25 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bemærkelsesværdig personkreds rundt om Jensens Bøfhus

Bag om en faglig konflikt

Bemærkelsesværdig personkreds rundt om Jensens Bøfhus

Bag restaurantkæden Jensens Bøfhus, som nu er i konflikt med 3F, står en række fremtrædende erhvervsfolk, som også har tætte forbindelser til det politiske borgerlige Danmark. Også Lars Løkke Rasmussen har blandet sig i konflikten.

FOTO: Arbejderen
1 af 1

Midt i sidste uge anklagede Lars Løkke Rsmussen på Twitter regeringen for at have indgået en "ubehagelig symbiose" med "visse dele af fagbevægelsen".

Vi har opfordret ledelsen i Jensens Bøfhus til at udskyde deres lockout i to måneder, så både virksomhed og medarbejdere kunne komme mere trygt gennem coronakrisen.
Tina Møller Madsen, 3F PSHR

"Fair nok med en arbejdskonflikt, men det er alt andet end fair, at staten vælger side og bryder neutralitetsprincippet. Man begynder at ane konturerne af en ubehagelig symbiose mellem den socialdemokratiske regering og visse dele af fagbevægelsen", skrev den tidligere Venstre-formand og statsminister.

Anledningen var, at Lars Løkke Rasmussen havde læst, "at Jensens Bøfhus har afskediget 250 af firmaets 700 medarbejdere, fordi virksomheden ikke kan få adgang til statens hjælpepakke om lønkompensation. Årsag: Ikke afsluttede lønforhandlinger har fået 3F til at varsle blokade og strejke".

>> LÆS OGSÅ: Lisa og Sinem er lockoutet fra Jensens Bøfhus

Onsdag var tilfældigvis samme dag, som den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen tiltrådte sit nye job som rådgiver hos Advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, som er et af Danmarks største advokatfirmaer.

Gorrissen Federspiel

Det store advokatfirma offentliggjorde sin aftale med Lars Løkke Rasmussen den 29. januar i år. I pressemeddelelsen fremgår det, at Lars Løkke, som er uddannet jurist, tilknyttes som "Senior Special Advisor" fra den 15. april, og at Gorrissen Federspiel ønsker "at tilføre en ekstra dimension til advokatfirmaets juridiske rådgivning i form af samfundspolitisk indsigt og geopolitisk udsyn mod store danske og internationale virksomheder".

En advokat fra netop Gorrissen Federspiel førte i 2014 en sag for Jensens Bøfhus mod Jensens Fiskerestaurant i Sæby om retten til navnet "Jensens" som varemærke for restaurationsvirksomhed.

Jensens Bøfhus vandt sagen mod fiskerestauranten, men den udløste en regulær shitstorm på Facebook, og en boykotkampagne med bøfhuskæden. Advokat Lasse A. Søndergaard Christensen, som førte sagen, gjorde sig efterfølgende i Magasinet Advokaten en række overvejelser om at takle pressen i forbindelse med den slags retssager.

– Det, at vi vandt og fik Højesterets ord for, at Jensens Bøfhus havde ret, betød tilsyneladende ikke noget. Det fyldte meget lidt og var nærmest slet ikke relevant i den måde, pressen håndterede sagen på, siger Lasse A. Søndergaard Christensen, som anbefaler, at firmaer, som fører den slags sager, bør have en pressestrategi og dygtige rådgivere.

Presserådgiver

Måske har Jensens Bøfhus lyttet til anbefalingen om dygtige rådgivere, for virksomheden har ansat den tidligere spindoktor Peter Arnfeldt som presseansvarlig.

Han var frem til folketingsvalget 15. september 2011 spindoktor for Venstres Troels Lund Poulsen, som først var skatteminister og efterfølgende undervisningsminister, men har i øvrigt været spindoktor i flere ministerier.

Læser man lidt op på Peter Arnfeldts meritter, springer det især i øjnene, at han på Christiansborg var kendt som "en hård hund" og var spindoktor i Skatteministeriet i dele af den periode, hvor Helle Thorning-Schmidts skattesag blev undersøgt. Og i øvrigt også var en af de højestlønnede spindoktorer i den daværende VK-regering.

