01 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

I Valby får racisterne det røde kort

I Valby får racisterne det røde kort

Lørdag, 01. maj, 2004, 00:00:00

Frem og Brøndby siger fra over for racisme i Superligaens næstsidste spillerunde. I Århus har hverken byrådet eller AGF endnu taget initiativer over for den omstridte nazi-gruppe White Pride.

Når spillere fra Frem og Brøndby løber på banen i Valby Idrætspark til sæsonens næstsidste kamp den 23. maj, gælder det ikke kun kampen om guldmedaljer og overlevelse i Superligaen. Gi' racismen det røde kort er den utraditionelle titel på kampen i en liga, der ellers ikke just er kendt for at tage stilling til spørgsmål uden for grønsværen.
- Der bor mange etniske minoriteter i Sydhavnen og Valby, og vi vil gerne slå et slag for anti-racismen. Det sker i samarbejde med Brøndby, og der vil være underholdning, bannere og en tips-kupon til publikum om integration og flygtningelove, fortæller Carsten Holm fra Frems informationsafdeling.
I de norske og engelske ligaer findes en lignende kampagne med titlen Give Racism the Card.

Da træneren sagde fra
Det er ikke første gang Valby-klubben sætter en streg i sandet: I begyndelsen af 90'erne fik klubben nok af en gruppe unge nazister, der var ved at finde rodfæste på tribunerne. Gruppen af højreekstreme med rod i Folehaven i det sydlige København markerede sig med åbenlys racisme, graffiti, heil Hitler og hagekors.
Det var klubbens officielle ansigt, der i første omgang sagde stop og forbød racisme på lægterne. Holdets træner Ole Mørk stod sammen med blandt andre målmanden Per Wind i 1992 frem i pressen og tog afstand fra gruppen, mens klubben formelt forbød hagekors på stadion. Det var startskuddet til en holdningsændring, der langsomt ændrede forholdene i klubben.
- De organiserede nazister er væk nu. Der er kun nogle få ufarlige tumber tilbage i et hjørne, vurderer Erik Jensen fra dokumentationsgruppen Demos.

En mini-verden på Sjælør Bodega
Sceneteknikeren Nikolaj Bendtsen har som medlem af BK Frem Support fulgt udviklingen på stadion i en årrække. Han er enig i vurderingen:
- Først for et par år siden, kom der helt styr på racisterne. Indtil da havde de fat i nogle folk og brugte stadion til at rekruttere. Boldklubben Frem er en klub, der virkelig repræsenterer et kvarter. På mange måder er det et forlænget spritterværtshus. I Sydhavnen kan det udmærket lykkes at skabe en mini-verden for 15-18 nazister og bøller, hvor de unge ser op til dem og tror det er normalt at være nazist. De holdt til på Sjælør Bodega ude i Folehaven, og her var de jo verdens herrer. Folk var pissebange for dem.
Da Frem i 1993 blev rykket ned i Danmarksserien, fortrak flere af de organiserede nazister og lod en lille gruppe højreorienterede tilbage, fortæller Nikolaj Bendtsen.
- Der er blevet skabt en kultur, der betyder, at man ikke finder sig i racisme. En slags borgfred, hvor vi langsomt vinder, selv om der er plads til et hjørne med fjolser på stadion. Vi kan sagtens sidde i bus til en udebanekamp sammen med nogle få stærkt højreorienterede, men folk gør det klart, at de ikke gider høre på racisme, fortælle Frem-tilhængeren.
Et af de skarpe argumenter i dén debat er, at arbejderklubben har et af Superligaens mest internationale hold. Brasilien, Kroatien, Tyrkiet, Nigeria. Listen over nationaliteter er lang, og selv en små-racistisk fan håner ikke klubbens egne spillere.
- Over 30 procent af klubbens medlemmer tilhører etniske minoriteter, og klubben gør et stort arbejde for integrationen i området. Klubbens fans tager i høj grad selv hånd om de problemer, der dukker op, og vi vil gerne sende det budskab om, at vi står sammen, til de 10.000 tilskuere, der formentlig dukker op til kampen mod Brøndby den 23. maj. Også selv om der ikke er åbenlyse problemer med racister nu om dage, siger Carsten Holm.

Fanklubben: Ingen problemer
Situationen er mildt sagt en anden i Århus, hvor en anden notorisk bundklub, AGF, i flere år har haft problemer med højrefløjsgruppen White Pride. Den har i løbet af vinteren gjort sig bemærket med en række racistiske og politiske overfald i Århus midtby, hvor venstrefløjen i Arbejderens Bogbutik og Enhedslisten flere gange har fået smadret ruder og er blevet chikaneret.
Gruppen rekrutterer unge på stadion og tæller flere organiserede nazister. Senest var White Pride indblandet i overfaldet på en demonstration rettet mod Dansk Folkepartis Ungdom i Fredericia. Det skete i et broderligt samarbejde med racistiske fans fra South Side United der støtter arvefjenden Brøndby.
For en måned siden besluttede Århus Byråd at øge opmærksomheden på White Pride og sætte ind mod 'højre-ekstremistisk vold og chikane.' Indtil videre er der intet sket, men den 6. maj mødes repræsentanter fra byrådet, politiet, AGF og klubbens officielle fanklub for at diskutere mulige initiativer.
Der er dog ikke meget at diskutere, hvis man skal tro Mads Skøtt, der møder op for AGF Fanclub:
- Jeg mener ikke, at der er noget stort problem. De mest højre-radikale medlemmer af gruppen kommer ikke længere på stadion, og jeg mener, at AGF har håndteret sagen rigtig godt ved at sige, at de er velkomne på stadion, så længe de opfører sig pænt. Vi kan jo ikke udelukke nogen om søndagen, fordi de har været i slagsmål i byen i weekenden, mener Martin Skøtt.

Slogans gør det ikke
Sidste efterår foreslog LO Ungdom i Århus et samarbejde med AGF og fanklubben for at dæmme op for nazister, men det er foreløbig ikke blevet til noget.
- Jeg håber der sker noget nu. AGF og klubbens fans burde arbejde for en anti-racistisk profil ligesom nogle klubber i Sverige og Tyskland har gjort det. Men i stedet lader det til, at White Pride bliver mere og mere accepteret på stadion, hvor de tilsyneladende er lukket ind i varmen og står sammen med den rigtige fanklub, siger Rune Jakobsen, formand for LO Ungdom i Århus.
Det afvises af Martin Skøtt:
- White Pride står rundt omkring på stadion, men de er slet ikke interesserede i at stå sammen med os. Jeg har ærlig talt svært ved at se, at politiske uroligheder i Århus eller Fredericia kommer os ved.
Formanden for AGF's bestyrelse, Svenn Damm, vil dog ikke afvise initiativer mod White pride.
- Problemerne med White Pride er ikke forsvundet, selv om de ikke altid er lige synlige. De blusser op med mellemrum. Derfor vil vi gerne bakke op om at finde en løsning. Men det er vigtigt at forstå, at klubben ikke kan gøre det alene. Det er ikke nok at erklære sig mod racisme. Det er en fælles social opgave for hele byen, og det kommer til at tage tid, mener formanden.
Når lilleputtere i alle farver i BK Frem fiser ud i forårssolen til træning på anlægget lige ved Ellebjerg Station, passerer de en mur fyldt med graffiti. Fuck White Pride, står der blandt andet på muren.
Frems Carsten Holm kan kun anbefale, at AGF sætter mere fokus på klubbens racistiske ballademagere.
- Men det er helt sikket sværere at dæmme op for i Århus, der er en stor provinsby, end det har været i et kvarter som Sydhavnen. Enkelte aktioner mod racisme vil ikke i sig selv røre White Pride, men det er helt klart vores erfaring, at det underminerer racisternes stilling, når klubben siger fra, så det kan høres, siger Carsten Holm.
De kommende uger vil give et fingerpeg om, om AGF og klubbens fanklub vælger at følge Frems eksempel.


White Pride
Gruppen White Pride består ifølge dokumentationsgruppen Demos af en hård kerne på omkring 20 personer. Der er i alt mellem 40 og 50 medlemmer og sympatisører. White Pride har medlemmer i hele landet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. maj. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland