Chefpolitiinspektør Kai Vittrup opfordrer demonstrationsledelsen til at komme ind og få en snak over en kop kaffe og en citronmånekage.
Politiet kan vælge at håndhæve maskeforbuddet eller lade være. Det giver loven mulighed for.
Derfor er formanden for Københavns Politiforening, Richard Andersen, meget utilfreds med, at to af hans kolleger er dømt for bare at 'passe deres arbejde'.
- Politiledelsen havde den pågældende dag besluttet, at man ikke ville håndhæve maskeringsforbuddet på grund af vejrliget. Jeg kan så konstatere, at det er mine kolleger dømt for, siger Richard Andersen til Arbejderen.
Han mener ikke, det står i modsætning til, at politiet samme dag anholdt ni demonstranter for at være maskeret. De blev nemlig anholdt senere på dagen, da politiet besluttede igen at håndhæve maskeringsforbuddet.
- De demonstranter, der er blevet dømt, er, så vidt jeg kan forstå, anholdt i forbindelse med ballade. For at få styr på demonstrationen beslutter man at håndhæve maskeringsforbuddet igen, for så har det lige pludselig et formål, siger Richard Andersen.
Han ser problemer for betjente, der i fremtiden arbejder i civilt.
- De civilklædte er jo en meget væsentlig del af det koncept, vi anvender til bekæmpelse af civile uroligheder, fastslår Richard Andersen, der nu vil tage en snak med den øverste politiledelse om problemet.
Maskeforbud som styringsinstrument
Chefpolitiinspektør Kai Vittrup bekræfter over for Arbejderen, at det er op til politiet at afgøre, om man vil håndhæve maskeringsforbuddet.
- Det afgjorde politiledelsen, at det ville man ikke denne gang som følge af kulden, og så er det et anerkendelsesværdigt formål at tildække sig med et tørklæde, siger Kai Vittrup.
Og politiet kan bruge maskeforbuddet som et styringsinstrument under civile uroligheder, oplyser han. Politiet kan nemlig til enhver tid vælge at håndhæve forbuddet igen, blot demonstranterne bliver gjort bekendt med det i megafon eller højttalere.
De maskeklædte betjente blev afsløret af demonstranters videooptagelser. Billederne afslører, at flere betjente trængte ind i demonstrationen og gik langs med den med kniplerne trukket. Det var i klar modstrid med en aftale mellem demonstrationsledelsen og Københavns Politi.
Derfor mener demonstrationsledelsen ikke, at sagen kan slutte med at to menige betjente bliver dømt.
- Dommen viser, at der er behov for en uvildig undersøgelse af, hvad der skete under topmødet. Der er stor uklarhed om, hvad ledelsen har sagt og hvad den ikke har sagt. Det virker på os urimeligt, at sagen skal stoppe ved at to menige betjente bliver dømt for noget, som det formentlig er politiledelsen, der bærer ansvaret for, siger Majbrit Berlau og Claus Pedersen fra demonstrationsledelsen til Arbejderen.
Lange kommandolinjer
Kai Vittrup bekræfter, at han under dialogmøder med demonstrationsledelsen lovede, at civilklædte betjente ikke ville forsøge at trænge ind i demonstrationen.
- Det blev sagt at, hvis der var uro eller optræk til uro, så bruger vi dem, ellers ikke. Det er sagt helt klart og tydeligt. Det er sagt til politifolkene, jeg vil ikke have det, og det gælder stadigvæk. Jeg vil ikke acceptere, at man uden videre sender civilklædte politifolk ind i demonstrationer, siger Kai Vittrup.
Hvorfor det alligevel skete, kan han ikke helt forklare, men politiledelsen forsøgte uden held at få direkte kontakt til de civilklædte grupper under demonstrationen.
- Vi forsøgte under demonstrationen at få fat i de forskellige civile anholdelsesgrupper. Men på grund af meget lange kommandolinjer og kommunikationslinjer, hvilket er mit ansvar, lykkedes det ikke. Det tog jeg ansvaret for dagen efter, og det er nu blevet ændret, siger Kai Vittrup, der nu har taget skridt til at få kontrollen med lignende forløb fremover.
- Jeg ser de instrukser man udsteder fra nu af. Jeg vil ikke nogen sinde bringes i den situation igen. Det hører ikke hjemme i et demokrati, siger han.
Opfordrer til dialog
Chefpolitiinspektøren beklager den del af forløbet og opfordrer demonstrationsledelsen til at komme ind til en snak om hvad der gik godt og hvad der gik skidt på dagen.
- Vi serverer både kaffe og en citronmånekage. En episode som denne skal ikke overskygge at det efter min mening var en succes, ikke kun for politiet men bestemt også for demonstranterne. Det er jo blevet kendt Europa over, at man demonstrerede fredeligt og flot og godt og fik nogle budskaber frem, slutter Kai Vittrup.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278