03 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Gaseksplosion på Gormfeltet

Gaseksplosion på Gormfeltet

Onsdag, 26. maj, 2004, 00:00:00

Sikkerheden på Mærsk´s boreplatforme er under al kritik.

Kort før midnat, den 20. maj 2001, skete en meget voldsom gaseksplosion, på Gormfeltet i Nordsøen. Det såkaldte modul 5 eksploderede, stikflammer på 100-150 meter stod ud fra modulet. Årsagen var defekte og tærede rør.
Hvis ulykken var sket blot nogle timer før, mens dagholdet var på arbejde, ville mindst otte arbejdere være blevet dræbt. Som ved et mirakel blev kun elektrikeren Michael Fuglsang stærkt forbrændt.
Ulykken blev nærmest ikke nævnt i pressen. Som en journalist fra Politiken senere udtrykte det: Der var en mur af tavshed og absolut ingen kommentarer. Efter en tid valgte den forbrændte elektriker at fortælle om ulykken, i en lokal avis og til Elektrikeren, medlemsblad for Dansk El-forbund.
'Sandheden er, at Gorm er en gammel rustbunke, der ville synke i havet, hvis nogen oversprøjtede den med rustopløser. Det vrimler med utætte rør, der er gennemtæret af rust og blot surret med en presenning, så vi ikke oversprøjtes, når vi går forbi dem. Når ventiler skal udskiftes, skal de skæres væk. De er simpelthen så rustne, at de ikke kan skilles ad', lød beskrivelsen fra Michael Fuglsang.
Fuglsangs udtalelser til pressen kom til at koste ham en fyreseddel. Arbejdsgiveren mente ikke, at det var 'driftsmæssigt forsvarligt', at sende ham på Nordsøen igen, fordi han virkede utryg.
Nogle måneder efter kom der dog igen blæst om sagen. Efter ulykken havde Mærsk nemlig lovet at gennemse alle rørene for tæring. Men i virkeligheden blev kun ti procent af rørene undersøgt.
I december 2001 valgte samtlige sikkerhedsrepræsentanter på platformene at nedlægge deres hverv i protest over sikkerhedsforholdene. Det fik Mærsk til fluks at indkalde alle sikkerhedsrepræsentanter til et møde og lave en aftale, der fik dem tilbage på posterne.
Aktionen lagde et stort pres på erhvervsminister Bendt Bendtsen, og regeringen iværksatte en undersøgelse af sikkerheden på de danske olieplatforme. Undersøgelsen er udført af det norske SINTEF-institut. I sin rapport giver SINTEF en skarp kritik af sikkerhedsforholdene, og siger: 'Det kan konstateres, at Mærsk Olie og Gas i høj grad selv sætter dagsordenen for, hvordan sikkerhedsniveauet skal være'.
Kilde: Elektrikeren - elektrikernes fagblad.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. maj. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland