Hvis ikke regeringen kan finde en løsning, som alle parter kan leve med, skal den ikke regne med, at bygningsarbejderne stiller op til den konfrontation, der så bliver resultatet.
Regeringen har forregnet sig, hvis den tror, at den kan få københavnske bygningsarbejdere til at bulldoze christianitterne ud.
Så klart lød signalet fra Byggefagenes Samvirke i København, da der for nylig - igen - var brug for opbakning for at redde Christiania.
Fra de 17 fagforeninger i Samvirket blev det klart og entydigt slået fast, at kan regeringen ikke finde en løsning som København, Christianshavn og Christiania kan leve med, skal den ikke regne med at de københavnske bygningsarbejdere stiller op til den konfrontation der så bliver resultatet. Hverken til nedrivning eller nybyggeri.
Og den holdning er der opbakning til blandt medlemmerne, beretter formanden for Byggefagenes Samvirke, Anders Olesen:
- Alle bygningsarbejderne i de 17 fagforeninger i samvirket bakker op om beslutningen. Det afgørende er, at alle bygningsarbejdere ønsker at udføre godt håndværk, som folk i byen er glade for. Der er ingen håndværkere, der ønske at blive lagt for had for det arbejde de skal udføre. Københavnerne er generelt glade for deres by og er meget tolerante og stolte over at byen har stor rummelighed.
Boliger til alle
Samvirkets holdning til Christiania ligger i klar forlængelse af bygningsarbejdernes krav til boligpolitikken i København.
- Det er de samme mennesker, som synes at Amalienborg skal bestå, der samtidig ønsker at Christiania skal bestå. Og her har regeringen forregnet sig i al sin magtarrogance og intolerance Vi i Byggefagenes Samvirke arbejder politisk for, at der skal bygges langt flere boliger til mennesker med almindelige indkomster, og det er blandt andet Christiania jo en garant for. Og derfor er der stor og fuld opbakning til fagforeningens politik. Det her drejer sig ikke kun om at vi ikke vil arbejde under politi beskyttelse, vores politik rækker langt videre.
Anders Olesen mener at Christiania gør sig store bestræbelser på at være en god nabo:
- Christianias egne bestræbelser på at leve sammen med deres naboer på Christianshavn , ved for eksempel at åbne deres genbrugs bygge marked for beboerne på Christianshavn, er en af måderne, en anden er at holde den hårde narko ude, men også at fjerne pusherstreet, som også en del beboere synes er en plage. På den måde får Christiania opbakning til, at de skal bestå på fællesskabets og deres egne betingelser.
Forandringer sammen med byens borgere
Christiania og Byggefagenes samvirke ønsker at bakke hinanden op og derfor tog Forretningsudvalget i Samvirket imod invitationen til at holde møde på Christiania for nylig:
- Et sådan holdning og måde at arbejde på, er Byggefagenes politik i alle forhold, ikke kun på Christiania. På Nørrebro, da Københavns kommune ville fjerne Folkets park, indgik vi en proces sammen med Borgerrepræsentationen, gruppen omkring Folkets park og Bydelsrådet. Det gjorde, at vi kunne finde løsninger, hvor de fleste følte at deres behov blev dækket.
- Selvfølgelig skal der ske forandringer i byen, men det skal ske på en demokratisk måde og sammen med byens borgere. For eksempel var der i Valby en grund, som kommunen ville bebygge. Det ønskede Valbys beboere ikke og sammen med det daværende Bydelsråd forlangte vi at der skulle gennemføres en folkeafstemning i Valby. Det afviste kommunen og så blev det projekt blev skrinlagt.
Christiania og Byggefagenes samvirke er enige om, at bolig problemerne i København skal løses, men ikke ved at nedlægge Christiania.
- Ifølge christianitterne kan der bygges op til 200 - 250 boliger mere. Og de mange fredede bygninger, kræver meget vedligeholdelse, siger Anders Olesen.
Han kunne godt tænke sig, at den opgave blev løst i et samarbejde, hvor både nybyggeri og vedligeholdelse blev udført i fællesskab af bygningsarbejdere og christianitter.
- Det ville blive et fantastisk godt praktik- og uddannelsessted. Men det skal ikke være markedsmekanismerne, der styrer priserne.
Anders Olesen mener at gennem en dialog proces skal man finde ud af en sådan løsning til alles fordel og på Christianias betingelser.
- Vi ønsker at bidrage med de erfaringer, vi har fra 1970'ernes konfrontationer til i dag med at finde løsninger på demokratisk vis, som kommer alle til gode, både Christiania, byen borgere og bygningsarbejderne. Bygningsarbejdernes stolthed af deres fag er det grundlæggende som vi bygger vores politik på. For øvrigt skal der i København ikke bygges flere lejligheder som koster 24.00 kr. om måneden. Bygningsarbejderne vil helst bygge gode og billige boliger, som folk kan lide at bo i, slutter formanden for Byggefagenes Samvirke.
PAA
Byggefag
Byggefagenes Samvirke i København består i dag af 17 fagforeninger:
Elektrikernes Fagforening, Gartnernes Fagforening, Isoleringsarbejdernes Fagforening, Jord og Betonarbejdernes Fagforening, Malernes Fagforening, Murerarbejdsmændenes Fagforening, Murersvendenes Fagforening, Rør og Blikkenslagernes fagforening, SiD Ballerup, SiD A Glostrup, SiD Hvidovre, SiD Lyngby og omegn, Stilladsarbejdernes Brancheklub, Tagpaparbejdernes Fagforening, Teknisk Landsforbund København, Træ-Industri-Byg afd. 27 og Træ-Industri-Byg afd. 28 Glostrup.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278