Nu gælder det skabelsen af en bred folkelig bevægelse mod Foghs kommunalreform. 72 folketingsmedlemmer kan sende reformen til folkeafstemning.
Alt tyder på, at Fogh-regeringen er på vej til at indgå et smalt politisk forlig med Dansk Folkeparti om kommunalreformen. Fra både Socialdemokratiet og SF lyder den enslydende melding, at forhandlingerne for deres vedkommende er slut.
Bent Hansen, der er socialdemokratisk amtsborgmester i Viborg, tror, at regeringen har dummet sig.
- Jeg er ret sikker på, at regeringen ærgrer sig over forløbet. Det er simpelthen dårlig forhandlingsteknik fra Løkke Rasmussens side. Han troede, at han kunne skyde sig igennem. Men det gik heldigvis ikke, siger Bent Hansen til Arbejderen.
Fogh-regeringen opstillede i denne uge et ultimatum overfor Socialdemokratiet. Ifølge dette skulle partiet på forhånd acceptere, at der kun bliver fem regioner, og at disse regioner ikke får mulighed for at udskrive skat.
For Socialdemokratiet er det imidlertid afgørende, at regionerne kan udskrive skat eller på anden vis skaffe egne indtægter, så de selv kan styre deres økonomi.
Også en lang række sygehuseksperter har peget på, at hvis regionerne ikke får ret til at udskrive skat, er vi i realiteten ved at indføre den norske sygehus-model. Den model er i dag, efter kun to år, løbet ind i enorme økonomiske og politiske problemer.
Bredt forlig ikke muligt
Aage Frandsen, der er kommunalpolitisk ordfører for SF, vurderer også, at muligheden for et bredt forlig er væk. Men han mener, at regeringen har vidst nøjagtig, hvad den gjorde. Han slår fast, at den politiske kamp nu drejer sig om at sikre, at kommunalreformen kommer ud til en folkeafstemning.
- Rent formelt kan vi først rejse dette krav i Folketinget, når kommunalreformen bliver fremsat som et egentlig lovforslag. Så det kan først blive i efteråret, oplyser Aage Frandsen til Arbejderen.
Ifølge grundlovens paragraf 42 kan i alt 72 folketingsmedlemmer vedtage, at kommunalreformen skal til folkeafstemning. I øjeblikket støttes kravet af SF og Enhedslisten.
Bent Hansen vil ikke svare på, om Socialdemokratiet vil støtte, at kommunalreformen sendes til folkeafstemning. Han henviser til partiets folketingspolitikere. Det var i går ikke muligt at træffe partiets kommunalpolitiske ordfører, Ole Stavad, for et svar.
Men i torsdags udtrykte Mogens Lykketoft fra Socialdemokratiet stort forbehold overfor at bruge denne mulighed i grundloven.
Nødvendig modstandsbevægelse
Aage Frandsen tror dog, at tiden arbejder for denne udvej.
- Socialdemokratiet planlægger en taktik, hvor modstand mod regeringens kommunalreform skal være det, der bringer dem til magten ved næste folketingsvalg. Så vil de lave reformen om, forklarer Åge Frandsen.
- Jeg tror ikke, de har gjort sig klart, hvor meget bøvl, de kommer ud i. Det er slet ikke en realistisk vej. Hvorfor ikke i stedet for få sat en stopper for den reform, mens vi kan, nemlig ved at bruge grundlovens paragraf 42? Det tror jeg, at Socialdemokratiet også vil ende med at konkludere, lyder det optimistisk fra SF'eren.
Både LO-storbyerne, LO-Storkøbenhavn og Fagligt Ansvar støtter kravet om en folkeafstemning.
Det samme gør DKP/ML. Men det er også afgørende, at der allerede nu udvikles en slagkraftig modstandsbevægelse mod reformen, mener formanden Jørgen Petersen.
- Der er basis for at skabe en meget omfattende bevægelse. Langt ind i regeringens egne rækker, er der folk, der tager afstand fra den sociale massegrav, som åbner sig med Fogh«s kommunalreform, siger han til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278