03 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Offentligt ansatte søger sammen

Offentligt ansatte søger sammen

Onsdag, 02. juni, 2004, 00:00:00

For at sætte den politiske dagsorden søger Pædagogisk Medhjælper Forbund sammen med Forbundet af Offentligt Ansatte. Arbejderen har talt med Jakob Sølvhøj fra PMF om perspektiverne ved en sammenlægning.

For at sætte den politiske dagsorden søger Pædagogisk Medhjælper Forbund sammen med Forbundet af Offentligt Ansatte. Arbejderen har talt med Jakob Sølvhøj fra PMF om perspektiverne ved en sammenlægning.
I øjeblikket stemmer medlemmerne af de to store fagforbund SiD og KAD om at gå sammen i et nyt fælles forbund. Efter dem kommer turen muligvis til medlemmerne i Pædagogisk Medhjælperforbund (PMF) og Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA). I hvert fald hvis det står til ledelserne i de to forbund. Her har hovedbestyrelserne den 6. maj besluttet at anbefale medlemmerne at stemme for en sammenlægning.
Jakob Sølvhøj, hovedkasserer og forretningsudvalgsmedlem i PMF, mener, at skabelsen af et nyt forbund mellem PMF og FOA har som en af sine vigtigste opgaver at forhindre ødelæggelsen af den offentlige sektor. De to forbund står overfor den store opgave at bekæmpe privatisering og udlicitering. Det kræver sammenhold og styrke at sikre kollektive løsninger på de samfundsmæssige opgaver, at sikre en udvikling i stedet for en afvikling af velfærden.
Jakob Sølvhøj har kastet sine kræfter ind i arbejdet for en sammenlægning:
- De sidste fire til fem år har jeg ment, at det var nødvendigt at blive større. Ikke fordi PMF ikke kan klare sig i dag, men fordi det på længere sigt vil blive meget vanskeligt, at klare de opgaver vi har som forbund.
- Den omfattende decentralisering betyder, at langt flere arbejdsopgaver skal løses på arbejdspladserne, fordi der i dag er flere lokalaftaler som skal udfyldes på den enkelte arbejdsplads. Det betyder igen flere opgaver på fagforeningskontorerne og derfor endnu mere arbejde af forbundet. Så hvis vi ikke får mere økonomi og effektivitet i løsningen af de mange nye opgaver, vil det fremover blive både dårligere og dyrere for medlemmer og afdelinger.

Sværere at organisere
- Pædagogisk Medhjælper Forbund består i dag af 25.000 medlemmer og vil såmænd kunne klare sig de næste 20 år, men kvaliteten i arbejdet vil dale. Samtidig er medlemstallet faktisk faldet med 7000 siden midten af 1990'erne og det vil sandsynligvis falde yderligere.
Tidligere arbejdede mange unge som pædagogmedhjælpere i en årrække.
- Men de unge som får job som pædagogmedhjælpere i dag, beholder for manges vedkommende kun deres arbejde i en kortere periode, for eksempel et eller to år. Det gør det svært for dem at se, at der er grund til at være organiseret, forklarer Jacob Sølvhøj.
Bliver forbundet ikke større og mere effektivt, kan det nok klare sine snævre faglige og juridiske forpligtigelser, men faren er, at det bliver mere lukket og indadvendt og fremover kun har kraft til at være administrator og forvalter. Personligt har Jakob et større ambitionsniveau på forbundets vegne end det snævert faglige:
- PMF skal være med til at sætte den politiske dagsorden, konstaterer han.

