Ja-partierne bag forsvarsforliget håner befolkningen, der har stemt nej til en EU-hær, mener Folkebevægelsen mod EU.
Partierne bag forsvarsforliget der blev indgået for nylig, forventer at den danske militære undtagelse ophæves.
Endvidere vil dansk militær ved en eventuel ophævelse af den danske undtagelse kunne deltage i EU's indsats uden for Unionens område med henblik på fredsskabelse, fredsbevarelse, konfliktforebyggelse, humanitære operationer og styrkelse af international sikkerhed i overensstemmelse med principperne i FN-pagten, står der i forsvarsforliget.
- Forligspartierne håner undtagelsen overfor EU's militære projekt, som befolkningen har vedtaget ved folkeafstemning. Det gør de, når de direkte indgår aftaler om det danske forsvars forventede fremtidige deltagelse i EU-hæren, siger Ditte Staun fra Folkebevægelsen imod EU.
Danmark er ikke hindret i at deltage i humanitære opgaver, selv om vi står uden for EU's militær, påpeger hun. Den multinationale FN-styrke SHIRBRIG der har hovedkvarter i Birkerød, kan Danmark godt deltage i.
- EU-hæren handler langt fra kun om indsats med FN's godkendelse. Tværtimod siger udkastet til EU-grundlov at der ikke behøver at være noget FN-mandat for EU's militære indgreb.
Ditte Staun foretrækker et styrket FN. Verden har ikke brug for en EU-militarisering.
Bag forsvarsforliget står Socialdemokratiet, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristendemokraterne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278