En dansk tolk, der har støttet amerikanerne i deres afhøringer af fanger i Afghanistan, har overværet tortur og drab. Han har nu anlagt en arbejdsskadesag imod forsvaret.
Dansk militær vidste allerede i starten af 2002, at den danske Guantanamo-fange, Slimane Hadj Abderrahmane, blev anholdt i Pakistan og ikke under kamphandlinger i Afghanistan.
Men disse oplysninger blev først sendt hjem til regeringen i oktober 2003, forklarede forsvarsminister Søren Gade til Det Udenrigspolitiske Nævn onsdag eftermiddag.
Søren Gade og udenrigsminister Per Stig Møller var begge kaldt i samråd i nævnet efter at Guantanamo-fangen offentligt har fortalt, at han blev afhørt af danske militærfolk i Kandahar i 2001 og at han har været udsat for tortur i Afghanistan.
Det var dog ikke Forsvarets Efterretningstjeneste, der afhørte Slimane Abderrahmane, men det danske 'styrkebidrag' der var i Afghanistan på dette tidspunkt, skriver Søren Gade i en pressemeddelelse.
- Hverken spørgsmålet om hvorvidt fangen var pågrebet i Afghanistan eller Pakistan eller spørgsmålet om, hvorvidt han havde lidt fysisk overlast blev nævnt i rapporteringen derfra, påpeger Søren Gade.
Han slår endvidere fast, at forsvarsministeriet så sent som 18. februar 2004 fik oplysninger, der gjorde, at der ikke var grundlag for at tro, at den danske Guantanomo-fange havde været udsat for overgreb under amerikansk varetægt.
Medlemmerne af Det Udenrigspolitiske Nævn må ikke referere fra mødet på grund af tavshedspligt. Men Jeppe Kofod, udenrigsordfører for Socialdemokratiet, har opfordret regeringen til at lave en offentlig redegørelse omkring Guantanamo-fangen.
- Det er helt grotesk og uholdbart, at tortur og mishandling af fanger tilsyneladende er sanktioneret fra toppen og fra den amerikanske regering. Det viser, at der har været grund til, at være kritisk over for amerikanerne, siger Jeppe Kofod til Arbejderen.
På mødet i Udenrigspolitisk Nævn orienterede Søren Gade også om, at en danske tolk, der har støttet amerikanerne i deres afhøringer af fanger i Afghanistan, forklarer at han har overværet tortur og drab. Han har nu anlagt en arbejdsskadesag imod forsvaret, fordi han har fået psykisk mén af sine oplevelser.
Forsvarsministeren vil ikke udtale sig om tolkens forklaringer, men har sat forsvarets Auditørkorps til at undersøge de nærmere forhold.
- Hvis der er sket en overtrædelse af Genevekonventionen vil vi selvfølgelig reagere siger forsvarskommandoens pressechef, oberstløjtnant Hans-Christian Mathiesen til Politiken.
Pressemedarbejder Poul Nielsen ved det Internationale Rehabiliteringscenter for Torturofre mener, at snakken om Genevekonventionen skygger for FN-komiteen imod tortur.
- Det er sådan set ligegyldig, hvor Slimane blev anholdt. Brug af tortur er under alle omstændigheder forbudt. Det kan ikke fortolkes, siger Poul Nielsen til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278