03 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Regeringen ændrer Christianialov

Regeringen ændrer Christianialov

Lørdag, 29. maj, 2004, 00:00:00

Modstanden presser regeringen, som nu åbner for, at fristaden kan blive styret af en almennyttig fond. Loven bliver vedtaget på tirsdag af bredt flertal.

Regeringen har måtte give indrømmelser inden vedtagelsen af Christiania-loven på tirsdag.
Nu åbner Venstre og Konservative for, at den såkaldte fondsmodel skal indgå på lige fod med de andre muligheder i lovforslaget. Det får Socialdemokratiet, SF og Radikale til at bakke op om loven, der dermed vil blive vedtaget af en bred kreds af Folketingets partier. Kun Enhedslisten vil stemme mod loven.
- Selv om det er blevet meget bedre end det oprindelige forslag, kan vi ikke stemme for loven. Det er stadig op til forsvarsministeren at træffe den endelige afgørelse. Der er ingen garanti for, at han lytter og tager hensyn til christianitterne, og den endelige løsningsmodel skal ikke tilbage i Folketinget, siger Line Barfod fra Enhedslisten.
Hidtil har regeringen totalt afvist den mulighed, at en fond overtager ejerskab og råderet over fristaden, så christianitternes fælles ejerskab kan bevares.
Regeringen har bøjet sig efter omfattende modstand. I lørdags demonstrerede 15.000 københavnere imod lovforslaget. Få dage inden gik 123 kunstnere og andre kendte danskere offentligt ud med støtte til Christiania og de københavnske byggefagforeninger har erklæret, at de på ingen måde vil være med til at rive huse ned eller bygge nyt på Christiania i strid med beboernes ønsker.
- Det er positivt, at regeringen melder ud, at fondsmodellen kan indgå 'på lige fod med de andre muligheder' i lovforslag 205, men intet er vundet endnu, siger Anne Rehder fra Forsvar Christiania initiativet.
- Vi ved intet om, hvorvidt fondsmodellen bliver til noget, eller hvordan den kommer til at se ud, så der er al mulig grund til fortsat at forsvare Christiania.
Hun understreger, at selvom christianitterne nu skal forhandle med staten og Københavns Kommune om fremtiden, er der nogle ting, som ikke er til forhandling.
Det gælder den kollektive brugsret og Christianias selvforvaltning.
- Hvis det fjernes, vil Christiania blive et privatiseret paradis for boligspekulanter, siger Anne Rehder.
Forsvar Christiania planlægger en aktionsdag i forbindelse med vedtagelsen af loven.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. maj. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland