Det var de lokale fagforeninger, ungdomsorganisationer og græsrødder, som gik på gaden ved Folketingets åbning i tirsdags.
I både København og Aarhus var der lagt op til happenings og demonstrationer. Trods trusler om regn var vejret lunt og tørt, og stemningen var høj hele dagen igennem.
Allerede klokken 12 var der dækket op ved et langbord med plads til alle 179 folketingsmedlemmer på Christiansborg Slotsplads. Her serverede ti offentlige fagforeninger torsk i dåse og Le Pahp-champagne i plastickrus.
Omkring klokken 13.30 havde 3F-afdelingerne i region Hovedstaden inviteret til demonstration foran Arbejdsretten. Her blev der taget hul på sagen mellem restaurant Vejlegården og 3F.
Mere end 30 blafrende fagforeningsfaner og 500-600 fagligt aktive var mødt op for at vise deres solidaritet med 3F's krav om overenskomst. Og de kom ikke kun fra København, men i busser fra både Fyn og Jylland.
Da Vejlegårdens forpagter Amin Skov ankom, blev han mødt med buh-råb fra de fremmødte, mens byggefags-bandet “Sjakket” begyndte at spille en kendt John Mogensen-slager: “Der er noget galt i Danmark...”
Mere bøn mindre løn
- Vi har set, at man indenfor mange brancher laver social dumping, sagde Bjarne Høpner, formand for Lager- Post & Servicearbejdernes Forbund, som talte foran Arbejdsretten.
- Man gør det på byggepladserne, man gør det indenfor chaufførområdet, i hotel- og restaurationsbranchen, indenfor rengøring. Ja, man gør det på utroligt mange områder. Og det, man gør, er at angribe vores kollektive ret til at indgå overenskomster. Det er kernen i Vejlegårdskonflikten, fastslog Bjarne Høpner.
Han opfordrede samtidig de fremmødte til at fortsætte demonstrationen til Christiansborg:
- Lige om et øjeblik, når denne her demonstration er færdig, har vi et andet mellemværende oppe ved Christiansborg. De forsøger at forringe vores økonomiske sikkerhed, når vi ikke har noget arbejde, lød det fra 3F-formanden.
Bjarne Høpners indlæg kom dog ikke til at stå uimodsagt. Umiddelbart efter indtog medlemmer af “0F - intet fagligt, intet fælles, intet forbund” scenen og leverede en bandbulle mod “bølle-kommunisterne i 3F”.
Under slagord som “mere bøn, mindre løn” leverede den kristelige forenings bestyrelsesmedlem Mette Brok under stor jubel en ordentlig svada mod de fremmødte.
- I kan lige så godt vænne jer til, at rettigheder ikke er noget, I har. Det er noget, I bliver frataget, lød det afslutningsvis fra Mette Brok.
Reprimande til regeringen
Fra Arbejdsretten gik de fleste deltagere videre i samlet demonstration til Rådhuspladsen, hvor Stilladsarbejderne Klub havde sørget for scenen. Her kom nye grupper til. Pædagogernes fagforening LFS var repræsenteret med store røde faner og rundt om stod grupper med bannere malet med paroler som “Arbejde eller dagpenge”.
Mange var dukket op direkte fra arbejde og brugte lejligheden til at tage sig en fyraftenspilsner og en snak med kammeraterne.
Demonstrationen var indkaldt under paroler om "ja til velfærd og tryghed - nej til forringelser og nedskæringer”.
Efter at have stået på Rådhuspladsen i en halv times tid begav folkemængden sig videre til Christiansborg Slotsplads, hvor programmet fortsatte. Også her havde de aktive stilladsarbejdere sørget for en scene.
Selvom dagpenge spørgsmålet fyldte mest i talerne, blev der også plads til en reprimande til regeringen over den høje ungdomsarbejdsløshed og de manglende praktikpladser.
- Der er intet så ringe som et samfund, der ikke kan tage sig af de unge, sagde Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke i København, fra talerstolen.
Kun Enhedslisten mødte op
Demonstrationsledelsen havde opfordret alle Folketingets partier til at sende en taler ud, men de eneste, der tog imod tilbuddet, var Enhedslisten, som sendte gruppeformand Per Clausen på talerstolen.
- Jeg lover, at vi nok skal gøre, hvad vi kan inde bag de tykke mure, for at huske regeringspartierne på, hvorfor de blev valgt, lød det fra Per Clausen til de forsamlede.
Fra Lager- Post- og Servicearbejdernes Fagforening kom a-kasseleder Søren Becher.
Han talte om den sociale katastrofe, som op imod 20.000 arbejdsløse danskere står umiddelbart overfor.
- Alene i Københavns Kommune – den kommune hvor Folketinget netop har fuldendt den højtidelige åbning – vil mindst 1700 københavnere miste deres dagpenge inden nytår. Halvdelen af disse mennesker er ifølge Jobcenter København ikke berettiget til offentlig forsørgelse.
Han afsluttede sin tale med ordene:
- Sålænge vi mangler arbejdspladser, sålænge vi har arbejdsløshed i kongeriget - sålænge har vi brug for et dagpengesystem, der giver tryghed til arbejderne. Kampen fortsætter.
Også på slotspladsen var "0F - intet fagligt, intet fælles, intet forbund" på pletten. Her blev der delt fyresedler ud til de fremmødte.
Fyringerne begrundede administrerende direktør Søren S. Nyd med, at de fremmødte “trods gentagne skriftlige advarsler” ikke havde fravalgt medlemskabet af fagforeningen.
Folkemøde i Aarhus
I Aarhus var der indkaldt til folkemøde i Mølleparken, hvor omkring 200 menesker mødte op.
Her talte blandt andet formand for Dansk Socialrådgiverforening Region Nord, Mads Bilstrup, som appellerede til, at prioritere det tværfaglige samarbejde i det sociale system og prioritere det enkelte menneske.
En anden taler var Klaus Jensen, a-kasseleder i 3F Transport, Logistik og Byg:
- Bare i den fagforening, jeg kommer fra, er mere end 150 i fare for at miste deres dagpenge inden næste sommer, sagde han og krævede, at ingen uforskyldt mister retten til dagpenge.
Efter beroligende musik fra "Ulvetimen" appellerede kunsteren Jan Morell til statsminister Helle Thorning-Schmidt:
- Lav nu den dagpengereform med EL-lerterne. Vi har ikke råd til, at der bliver flere fattige.
Fra de studerendes organisationer i Studenterrådet og DGS Østjylland blev der takket for det gode samarbejde:
- Tak for at hele Velfærdssamarbejdet bakker op om et uddannelsessystem med plads til alle, lød det fra Jacob Ruggaard, næstformand for Studenterrådet, og Rasmus Holm, formand for DGS Østjylland.
- Uden den her type arrangementer bliver det svært at lægge det pres, som er nødvendigt, fortsatte de og roste det netværk, som er blevet skabt mellem elev- og studenterbevægelser i byen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278