Efter protester er det lykkedes at få en ny behandling af, hvorvidt der er brug for en kosovaalbansk slagteriarbejder i Horsens.
Det regionale arbejdsmarkedsråd i Horsens skal igen tage stilling i sagen om, hvorvidt den kosovaalbanske familiefar Nexhmedin Gashi må arbejde på Danish Crown i Horsens.
Dermed har integrationsminister Bertel Haarder bøjet sig for presset imod udvisning af familien Gashi, der kom til Danmark i 1999 som flygtninge fra det krigshærgede Kosova.
Bertel Haarder bad i onsdags det regionale Arbejdsmarkedsråd om at genbehandle sagen. Rådet vil på mandag den 21. juni diskutere, om der er brug for Nexhmedins arbejdskraft i Horsens-området.
Siden 2000 har Nexhmedin Gashi arbejdet som slagteriarbejder på en midlertidig arbejds- og opholdstilladelse. Først ved Steff-Houlberg i Ebeltoft. Da virksomheden lukker får han job på Danish Crown i Horsens.
Tillidsmand på Danish Crown i Horsens Lars Mose er glad for, at Arbejdsmarkedsrådet nu igen skal diskutere, om der er brug for Nexhmedins arbejdskraft. Lars Mose har brugt mange timer på at få udvisningen af Nexhmedin Gashi ændret. Han ser nu en chance for at det lykkes.
- Men det kræver, at Arbejdsmarkedsrådet ændrer holdning, siger Lars Mose til Arbejderen. Han er overbevist om, at både arbejdsgiveren og fagforeningen skal presse på hvis afgørelsen skal ændres.
Arbejdsmarkedsrådet har tidligere erklæret, at slagteriet sagtens kunne finde herboende dansk arbejdskraft. Derfor fik familien ikke forlænget deres arbejds- og opholdstilladelse. Det fik fabrikschefen for Danish Crown i Horsens til sammen med Lars Mose at anke afslaget til udlændingestyrelsen.
Også Ebeltoft Byråd opfordrer Bertel Haarder til at ændre afgørelsen. I går aftes havde byrådet sagen på dagsordenen. Familien bor i Ebeltoft.
Familien Gashi har været selvforsøgene, indtil Udlændingestyrelsen i marts bestemte, at Nexhmedin ikke længere måtte arbejde. Udlændingestyrelsen ville udvise familien den 18. marts. Men dagen inden brød der igen uroligheder ud i Kosova, som hindrede en udvisning. Familien består udover Nexhidim af hans kone Lisa og de to sønner Taulant på 16 år og Ermand på 13.
Venstres integrationsordfører i Folketinget Irene Simonsen levner ikke familien nogen chance for at blive i Danmark, fremgår det af MetroXpress.
- Sagen er behandlet 100 procent efter bogen. Der er ikke noget at komme efter, siger hun.
Det samme mener, formanden for det regionale Arbejdsmarkedsråd Jette Christiansen. Hun er ifølge fagbladet NNF Arbejderen indstillet på at fastholde, at der ikke er brug for Nexhmedin i Horsens.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278