Forsøg på samling
Men hvorfor slå sig sammen med netop FOA og ikke for eksempel pædagogernes forbund BUPL?
- Egentlig har vi diskuteret og ønsket en samling af alle ansatte indenfor det pædagogiske område siden 1976. Derfor var PMF med, da Pædagogisk Kartel blev dannet i 1978 af Landsforeningen af Socialpædagoger (LFS), Landsforeningen af Danske Klubfolk (LDK) og Børne- og ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL). Formålet var at forbedre samarbejdet og forberede et samlet forbund for alle indenfor den pædagogiske sektor.
Samarbejdet blevet udviklet så meget, at der blev gennemført en afstemning blandt kartellets forbund i 1982. Men i BUPL's fagforeninger var der flertal for nej. Det var diskussionerne om hvor vidt de ufaglærte skulle være sammen med de faglærte, som gjorde udslaget. Herefter var det yderst vanskeligt at arbejde sammen i kartellet, som derfor blev opløst i 1985.
Men i slutningen af 90'erne blev samlingsplanerne på det pædagogiske område igen aktuelle.
- I 1999-2001 forhandlede vi og forsøgte at blive lagt sammen med BUPL udfra industriforbunds tanken, hvor alle på samme arbejdsplads med den samme arbejdsgiver skal være organiseret i samme fagforening. Men ved afstemningerne på de lokale generalforsamlinger faldt forslaget i samtlige afdelinger i BUPL. En sammenlægning med BUPL vil derfor være umulig i meget lang tid fremover, konstaterer Jacob Sølvhøj.
PMF's medlemmer nåede ikke at stemme, før planerne blev skrinlagt. Afstemningen blandt BUPL's medlemmer blev gennemført 14 dage før afstemningerne gik i gang i PMF. Og med et nej tak til sammenlægning i BUPL, var der ingen grund til at iværksætte en urafstemning i PMF. Men Jakob Sølvhøj er ikke i tvivl om, at der i PMF var stemning for en sammenlægning.

Hårde kampe venter
PMF har på det seneste også haft drøftelser med SiD, som i dag både organiserer ufaglærte og faglærte og er blevet vældig godt modtaget der. Der er, ifølge Jacob Sølvhøj, flere årsager til, at hovedbestyrelsen alligevel har valgt FOA:
For det første at de ufaglærte medlemmer på det pædagogiske område i de to forbund har fælles uddannelse, både pædagogisk grunduddannelse og efteruddannelse.
For det andet den fortsatte kamp om uddannelse og pædagogmedhjælpernes muligheder for at blive optaget på den pædagogiske grunduddannelse.
Og for det tredje har FOA og PMF i adskillige år haft den samme politiske og fagpolitiske dagsorden: Kampen for velfærden og den offentlige sektors udvikling.
- Så både objektivt og subjektivt har begge forbund de samme interesser. Det drejer sig om kampen mod udlicitering og privatisering, og at samfundsmæssige opgaver skal løses af det offentlige. De sidste 15 år har PMF haft et godt samarbejde med FOA og for eksempel har delegationerne fremsat fælles forslag til LO-kongresserne, som har handlet om overordnede fælles interesser som uddannelse og beskæftigelse.

Hjælp vi drukner
Jakob Sølvhøj forklarer, at der også er bekymringer i PMF omkring konsekvenserne af en sammenlægning.
- Tre store afdelinger ud af 17 har anbefalet et nej til sammenlægningen og i forbundets hovedbestyrelse er otte imod og 24 for. De mener blandt andet, at PMF's medlemmer vil 'drukne' i det store forbund. I dag kan der sættes fuld fokus på de problemer, som PMF's medlemmer har. I et større forbund med flere fagområder og overenskomster vil PMF være én blandt flere, der skal tages hensyn til.
Når to eller flere forbund vil lægge sig sammen, er lokalstrukturen ofte det store problem. Specielt hvis der oprettes store fagforeninger, som medlemmer ikke kan se sig selv i.
Jakob Sølvhøj er godt klar over problemstillingen. Planen er, at det nye fælles forbund skal bestå af fire sektorer: Teknik og service, køkken og rengøring, social og sundhed samt den pædagogiske sektor.
- Problemet med at pædagogmedhjælperne ikke kan se sig selv i den lokale fagforening, har vi prøvet at imødegå ved, at det pædagogiske område er samlet som én ud af de fire sektorer i forbundet. FOA organiserer i dag cirka 30.000 indenfor det pædagogiske område, dagplejepædagoger, pædagogiske konsulenter samt pædagoger og pædagogmedhjælpere, som er ansat i kommunale daginstitutioner i Københavns Kommune (LFS). Da PMF har 25.000 medlemmer, vil det nye forbund blive det fagforbund der organiserer flest indenfor det pædagogiske område, cirka 55.000.
Hvis det nye forbund bliver en realitet, vil det i alt få omkring 210.000 medlemmer

Problemer løses lokalt
Den lokale struktur i de to forbund er meget forskellig i dag. Mens PMF har 17 afdelinger har FOA 46.
Oprindelig blev PMF opbygget på den måde, at forbundet blev skabt først. Den enkelte er derfor medlem i forbundet. Derefter blev der oprettet lokale afdelinger, som medlemmerne er tilknyttet. Anderledes ser det ud i FOA. Her er afdelingerne selvstændige. Den enkelte er medlem af sin fagforening, og fagforeningen er kollektivt medlem af forbundet. Det nye forbund vil blive opbygget som FOA med selvstændige afdelinger.
- Derfor vil den lokale struktur i det nye forbund, blive anderledes end vi er vant til i PMF, fortæller Jakob Sølvhøj.
Han kan se forskellige fordele ved begge de to måder at opbygge et forbund på:
- En centralistisk styreform har den fordel, at det er lettere at handle i enhed på én og samme gang. Den decentrale styreform har den fordel - hvis den bruges rigtigt - at man er langt mere ansvarlig for at udvikle og udføre politikken i sit område. Dermed gøres flere aktive og ansvarlige.
I et eventuelt fælles forbund vil det blive op til de lokale afdelinger om de vil fusionerer.
- For os har det været vigtigt, at lokalstrukturen bestemmes lokalt. Det betyder, at der ikke vil være nogen fagforeninger der tvinges til at lægge sig sammen. Vi håber og opfordrer til, at man finder sammen lokalt, så man også kan blive stærkere lokalt, men det skal foregå, når fagforeningerne og medlemmerne er klar til det, understreger Jacob Sølvhøj.
- Hvis man vil tvinge fagforeninger med forskellige traditioner og kultur til at gå sammen, vil man skabe utryghed og unødvendige konflikter.

Den videre proces
Der afholdes kongresser i de to forbund den 6. november og hvis det ender positivt, vil der herefter gennemføres en urafstemning frem til midten af december i år. Hvis der stemmes ja, satser PMF's og FOA's hovedbestyrelser på en egentlig samlingskongres i januar næste år og sigter efter, at der bliver en strukturkongres i 2006.
- Før vi har set hvordan det ender med regeringens kommunalreform, vil det være forkert at fastlægge vores endelige struktur lokalt. Vi skal vide, hvordan vores arbejdsgivere er organiseret og det billede vil til den tid formentlig se anderledes ud end i dag, siger Jacob Sølvhøj.
Han oplyser i øvrigt, at PMF's hovedbestyrelse endnu ikke har taget stilling til den kontroversielle overenskomst med Kristelig Arbejdsgiverforening, som FOA for nylig har underskrevet. Den ligger udenfor bestemmelserne i Hovedaftalen og indeholder derfor ikke strejkeret. Det var Kristelig Arbejdsgiverforenings betingelse for at indgå aftalen.
Overenskomsten kan opsiges med tre måneders varsel, dog først i år 2007. Resten af forbundene i LO har kritiseret overenskomsten i meget skarpe vendinger.

En stærkere profil
Når Jacob Sølvhøj kort skal opsummere situationen, er der ingen tvivl. Han er overbevist om, at PMF kan bruge sammenlægningen med FOA til at få en stærkere profil på det pædagogiske område, og at samarbejdet med de øvrige faggrupper vil styrker den politiske indsats for at få en bedre offentlig sektor.
- Vi vil få en stærkere fagpolitisk profil og en handlekraft i kampen for en god offentlig sektor. Der skal skabes en fælles kultur i et fælles forbund. Det er der brug for i en tid, hvor reaktionære kræfter søger at nedbryde al offentlig service og omsorg.


Oplysninger om sammenlægningen herunder forslag til det fremtidige fagpolitiske grundlag kan læses på www.nytforbund.dk

Tredje største forbund i LO
FOA har ialt cirka 190.000 medlemmer, på det pædagogiske område 30.000.
PMF har 25.000 medlemmer.
Et samlet forbund vil have omkring 210.000 medlemmer og være det tredje største i LO.
Til sammenligning har BUPL har omkring 54.000 medlemmer.


PMF's start
PMF blev dannet i 1974.
Det daværende BUPL ønskede ikke, at optage den nye ufaglærte arbejdskraft i forbundet. Indtil 1972 var det en betingelse for at blive optaget på pædagogseminariet, at man havde arbejdet i et halvt år i en daginstitution som såkaldt forpraktikant. Den ordning blev afskaffet af Folketinget i 1972 og efterfølgende kom der ufaglærte pædagogmedhjælpere ind på området.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. jun. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland