For at få kontanter til et socialt liv og telefonsamtaler, sælger flygtninge ud af deres overlevelses-madpakker
Efter voldsom kritik fra flygtningeorganisationerne og fra flere politikere i regeringen, vil flygtningeminister Bertel Haarder nu overveje at give flygtningebørn seks-syv kroner i lommepenge om dagen.
64 flygtningebørn mellem syv og femten år lever hver dag af den såkaldte madkasseordning på landets asylcentre. De har intet valg. Deres forældre vil ikke skrive under på, at de vil vende tilbage til det land de er flygtet fra. Derfor har de danske udlændingemyndigheder sat dem og deres familie på smalkost, der skal gøre dem møre.
- Det er perspektivløst at sætte flygtninge, der ikke kan hjemsendes, fordi deres hjemlande ikke vil tage imod dem eller på grund af uroligheder, på madkasser. Vi må have en forståelse for, at folk som føler sig forfulgt i deres hjemland, ikke bare automatisk samarbejder med udlændingemyndighederne, hvis de er overbevist om, at de vil blive udsat for tortur, hvis de bliver sendt hjem, siger Klaus Høm, sekretariatschef i Dansk Røde Kors' Asylafdeling, til Arbejderen.
Selvom børnene er i deres vigtige voksealder, hvor mælk og grøntsager skal styrke knoglerne og danne grundlaget for den krop, de skal have resten af livet, modtager de hver dag ensformig kost. Blandt indholdet i den kasse med mad, som flygtninge modtager hver 14. dag er: 1 lille pizza, 750 gram pommes fritter, 3 dåser makrel i tomat...
Det bliver ikke bedre af, at flygtningene er tvunget til at sælge ud af deres madpakke.
- Vi har eksempler på at flygtninge sulter og er kommet for at få mere mad. De har typisk solgt indholdet i deres kasse for at få kontanter, så de kan ringe hjem til familien, eller til et frimærke. Det siger sig selv, at er du på madkasseordningen bliver du meget isoleret, konstaterer Klaus Høm.
Sådan lyder status fra Dansk Røde Kors, der driver landets asylcentre, ét år efter at regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet strammede reglerne, så også familier med børn over otte kan sættes på madkasseordningen. Også Red Barnet kritiserer madkasseordningen.
I alt er 617 ifølge den seneste opgørelse fra 27. maj på madkasseordningen. Det er en voldsom stigning på få år - i 1999 var 149 sat på ordningen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278