10 Mar 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Svin skal forarbejdes i udlandet

Svin skal forarbejdes i udlandet

Fredag, 14. maj, 2004, 00:00:00

Svineproducenters formand er træt af slagteriarbejdernes løn og strejker. Produktionen skal flyttes til Tyskland, hvor uorganiserede kolonnearbejdere er langt billigere.

Inden for en kort periode vil de danske slagterier kun slagte og skære svinene i to dele. Der efter bliver svinekroppene kørt til Tyskland for at blive forarbejdet.
På længere sigt kan selve slagtningen af svinene også komme til at foregå uden for grænserne. Sådan ser fremtiden ud, ifølge formanden for Danske Svineproducenter, Torben Poulsen.
- For at bevare nogle arbejdspladser i Danmark må vi flytte nogen af dem ud af landet. Vi risikerer, at få så høje priser på vores varer, at vi er nødt til at lukke det hele. Lønomkostningerne i Danmark er for store i forhold til, hvad vi kan få arbejdet gjort til i udlandet, siger han til Arbejderen.
Torben Poulsen er ikke tilfreds med slagteriarbejdernes nye overenskomst. Han er især stærkt utilfreds med, at det er lykkedes for slagteriarbejderne at få en aftale med Dansk Industri om, at bestemmelsen om forsømt tid i overenskomsten ikke vil blive brugt. Slagteriarbejderne bør kunne sættes til at arbejde over efter en overenskomststridig strejke uden overtidsbetaling, mener han.
For at få omkostningerne ned ved forarbejdning af svinekød er Torben Poulsen klar til at acceptere de lave lønninger, der er på Danish Crowns slagterier i Nordtyskland, hvor de bruger kolonnearbejdere fra Østeuropa. Kollonearbejdere er ufaglærte slagteriarbejdere, der selv kommer med knive og arbejdstøj, og hvor arbejdsgiveren ikke har andre udgifter på dem end en lille løn.
- Hvis ikke vi får produceret i Tyskland, så er der andre, der får det. Så dumper de priserne i Danmark og vi er taberne. Det er både forbrugerne og supermarkedskæderne, der vælger, at det er prisen, der er afgørende, siger Torben Poulsen.
Formanden for Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet, NNF, Henry Holt Jochumsen, advarer svineproducenterne imod at ødelægge fødevareindustrien.
Svineproducenterne er alt for omkostningsfikserede. De bør i stedet sætte fokus på kvalitet, mener han. Henry Holt Jochumsen advarer også imod, at det kan blive svært at være svineproducent i Danmark, hvis de gør alvor af ideerne og flytter arbejdspladserne.
- Fødevareindustrien har en fremtid i Danmark, hvis vi kan finde ud af og erkender, at der er brug for begge parter. Der er ikke noget, der er lettere end at ødelægge branchen, sagde han på en konference arrangeret af blandt andet Landbrugsrådet for nylig.
Men Torben Poulsen mener ikke, at det kan blive sværere at være svineproducent end det er i dag.
- Det er en overlevelseskamp, vi står i. Bliver det sværere, så falder produktionen og vi mister arbejdspladserne alligevel, siger han.
Danske Svineproducenter er en organisation, som varetager de politiske interesser for svineproducenterne. Organisationen har 2000 medlemmer, der står for to tredjedele af den danske svineproduktion.
Svinekødsproducenterne er langt den største gruppe i andelsselskabet Danish Crown. Slagterigiganten har i en årrække flyttet arbejdspladser til sine to fabrikker i Nordtyskland. I mandags afgjorde Danish Crown definitivt, at de 245 arbejdspladser på Tulip i Vejle flytter til Tyskland.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. maj. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland