Mange beboere er i oprør - men boligforeningen føler sig magtesløs og fastholder at smide familier til kriminelle unge ud.
Brabrand Boligforening er fast besluttet på at smide familier til kriminelle unge ud af deres lejligheder.
Det stod fast efter et bestyrelsesmøde torsdag aften. Men opsigelserne kan ikke sendes ud endnu.
Århus Politi kan ikke hjælpe med navnene på de syv-otte unge, som er mistænkt for at stå bag omkring 25 røverier på Gellerupparkens stisystem. Politiet har ikke hjemmel til at give boligforeningen navnene.
Formanden for Brabrand Boligforening, Jesper Pedersen, beklager, at det er kommet så vidt. Men han mener, at lejeloven giver boligforeningen muligheden for at sætte familierne ud af deres lejligheder.
- Vi ser os ikke i stand til at løse problemet på anden vis. Enten skal vi tage hensyn til en lille minoritetsgruppe, eller også skal vi tage hensyn til den store samlede beboermasse. Vi vil have, at folk kan færdes risikofrit i vores område, siger Jesper Pedersen til Arbejderen.
Han oplyser, at boligforeningen bruger mange penge og kræfter på socialt arbejde i området.
- Vi har en stor andel i de sociale projekter herude. Hver femte i vores administration udfører socialt arbejde. Så man kan vel ikke beskylde os for, at vi ikke deltager i det, siger Jesper Pedersen.
Nu vil Brabrand Boligforening forsøge at finde navnene på de kriminelle unge på anden vis. Det kan være ved at søge aktindsigt eller møde op til grundlovsforhør, oplyser Jesper Pedersen.
Alle de unge, som politiet har afhørt, kommer fra familier fra Mellemøsten. Boligforeningens fremfærd får nu en del beboere til at sammenligne politikken med den israelske premierminister Ariel Sharons fremfærd over for palæstinenserne i de besatte områder, oplyser Rabih Azad-Ahmad fra Multikulturel Forening over for Arbejderen.
- Herude bliver Torben Overgaard (forretningsfører, red.) og Jesper Pedersen kaldt 'Sharon', fordi de går hen og straffer en hel familie for noget, som de ikke selv har været med til, siger Rabih Azad-Ahmad, som selv bor i Gellerupparken.
Da boligforeningen sidste år udsendte det første trusselsbrev om, at familier til kriminelle børn og unge kunne blive sat ud af deres lejligheder, støttede et stort flertal af beboerne det. Men nu er støtten dalet på grund af det element af kollektiv afstraffelse, som det indebærer.
- Forældre har ansvaret for deres børn. Men man må sondre mellem, om forældrene forsømmer deres pligter eller ej. Der er nogle ekstremt sjældne tilfælde, hvor forældre, på trods af henvendelser fra det offentlige, boligforeningen og så videre ikke reagerer. De har fortjent at blive smidt ud. Men ingen forældre kan gardere sig imod, at deres børn på et tidspunkt begår noget kriminelt, uanset om man bor i villakvarter eller om forældrene er arbejdsløse. I sådan en situation vil det være helt urimeligt at smide en familie ud, der ellers har gjort hvad de kunne, siger Rabih Azad-Ahmad.
Faderen til et af de tre børn, der var til grundlovsforhør i går, var med i den nu nedlagte Fædregruppe.
- Han har jo ikke kun gjort noget for sine egne børn. Han har faktisk også gjort et godt socialt arbejde i området og har været med i folkeoplysning. At han skal straffes er helt urimeligt. Det er jo ikke fordi han ikke har viljen. Men det endte med, at hans barn kom ud i noget skidt, siger Rabih Azad-Ahmad.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278