Et flertal i Folketinget vil åbne dansk våbenindustri for EU´s våbenmarked.
Der er politisk flertal, for at fjerne begrænsningerne på udenlandske firmaers ejerdel i danske virksomheder der producerer militærudstyr. Det er Dansk Folkeparti der foreslår at fjerne ejergrænsen på 40 procent.
I dag forbyder reglerne udenlandske firmaer, at opnå en bestemmende indflydelse i de danske firmaer der har tilladelse til at producere våben.
Udenlandske firmaer må højest eje 40 procent af aktiekapitalen i et firma der producerer militærudstyr. Samtidig betyder reglerne, at der højest må sidde 20 procent udenlandske statsborgere i bestyrelsen.
Folketingsmedlem for Enhedslisten Keld Albrechtsen er imod den internationalisering af våbenindustrien, som regeringen og Dansk Folkeparti lægger op til.
- Dansk Folkeparti skyder sig selv i foden. Det er i virkeligheden EU-kommissionens projekt om et fælles våbenmarked, Dansk Folkeparti her støtter op omkring. Udenlandsk opkøb vil svække kontrollen med hvad våbnene bliver brugt til. Der skal i stedet en skrappere kontrol til end vi har i dag, siger Keld Albrechtsen til Arbejderen.
Venstre og de Konservative støtter forslaget fra Dansk Folkeparti.
- Den globalisering som foregår på alle fronter inklusiv sikkerhedspolitik og militært samarbejde gør det relevant at revurdere kravet om maksimalt 40 procents udenlandsk ejerskab af danske virksomheder der producere våben til eksport, siger Ulrik Kragh til Børsen.
Socialdemokratiets forsvarsordfører Per Kaalund er ikke varm på ideen.
- Hvis de nye ejere findes i London hvordan har vi så snor i dem, spørger Per Kaalund.
Danske våbenfabrikker som blandt andet Terma og Mærsk Data Defence forventer en stor værdistigning, hvis et flertal i Folketinget fjerner 40 procents reglen.
Der er 24 virksomheder i Danmark der udelukkende producerer våben. De omsatte for 1,6 milliarder kroner sidste år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278