Den kortere dagpengeperiode får faglærte og folk med højere uddannelse til i højere grad at søge job udenfor deres felt.
Men halveringen af dagpengeperioden indebærer også, at omkring 20 procent ikke når at finde beskæftigelse inden dagpengeperiodens udløb.
Det skriver de økonomiske vismænd i deres netop offentliggjorte rapport, hvor de også advarer om, mange risikerer helt at miste kontakten til arbejdsmarkedet.
For hver arbejdsløs, den kortere dagpengeperiode får tidligere i arbejde, er der fire der falder ud af dagpengesystemet.
Verner Sand Kirk, AK-samvirket
- Det er der sådan set ikke noget nyt i, siger Verner Sand Kirk, direktør for A-kassernes Samvirke, til Arbejderen. Han fortsætter:
- Vi kan af vores egne tal se, at kun otte procent af dem efterfølgende finder arbejde. Påstanden om, at folk finder arbejde, når de mister retten til dagpenge, holder altså slet ikke vand.
To forskellige grupper
Vismændene har fået sammenlignet to grupper af arbejdsløse, der stod til at miste dagpengeretten i første halvdel af 2013: En gruppe af arbejdsløse, der har haft fire år på dagpenge til at finde job, med en gruppe af arbejdsløse, der kun har haft to års dagpengeret.
I den sidste gruppe har afgangen til beskæftigelse været omkring ti procentpoint højere end hos dem, der blev arbejdsløse to år tidligere, opsummerer vismændene. Til gengæld er der også her en større andel, der falder ud af dagpengesystemet uden at have fundet arbejde.
Vismændene har dog her ikke taget højde for, at det er dem, der er tilbage i gruppen med fire års dagpengeret, der har haft allersværest ved at finde arbejde. Det vil selvfølgelig vil påvirke resultatet af undersøgelsen, påpeger Verner Sand Kirk.
- De har flest odds imod sig, så det er klart, at der er færre i den gruppe, der kan finde et job. Men det betyder jo ikke, at de har søgt mindre ihærdigt, forklarer AK-Samvirkes direktør.
Én i job, fire uden dagpenge
Dansk Arbejdsgiverforenings direktør Jørn Neergaard Larsen mener, at vismændene rapport bekræfter, at det var rigtigt af afkorte dagpengeperioden.
- Analyserne dokumenterer, at reformen har fået ledige til at søge bredere og mere intensivt med den konsekvens, at de hurtigere kommer tilbage i job, siger Jørgen Neergaard Larsen.
Verner Sand Kirk vedkender gerne, at der ligger en sådan tilskyndelse.
- Det kan da godt være, at der er en akademiker, der tager arbejde i Netto, når det ikke er muligt for ham at vente et par måneder mere og så få job inden for sit felt. Men for hver arbejdsløs, den kortere dagpengeperiode får tidligere i arbejde, er der fire der falder ud af dagpengesystemet, understreger Verner Sand Kirk.
1300 om måneden
Ifølge vismændene mangler der i dag 100.000 arbejdspladser i at nå op på fuld beskæftigelse. Sådan som den økonomiske udvikling tegner sig, vil det først være nået frem mod 2020. Imens vil arbejdsløse fortsætte med at falde ud af dagpengesystemet, påpeger A-kassernes Samvirke. Samvirket vurderer tallet til at stabilisere sig omkring 1300 personer - om måneden.
Dansk Metals formand Claus Jensen har ingen kommentarer til vismændenes analyser af dagpengereformens konsekvenser.
Han mener dog, at arbejdsløsheden er så stort et problem, at regeringen bør lytte til vismændenes forslag om at lempe finanspolitikken i stedet for hele tiden at gentage, at Danmark nu er på vej ud af krisen.
- Inden vi lader os rive alt for meget med af nogle få lyspunkter, så skal vi samtidig huske på, at der både i dag og mange år fremover er rigeligt med ledige hænder. Derfor har vi brug for at få sat gang i flere initiativer, der kan stimulere jobskabelsen, siger Claus Jensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278