militære og civile myndigheder.

I Nordsøen og Skagerak har over 5000 militærfolk fra 10 NATO-lande, Danmark inklusive, deltaget i Dynamic Moongoose, en årlig anti-ubåds-øvelse med deltagelse af overfladefartøjer,ubåde, fly og radar-/sonar-teknologier. 2)

Øvelsen kommer samtidig med forlydender om fremmede ubåde ved Finlands kyst, hvilket affødte brug af dybvandsbomber. Et lignende scenario, hvor fingeren éntydigt blev rettet mod Rusland, udspilledes i efteråret i farvandet nær Stockholm, men det trak ikke de store overskrifter, da der senere viste sig at være tale om en civil båd. 

Sverige og Finland inddrages

Selvom Sverige stadig ikke formelt er medlem af NATO, er landet den 11. deltager i Dynamic Moongoose. I et tætpakket program organiseret i NATO-regi eller med overvejende deltagelse af NATO-lande i år, deltog Sverige i Flyøvelsen Baltic Region Training Event 20 fra 21.-22. april og deltager i Sea Breeze fra 22. juni - 3. juli. Også ikke-NATO landet Finland deltog i flyøvelsen i Letland.

Sea Breeze finder sted i Sortehavet med Ukraines flåde som formelt vært og altså i farvandet omkring det højspændte Østukraine og det russisk annekterede Krim. Officielt er der tale om en øvelse i humanitær- og katastrofehjælp samt bekæmpelse af pirateri. 14 lande, anført af EUCOM, USA´s European Command, deltager i manøvren.

Sverige er ligesom Finland også indbudt til Exercise Baltops 2015, en flådeøvelse med base i Gdynia, Polen, og Kiel, Tyskland fra 5.-20. juni. Godt et dusin lande, inklusive Danmark, deltager i øvelsen. Finland er desuden inviteret til en sideløbende stabsøvelse, Sabre Strike. 3)

– Det har været en mærkesag for Danmark i et stykke tid at forsøge at få Sverige og Finland tættere på NATO, især når det gælder vores egen region – ikke mindst set i lyset af den nye situation i Ukraine, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til Politiken.

Det skete efter mødet mellem NATO's -udenrigsministre i Tyrkiet 14.-15. maj. Her vedtog man, at NATO-øvelser skal koodineres med Sverige og Finland, at de to lande skal inddrages i overvågning i regionen, bidrage til en NATO-analyse om sikkerhedssituationen her samt deltage i informationsudveksling om den såkaldte hybride krigsførsel. Det er NATO's betegnelse for Ruslands støtte til oprørsgrupper i for eksempel Ukraine.

Intensivering og optrapning

Også i Østeuropa forsøger den danske regering at være fremme i skoene: I forbindelse med NATO's oprustning af hovedkvarteret i Stettin i Polen fra 200 til 400 mand vil Danmark nu stille med 45 – det største antal danske soldater i en NATO-central overhovedet. 

Alle disse større øvelser i juni måned samt en halv snes mindre, nationale eller regionale øvelser har fysisk tyngde i Østeuropa – fra Baltikum i nord til Albanien i syd. De synes at lede op til Sorthavs-øvelsen See Breeze fra 22. juni, hvori også de tidligere sovjetrepublikker Aserbajdsjan, Georgien, Moldovia samt Ukraine deltager.

Bemærkelsesværdigt er også, at en Strategic Military Partners Conference (SMPC) mellem NATO og associerede stater har Georgiens hovedstad, Tbilisi, som vært fra 9.-11. juni. 

I forbindelse med og som led i optrapningen af konflikten i Ukraine og langs Ruslands grænser har USA intensiveret sin militære tilstedeværelse i og samarbejdet med de østeuropæiske stater.

NATO-topmødet i Wales i september 2014, hvor Anders Fogh Rasmussen fratrådte som generalsekretær, vedtog at udvide NATO Response Force med en særlig "spydspids" kaldet Very High Readiness Joint Task Force. Danmark tilbød straks at stille mandskab, og nu har Tyrkiet tilbudt at stå i spidsen for denne styrke, som skal "imødegå udfordringerne fra Rusland"

– Tyrkiet har lagt billet ind på at lede denne indsatsstyrke i 2021 på udenrigsministermødet i Antalya, sagde udenrigsministeriets talsmand, Tanju Bilgic, til Andalou Agency. Ved et nyligt afholdt møde i samme forum sagde Foghs efterfølger, Jens Stoltenberg, at denne styrke skal kunne indsættes indenfor "blot 48 timer" mod "hybride trusler". 4)

Theater Security Package

Et element i denne lightning strike-aktivitet er USA´s oprettelse af en europæisk sektion af den såkaldte Theater Security Package, TSP, som kan oversættes som Taktisk Sikkerhedspakke.

De forskellige amerikanske TSP-flystyrker i Europa benævnes tilsammen den 159. Expeditionary Fighter Squadron to Europe. TSP omfatter først og fremmest jagere og jagerbombere fra U.S. Air Force til "hurtig indsats" efter en rotations-ordning med "europæiske partnere" i Europa.

De første 12 A-10 Thunderbolts ankom sammen med et personnel på 300 til Spangdahlem flybasen i Tyskland i februar. Efter manøvrer dér fortsatte flyene til Lakenheath-basen i England og derefter Rumænien, hvor de ankom til RoAF 71. Flybase i Camp Turzil i begyndelsen af april. 5)

- Enheden vil gennemføre øvelser sammen med vores NATO-allierede for at styrke samarbejdsevnen og demonstrere at USAs engagement i sikkerhed og stabilitet i Europa, udtalte Pentagon-talsmanden James Brindle. 6)

31. marts ankom 12 F-15 fly til Leeuwarden-flybasen i Holland, hvorefter de blev stationeret til Graf Ignatievo-basen ved Plovdiv i Bulgarien. De nåede så frem den 11. maj sammen med et amerikansk personnel på ca. 200 mand. 7). Også 14 amerikanske F16-fly fra den italienske Aviano-flybase har været overført til Estland for at deltage i fælles manøvrer. 8)

 

Kilder:

1) US Department of Defense og NATO/ rickrozoff.wordpress.com, 18. og 19. maj 2015 

2) RT News, 4. maj, 2015.
3) NATO Unclassified, NATO-hovedkvartretet 21. april, 2015.

4) Trends News Agency/ rickrozoff.wordpress.com, 17. maj, 2015.

5) The Aviationist, 11. februar, 2015.
6) Washington Times, 2. april, 2015.
7) Pentagon Brief, 11. maj, 2015.

8) The Aviationist, 27. marts, 2015.

 

 

 

 

 

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. maj. 2015 - 10:03   24. maj. 2015 - 10:10

NATO

al@arbejderen.dk