Direktøren på Karstensens Skibsværft undskylder brugen af billig udenlandsk arbejdskraft med, at der ikke findes kvalificeret arbejdskraft lokalt.
Tage Rishøj, den ene af to direktører på Karstensens Skibsværft i Skagen, vil hellere end gerne bruge lokal arbejdskraft, når den findes og har de rette kvalifikationer.
- Vi har henvendt os til SiD via tillidsmanden og bedt dem om at stille med ti mand. Der er ikke kommet nogen. Og Arbejdsformidlingen kunne kun skaffe to mand, forklarer direktøren til Arbejderen.
Det er efter hans opfattelse den væsentligste grund til, at værftet for tiden har en underleverandør med 11 underbetalte polske ansatte til at udføre malearbejde.
Formanden for SiD i Skagen bekræfter, at SiD'’ernes tillidsmand har haft kontaktet afdelingen.
- Men det var i tirsdags, han ringede og spurgte efter folk til værftet, siger Villy Albertsen og bemærker, at det altså var efter, at sagen kom frem i pressen fredag i sidste uge.
- Det samme med værftets henvendelse til Arbejdsformidlingen (AF). Det jobopslag, som er lagt ind i AF'’s jobbank er fra den 14. juni, altså i mandags. Der søger værftet skibsmalere med erfaring fra lignende beskæftigelse.
Erfarne skibsmalere har SiD-afdelingen ganske vist ikke så mange af. Der findes sikkert heller ikke mange af den slags i Skagen og omegn, mener SiD-formanden. Men hans pointe er, at hvis værftet reelt havde været interesseret i at bruge lokal arbejdskraft, så kunne direktøren bare have henvendt sig i god tid.
Så skulle fagforeningen nok have fundet den nødvendige arbejdskraft blandt sine arbejdsløse medlemmer og også have sikret, at de blev klædt på til at bestride det arbejde, som værftet skulle have udført. I det konkrete tilfælde ville det handle om et epoxy-kursus af få dages varighed.
I stedet har Karstensens Skibsværft hyret Steel Protection Poland, der er ejet af Skagen Sandblæseri og Skibs-service, til arbejdet. De har for tiden 11 polakker udstationeret i Skagen til en timeløn på lidt over 90 kroner, eller omkring 50 kroner mindre end kollegaerne i SiD ville få for et tilsvarende arbejde.
- De får jo en ordentlig løn. 90 kroner i timen er fire gange så meget som en polsk læge får. Jeg kan ikke se, at der er noget galt, når de får mindstelønnen, siger Tage Rishøj.
Det er netop, hvad SiD mener, at der er.
- Det kan da godt være, at de udenlandske arbejdere får mindstelønnen i henhold til overenskomsten, men det er stadig konkurrenceforvridende arbejde, når normallønnen for vores medlemmer på værftet er næsten 50 kroner højere, siger Villy Albertsen.
Det er baggrunden for, at SiD har henvendt sig til Steel Protection Poland for at få tegnet overenskomst for de 11 polakker. Firmaet har indtil i næste uge at reagere på henvendelsen.
- Vi har brugt Skagen Sand hvert år. Kan vi ikke gøre det på den her måde, så er der ingen arbejdspladser i Skagen. Vi har 190 ansatte og ville hellere end gerne ansætte lokale. Men fakta er, at dem, vi kan få, ikke kan klare en hel arbejdsdag uden stimulanser, lyder det fra Tage Rishøj.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278