Konflikt med 3F

Jensens Bøfhus, som i oktober 2018 fik en ny ejerkreds, har siden sommeren 2019 arbejdet for at frigøre sig fra sin daværende overenskomst med 3F.

I stedet krævede direktør Anders Nikolaisen at få samme overenskomst som restaurant Flammen. Her bliver såkaldte "enhedsmedarbejdere" i restauranten aflønnet 20 kroner lavere i timen (132 kroner) end tjenerne på Jensens Bøfhus, som får 152 kroner. På Flammen er der buffet og ikke bordservering som på Jensens Bøfhus. Derfor har 3F fastholdt, at tjenerarbejde skal aflønnes som tjenerarbejde – ikke som afrydder.

Restaurantkæden har ellers haft overenskomst i mere end 30 år. Men det er slut nu. Den 1. juli 2019 meldte kæden sig ud af arbejdsgiverforeningen Horesta. Den 23. marts i år blev de ansatte 3F-medlemmer lockoutet, og den 6. april havde Jensens Bøfhus vredet sig ud af overenskomsten. Efterfølgende har 3F Privat Service, Hotel og Restauration varslet strejke og blokade mod restaurantkæden fra 1. juni.

>> LÆS OGSÅ: Jensens Bøfhus lockouter ansatte

Coronakrisen

Jensens Bøfhus havde imidlertid ikke taget højde for, at konflikten med 3F faldt sammen med den igangværende coronakrise, som lukkede landets restauranter. Ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard betyder konflikten nemlig, at virksomheden ikke kan få lønkompensation fra regeringens særlige hjælpepakke.

– Det er rigtigt, at der ikke er mulighed for at bruge lønkompensationsordningen for de stillinger på virksomheden, som er omfattet af en konflikt – uanset om der er tale om en lockout eller en arbejdsnedlæggelse, siger Peter Hummelgaard til Fagbladet 3F.

Den 14. april meddelte Jensens Bøfhus, at de fyrer 250 ansatte: "Vi pålægger det fulde ansvar for afskedigelserne på regeringen og overvejer at rejse sag mod staten for forskelsbehandling og erstatning for vort og vore medarbejderes tab", skriver restaurantkæden i en pressemeddelelse ifølge BT.

Det har nu ført til en veritabel mediekrig om, hvor aben skal placeres. 3F påpeger, at Jensens Bøfhus desværre valgte, at de ville have konflikten kørende, selvom der var coronakrise.

– Vi har opfordret ledelsen i Jensens Bøfhus til at udskyde deres lockout i to måneder, så både virksomheden og medarbejderne kunne komme mere trygt gennem coronakrisen. Men ledelsen valgte at gå i konflikt mod medarbejderne ved at lockoute medarbejderne 23. marts, siger Tina Møller Madsen, gruppeformand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, til Fagbladet 3F.

I en mail til Berlingske skriver direktøren for Jensens Bøfhus, Anders Nikolaisen, at det "er uomtvisteligt, at den af 3F varslede konflikt er grunden til, at vi var nødsaget til at afskedige, og i øjeblikket er det alene 3F's mulighed at ændre på situationen, da det er dem, der har varslet konflikt og ikke os. Vi afsluttede lockout den 5. april og kunne således indtræde i lønkompensationsordningen – indtil 3F så varslede konflikt den 7. april og blokerede for lønkompensation".

Ny ejerkreds

I dag består Jensens Bøfhus af 23 restauranter i Danmark. Hertil kommer yderligere otte i Sverige og to i Norge. Jensens Bøfhus, som blev grundlagt af Palle Skov Jensen, har haft overenskomst i mere end 30 år og var blandt de første kæderestauranter til at indgå overenskomst. Men sådan er det altså ikke mere.

Restaurantkæden fik en ny ejerkreds 1. oktober 2018 efter flere år med en skrantende økonomi. De nye ejere, som i blandt andet TV2Fyn betegnes som "otte fynske erhvervsfolk med store formuer", gik i gang med en omfattende rekonstruktion, og det engelske konsulentfirma Anpro blev midlertidigt sat i spidsen for den daglige ledelse.

Samtidig blev hele bestyrelsen skiftet ud. Ifølge Jyske Vestkysten var det "nogle af Danmarks mest succesrige forretningsfolk", som tog tøjlerne, og den administrerende direktør i Jysk Fynske Medier Jesper Rosener tiltrådte som bestyrelsesformand. Han er i øvrigt også formand for brancheorganisationen Danske Medier.

Ifølge Viborg Folkeblad håndplukkede Jesper Rosener personligt den nuværende direktør Anders Nikolaisen, som tiltrådte den 1. januar 2019.

Blandt de nuværende ejere er nu Torben Østergaard-Nielsen, der ejer olieforretningen Dan-Bunkering i Middelfart, og Hans Bøgh-Sørensen, som er indehaver af Orifarm, Nordeuropas største parallelimportør af medicin.

I en sag om Dan-Bunkerings salg af jetbrændstof, som DR har oprullet, repræsenteres firmaet i øvrigt af en advokat fra Gorrissen Federspiel...

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. apr. 2020 - 08:19   22. apr. 2020 - 11:14

Overenskomst

bi@arbejderen.dk
Konflikten på Jensens Bøfhus
  • Den 1. juli 2019 meldte Jensens Bøfhus sig ud af arbejdsgiverforeningen Horesta og meddelte efterfølgende, at de ønskede at frigøre sig fra den gældende overenskomst med 3F. Siden har 3F forhandlet med bøfhuset for at få en ny overenskomst, men det er ikke lykkedes at få en ny aftale. 
  • Direktøren, Anders Nikolaisen, har krævet at få samme overenskomst som restaurant Flammen. Her bliver såkaldte "enhedsmedarbejdere" i restauranten aflønnet 20 kroner lavere i timen (132 kroner) end tjenerne på Jensens Bøfhus, som får 152 kroner. Til gengæld får enhedsmedarbejderen på Flammen lidt mere end gastronomerne på Jensens Bøfhus.
  • På restaurant Flammen er der buffet og ikke bordservering som på Jensens Bøfhus. Derfor har 3F holdt fast i, at tjenerarbejde skal aflønnes som tjenerarbejde – ikke som afrydder.
  • Den 28. februar i år afsendte Jensens Bøfhus sit første lockoutvarsel, og den 23. marts blev de ansatte 3F-medlemmer lockoutet. Formålet var med to ugers lockout at frigøre sig fra overenskomsten.
  • Den 6. april havde Jensens Bøfhus vredet sig ud af overenskomsten. Efterfølgende har 3F Privat Service, Hotel og Restauration (PSHR) varslet strejke og blokade mod restaurantkæden. Konflikten blev i første omgang udsat på grund af coronakrisen, men trådte i kraft den 11. september. 
  • Den faglige konflikt betyder, at Jensens Bøfhus ikke kan få del i regeringens særlige hjælpepakker under coronakrisen. Derfor meddelte Jensens Bøfhus den 14. april, at de fyrer 250 ansatte.
  • Den 23. september iværksatte forbundet NNF sympatikonflikt overfor Jensens Foods A/S i Struer, der leverer kød til Jensens Bøfhus. 
  • Jensens Bøfhus driver 23 restauranter i Danmark og har 700 ansatte – heraf mange på deltid. Restaurantkæden fik i oktober 2018 en helt ny ejerkreds bestående af otte fynske rigmænd.
  • Blandt ejerne er Torben Østergaard-Nielsen, der ejer olieforretningen Dan-Bunkering i Middelfart, og Hans Bøgh-Sørensen, som er indehaver af Orifarm, Nordeuropas største parallelimportør af medicin. De øvrige er Enrico Krog Iversen, Steen Haustrup og Jørn Bonnesen, alle fra Odense, Georg Gundersen, Assens, René Søgaard Larsen, Frørup, og Jørgen Lindegaard Hjort, Ringe, der deler sin part med Ole Pape Jensen, Odense.
  • Jensens Bøfhus har haft overenskomst med 3F i mere end 30 år, men det har de altså ikke mere.