Statsministeren og udenrigsministeren vil ikke have FN til at undersøge eventuelle overgreb mod dansk fange i USA´s fangelejr.
FN's Menneskerettighedskomité skal ikke undersøge, om den danske Guantanamofange har været udsat tortur. Statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller afviser en opfordring fra seks humanitære organisationer om at rejse sagen i FN.
- Ud fra en samlet vurdering, ser regeringen ingen grund til at indbringe sagen om den frigivne danske Guantanamofange for FN's Menneskerettighedskomité for at få vurderet om hans rettigheder er blevet krænket, er svaret fra de to ministre.
Svaret skuffer de seks organisationer, der i et brev havde opfordret regeringen til at rejse sagen. Men svaret kommer alligevel ikke bag på Bente Nielsen, der har skrevet under for FN-forbundet.
- Politisk har regeringen ingen ønske om at rejse Guantanamo for FN's Menneskerettighedskomité. Når jeg ser på hvordan regeringen har ageret i forhold til USA i Afghanistan og Irak, så undrer det mig ikke. Regeringen er alt for følgagtig. Internationale eksperter siger, at regeringens argumenter for ikke at gøre mere, ikke holder vand, siger Bente Nielsen til Arbejderen.
FN-forbundet i Danmark laver nu endnu en opfordring til den danske regering om at klage over Guantanamo fangelejren. Bente Nielsen vil her skærpe tonen overfor statsministeren efter at han har afvist at forfølge sagen ved FNs Menneskerettighedskomité.
- Vi er på vej til at undergrave den civilisation, vi selv står for. Vi undergraver de internationale retsregler hvor alle midler i kampen imod terror er hellige. Vi kan begå tortur og retssikkerheden er ikke nødvendig når det handler om terrorister, siger Bente Nielsen, der mener det er tiden at råbe vagt i gevær.
Hun håber, at flere opfordringer er med til at få befolkningen til at reagere. Hun har ikke længere den store tiltro til en direkte henvendelse til regeringen i Danmark.
- Hvis folkestemningen vender tror jeg det vil få betydning, siger hun.
Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, RCT, vil nu rejse sagen om Guantanamo lejren internationalt. Det kunne være et dansk/svensk initiativ eller et europæisk initiativ, påpeger Tue Magnussen, kommunikationskoordinator i RCT, over for Arbejderen.
- Vi havde håbet, at Danmark ville være gået ind i sagen. Danmark har traditionelt været et foregangsland i kampen imod tortur. Men også den tidligere regering var med til at svække vores fører position imod tortur, siger han til Arbejderen.
Den tidligere socialdemokratiske regering håndhævede ikke Danmarks førerposition da den i 2001 accepterede den israelske ambassadør Carmi Gillon, påpeger Tue Magnussen.
Gillon havde offentlig erklæret, at han støttede brug af tortur og havde som israelsk sikkerhedschef godkendt tortur som forhørsmetode.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278