03 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fogh frygter debat om efterlønnen

Fogh frygter debat om efterlønnen

Torsdag, 03. juni, 2004, 00:00:00

Regeringen har fået fjernet to ord fra EU-dokument. Men kravet er stadig, at danskerne skal arbejde længere.

I tirsdags vedtog EU's social- og beskæftigelsesministre et dokument, der i sit indhold kræver, at Danmark afskaffer den danske efterløn.
I EU-Kommissionens oprindelig formulering hedder det, at Danmark skal arbejde for en 'virkeliggørelse af en helhedsstrategi for aktiv aldring, herunder fjernelse af bestående incitamenter til tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, især efterlønsordningen'.
Imidlertid fik den danske regering i sidste øjeblik pillet de sidste to ord, der altså nævner efterlønsordningen direkte, ud af EU-beslutningen.
Det ændrer dog ikke noget på indholdet og konsekvenserne af EU's beslutning.
- Når det her dokument på et tidspunkt skal bruges i den praktiske politik, så vil det være EU-Kommissionens oprindelige papir, der er retningsgivende for, hvordan teksten skal tolkes, siger Karina Rohr Sørensen fra Folkebevægelsen mod EU til Arbejderen.
Karina Rohr slår fast, at EU ganske vist ikke i dag har kompetence til at pålægge Danmark af fjerne efterlønnen. Men hvis den nye EU-forfatning gennemføres, overtager EU den formelle kompetence på social- og arbejdsmarkedspolitikken.
- Til den tid vil EU-Domstolen kunne afgøre, helt formelt, hvordan det nye EU-dokument skal tolkes. Og her vil EU-Kommissionens oprindelige papir afgøre sagen, forklarer hun.
- Det her lugter af, at regeringen er bange for, at den oprindelige formulering kunne give nogle - for ja-siden - meget uheldige reaktioner hos vælgerne, i slutspurten af valgkampen op til 13. juni, vurderer Karina Rohr Sørensen, der er en af Folkebevægelsens spidskandidater.
Morten Kaspersen fra A-kassernes Samvirke har samme pointe:
- Der er ikke nogen politiker i Danmark, der tør stille sig op og sige, at efterlønnen skal afskaffes, for så bliver de ikke genvalgt. Og det er jo nok derfor, at der er blevet pillet i teksten, siger han til Arbejderen.
Han er ikke tilfreds med, at EU blander sig i den danske efterløn:
- Efter min opfattelse er efterlønnen en ordning, som EU ikke har nogen kompetence til at røre ved. Og sådan bliver det forhåbentlig ved med at være, siger han.
Det var ikke i går muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesministeren.
I EU's dokument, 'Skærpet gennemførelse af den europæiske beskæftigelsesstrategi' opfordres Danmark også til at gennemføre en revision af overførselsindkomsterne, så lavindkomstgrupper 'får et større incitament til at arbejde'. Oversat til dansk betyder det, at de sociale ydelser skal sænkes, så der bliver større forskel mellem den sociale ydelse og mindstelønnen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. jun. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland