04 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Knock out til Flextronics

Knock out til Flextronics

Fredag, 11. juni, 2004, 00:00:00

Elektronikvirksomheden Flextronics i Pandrup står ikke til at redde. For et år siden havde fabrikken 1.800 ansatte

Onsdag måtte direktør Peter Hinrup meddele de resterende 330 ansatte, at virksomheden havde fået det sidste og endelige uppercut. Det har ikke været muligt at finde de nødvendige investorer til at fortsætte en produktion, så fabrikken lukker.
- Tendensen er klar, de teknologiske arbejdspladser flytter til Østen på grund af lavere omkostninger. Nu har 3-5 måneders intenst arbejde vist, at ingen investorer tør sætte penge i landsdelen, siger næstformand i SiD Pandrup, Jørn Madsen.
Han er skuffet over, at kun et lokalt pengeinstitut havde givet tilsagn om at ville skyde penge i en moderne virksomhed.
- Det gør ikke situationen bedre, at staten samtidig trækker sine institutioner væk fra Nordjylland, som det er tilfældet med Post Danmark i Aalborg og Hærens Materielkommando i Hjørring. På den måde er staten med til at signalere, at det er en landsdel, der ikke er værd at investere i, mener næstformanden i Pandrup.
Han har ikke spekuleret over, at Flextronics ikke ligefrem er en koncern med økonomiske problemer, og derfor ikke var nødsaget til at flytte produktionen fra Pandrup for at få økonomien til at hænge sammen.
- Men det er da tydeligt, at en stor udenlandsk koncern som Flextronics ikke har ansvarsfølelse overfor et lokalområde som Pandrup, når det kommer til stykket. Det handler om at sikre så stort et overskud som muligt.
- Jeg kunne da godt ønske mig, at der var lidt mere etik og moral i forretningsverdenen. Ikke fordi jeg har noget imod at firmaerne har et overskud, men det gjorde ikke noget hvis de investerede i arbejdspladser, siger Jørn Madsen til Arbejderen.
I sidste kvartal af 2003 havde Flextronics-koncernen en rekordomsætning på 25 milliarder kroner og et overskud til aktionærerne på 130 millioner kroner. Det er, ifølge koncerndirektør Michael Marks, resultatet af en bevidst strategi med at fyre ansatte i Vesten og i stedet satse på lavtlønsområder i Østeuropa, Asien og Mellemamerika.
- Vi skaber højere omsætning med færre aktiviteter, end vi nogensinde har gjort før, udtalte koncerndirektør Michael Marks tidligere på året i Wall Street Journal.
Han henviser til, at fremgangen er skabt på en bølge af fabrikslukninger og fyringer. I alt 40 fabrikker i Vesten er blevet nedlagt og 15.000 ansatte fyret. Justeret med tallene fra Pandrup kommer det op på 41 fabrikker og 16.000 ansatte.


Flextronics overtog i foråret 2000 fabrikken efter Bosch Telecom.
Få måneder efter overtagelsen fik Flextronics en ordre i hus på 33 millioner mobiltelefoner til det tyske Siemens. Det er Danmarkshistoriens største eksportordre til en anslået værdi på omkring 20 milliarder kroner.
I 2004 meddeler Flextronics at engagementet i fabrikken i Pandrup stopper. Efter aftale med den amerikanskejede koncern flytter Siemens produktionen af mobiltelefoner til Flextronics fabrikker i Ungarn, Asien og Latinamerika.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jun. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland