Et massivt folkeligt pres har gjort sin virkning. Men endnu er der ingen garanti for, at Christiania bliver bevaret
Et massivt folkeligt pres har gjort sin virkning. Det er gået op for regeringen, at en nedlæggelse af Christiania ikke 'kun' vil blive mødt af modstand fra de godt 800 beboeres side. Det vil også blive en kamp med brede dele af den københavnske befolkning, store dele af dansk kulturliv, den københavnske fagbevægelse med flere.
Demonstrationer med 10-15.000 deltagere, underskriftsindsamlinger med 80-90.000 deltagere og andre protestmanifestationer har haft effekt.
Op til den endelige vedtagelse af Christianialoven på tirsdag åbner regeringen for den såkaldte fondsmodel, hvor en almennyttig fond kommer til at eje Christiania og stå for områdets udvikling. Den melding er blevet modtaget med glæde på Christiania, beboerne har længe erklæret, at de støtter fondsmodellen, det samme gør Københavns Kommune. Men modellen er indtil nu blevet totalt afvist af regeringen. Men åbenbart er det gået op for Fogh og co., at de står med endnu en tabersag. Det har tvunget dem på retræte, i hvert fald midlertidigt.
Indrømmelsen fra regeringen har fået alle Folketingets partier, på nær Enhedslisten, til at bakke op om lovforslaget. Dermed har regeringen fået den brede opbakning, som den har behov for.
Men endnu er intet sikkert. Der er ingen grund til at læne sig tilbage og tro, at alt nu er i orden. Der er ingen som helst garanti for, at det bliver fondsmodellen som går af med sejren, i de forhandlinger der nu skal i gang. Det er stadig forsvarsministeren, der har det sidste ord at skulle have sagt. Og vi ved, at regeringspartierne er vilde efter at score de mange penge, der kan hentes, hvis der åbnes for salg af områdets atraktive grunde og boliger.
Det er en torn i øjet på de borgerlige, at der midt i byen, lige ved vandet, ligger jord og huse, som der ikke kan hentes profit på. Godt nok er regeringen erklæret tilhænger af det frie valg. Men valgmulighederne skal ikke omfatte retten til at sige nej til at købe og sælge boliger, retten til selvforvaltning og kollektiv ejendomsret.
Der er al mulig grund til at være på vagt i den kommende tid. Det er nødvendigt at holde et vågent øje med forhandlingerne. Vi skal være parate til at reagere, hvis bulldozer-politiken alligevel vinder. Forsvar Christinia initiativet har allerede oplyst, at protesterne fortsætter, indtil det er helt sikkert at Christiania bliver bevaret. De fortjener fortsat støtte.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278