Group4falck har arbejdet for besættelsesstyrkerne i Irak, hvor op mod 30.000 lejesoldater er en del af besættelsen.
Der arbejder op mod 30.000 lejesoldater i Irak for besættelsesstyrkerne, vurdere Villy Søvndal, forsvarsordfører for SF. Og mindst to private danske firmaer har arbejdet med bevogtningsopgaver og opsporing af bomber i Irak.
Det fremgår af et svar fra Anders Fogh Rasmussen til Villy Søvndal på flere spørgsmål om Irak. Men statsministeren mener, at det er en uhyrlig påstand at kalde de ansatte for lejesoldater.
Et af de danske firmaer, der har arbejdet med sikkerhedsopgaver i Irak, er Group4falck. Det oplyser informationschef Finn Jensen over for Arbejderen.
- Den kontrakt Gruop4falck havde med en kunde udløb tidligere i år, siger han, men vil ikke sige noget om hvad kontrakten gik ud på, fordi det er et forhold mellem kunden og Group4falck.
Finn Jensen vil heller ikke forholde sig til, om Group4falck støtter besættelsen ved at arbejde i Irak, men han er stærk imod at kalde det for lejesoldater.
Villy Søvndal holder dog fast i at det ikke kan beskrives på andre måder.
- Med den aktuelle situation i Irak kan de private firmaers sikkerhedsfolk, der arbejder med vagt og sikkerhedsopgaver i Irak, kun beskrives som lejesoldater. Alt andet er helt fortænkt. Det er netop hele USA's opsæt, at der er en sammenblanding mellem privat og militær, så ingen kan stilles til ansvar, siger Villy Søvndal til Arbejderen.
Socialdemokratiets udenrigsordfører Jeppe Kofod vil ikke blande sig i om danske private firmaer sender soldater til Irak.
- Jeg synes det er en dårlig ide. Men de danske firmaer må jo selv finde ud af, hvad de synes er klogt, siger Jeppe Kofod til Arbejderen, og opfordrer firmaerne til at tænke sig godt om.
Det er helt ansvarsløst og et underligt standpunkt, mener Villy Søvndal. Problemet med lejesoldater er, at de kæmper for penge og for den højestbydende. Lejesoldater er ikke omfattet af almindelig militærlov eller straffelov. De er ikke omfattet af nogen international regulering. Og de er ikke underkastet nogen nations kommando, påpeger han.
SF har sendt en række nye spørgsmål til statsministeren om, hvad de private sikkerhedsfolk har lavet. Var de bevæbnet? Har de deltaget i ildkamp og hvilke firmaer har sendt sikkerhedsfolk til Irak, lyder nogle af spørgsmålene.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278