Den nye forening ´Oprør´ har rundet 500 medlemmer - de gør nu klar til at udfordre de danske terrorlove.
- Frihedskamp er ikke terrorisme. Undertrykkelse og tortur har mange steder i verden tvunget folk til at gribe til våben. Vi bakker op om befolkninger, der slås for frihed og social retfærdighed. Vi går imod, at EU og USA nu kalder frihedskamp og solidaritetsarbejde for terrorisme.
Sådan fortæller John Jakobsen om grundlaget for den nye forening 'Oprør', som han er talsmand for. Organisationen blev stiftet i foråret, men er nu klar med aktioner, der skal udfordre USA's, EU's og Danmarks terrorlove. Lovene kriminaliserer en række politiske oprørsbevægelser heriblandt FARC i Columbia, PFLP i Palæstina, PKK og dets afløser KADEK i Kurdistan og giver dansk politi udvidede beføjelser til at overvåge og dømme almindelige borgere herhjemme.
- Det ligger i sagens natur, at vi gerne vil holde vores aktioner hemmelige, fordi de skal udfordre terrorlovene. Derfor vil vi gerne undgå, at magthaverne stopper aktionerne. Men jeg kan godt love, at der sker noget i løbet af juni, og ellers starter vi for alvor op til august, fortæller John Jakobsen.
- Eksempelvis vil vi skabe offentlighed om konkrete solidaritetsprojekter. Målet er at få slået fast, at solidaritetsarbejde og frihedskamp ikke er terrorisme, men derimod nødvendige arbejdsredskaber som vi vil have ret til at bruge.
Udover at være med i Oprør er John Jakobsen formand for stilladsarbejderne i København. Han understreger, at bevægelsen ikke går ind for terrorisme, men er klart imod angreb på uskyldige civile.
Siden Oprør blev stiftet i foråret, er 500 medlemmer strømmet til. Det er især fagforeningsfolk og græsrødder der er aktive i solidaritetsarbejde. Andre er veteraner fra Vietnam-bevægelsen og fra kampen mod Apartheid i Sydafrika.
- Vi tør ikke bare lade stå til. En dag rammer det jo også det solidaritetsarbejde vi laver i fagforeningen, hvis vi beslutter os for at lave en skole i Palæstina og samarbejder med lokale kræfter.
Og det er ikke kun frihedsbevægleser i fjerne egne, der risikerer at blive ramt af regeringens terrorlov, advarer John Jakobsen. Også direkte støtte (eksempelvis økonomisk indsamling) til organisationer der vil destabilisere et lands offentlige myndigheder eller internationale organisationer, kan blive straffet med op til ti års fængsel.
Yderligere oplysninger hos John Jakobsen (40 18 63 84) Christine Lundgaard (61 33 85 06) eller Patrik MacManus (22 45 41 71). Eller på www.opror.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278