Udlændingestyrelsen arbejder på at så få slipper igennem nåleøjet i stedet for at udnytte mulighederne i Udlændingeloven, vurderer ekspert
- Vi har at gøre med en traumatiseret flygtning. Et menneske, der er så ødelagt at han ikke kan fungere på arbejdsmarkedet, men er nødt til at modtage førtidspension. Samtidig skal han tage sig af to små børn. Han skal have dispensation, udtaler Claus Juul, jurist i Dansk Flygtningehjælp, til Arbejderen.
Han er rystet over, at flygtningen Tashin Asmail, som beskrevet i Arbejderen i weekenden, ikke kan få sin hustru og mor til deres to fælles små børn til Danmark.
I snart tre år har Tashin Asmail forsøgt at blive familiesammenført med sin hustru. Først fik Tashin afslag, fordi hans lejlighed var for lille. Da det blev bragt i orden fik han afslag fordi han er førtidspensionist og dermed har for lav en indkomst.
For at blive familiesammenført skal den herboende ansøger nemlig være i stand til at forsørge sin hustru. Konkret skal Tashin hver måned stille med en indkomst på 10.532 kroner (svarende til to gange starthjælp). Men hans førtidspension udgør kun 9228 kroner om måneden. Selvom han både får huslejetilskud og børnepenge oveni, mener Udlændingestyrelsen ikke, at det er nok.
- Han er nogle få hundrede kroner fra at klare forsørgelseskravet. Jeg synes det er urimeligt, at give afslag. Desuden har Udlændingestyrelsen faktisk en mulighed for at se bort fra kravet, hvis der er tale om 'særlige grunde', påpeger Claus Juul.
- I stedet for at fokusere på, hvordan det kan lade sig gøre at afvise så mange som muligt, burde sagsbehandlerne i Udlændingestyrelsen se på, hvad der giver det rigtige resultat. Man kan, hvad man vil. I Udlændingeloven er der faktisk mulighed for at dispensere fra forsørgelseskravet. Desværre viser Udlændingestyrelsens praksis, at man arbejder på at så få som muligt slipper igennem nåleøjet, konstaterer Dansk Flygtningehjælps jurist.
Hos Dokumentations- og rådgivningscenteret om racediskrimination advarer leder, Niels-Erik Hansen, mod de store menneskelige følger som et afslag har for familien.
- Konsekvensen er total deroute. Al familiens energi bliver opslugt af, at mor eller far ikke må være her. Hverken børnene eller forældrene er i stand til at leve et normalt liv, og indgå i samfundet. I børnehaven spørger børnene, hvorfor de ikke også må have en mor, når de andre børn bliver hentet af deres mødre. Vi kender det måske fra vores egen hverdag, hvis vi eksempelvis står og venter på en operation. Det her skal bare ganges med 100, fortæller Niels-Erik Hansen til Arbejderen.
Tashin Asmail's historie er desværre ikke enestående. Niels-Erik Hansen har kendskab til et andet eksempel, som er bare 14 dage gammelt. Her blev en familiefar til tre udvist til Kosova. Han efterlader en psykisk syg kone og mor til tre til en højst uvis skæbne i Danmark.
Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (1950)
'Enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance. Ingen offentlig myndighed kan gøre indgreb i udøvelsen af denne ret...'
(Artikel 8)
14/5-2004 Prinsessebehandling til Katsiaryna Arbejderen sender brev til integrationsminister Bertel Haarder, for at opfordre ham til at give Katsiaryna opholdstilladelse. Vi opfordrer vores læsere til at gøre det samme.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278