- Flere og flere henvender sig til os med økonomiske vanskeligheder. Vi hjælper kun toppen af isbjerget. Behovet er langt større, siger Mødrehjælpen.
Flere og flere fattige børnefamilier står i kø for at få hjælp til at tage på ferie.
Det viser en rundspørge, som Politiken har foretaget hos en række private hjælpeorganisationer. Men der er kun har råd til at hjælpe et fåtal med at komme på ferie.
- Vi oplever en forarmelse, som er taget til de senere år. De fleste mennesker tager det for givet, at man kan komme af sted på ferie. Men det er der en stor del af Danmarks befolkning, der ikke kan, siger Egmontfondens souchef Gitte Spies.
Egmontfonden har i år sendt 149 enlige forældre med 293 børn på ferie for 850.000 kroner. Mødrehjælpen sender hvert år 150-200 familier af sted.
- Der er flere og flere, der henvender sig til os med økonomiske vanskeligheder. De har ikke råd til de mest basale ting, og så er ferie selvfølgelig helt uden for rækkevidde. Men vi hjælper jo kun toppen af isbjerget. Behovet er langt større. Vi kan ikke tage flere ind og har folk på venteliste, siger Mødrehjælpens formand Eva Tufte.
Socialrådgiver Bente Hansen, som er leder af den 100 år gamle Foreningen til Støtte for Mødre og Børn, siger, at det loft over kontanthjælpen, som trådte i kraft i år, rammer de dårligst stillede hårdt. Samtidig er udsigterne på arbejdsmarkedet ikke blevet bedre.
Sidste efterår sendte Socialforskningsinstituttet en rapport på gaden, som viste at knap 200.000 danske børn på et tidspunkt i 2001 var berørt af fattigdom. Familiernes indtægter var så lave, at børnene havde svært ved at deltage i et socialt liv på lige fod med andre børn. Lignende alarmerende tal kom fra Red Barnet og det nyligt etablerede Rådet for Socialt Udsatte.
Regeringen afviser imidlertid, at der er tale om stigende fattigdom. Fire af regeringens ministerier udgav i juni rapporten 'Lavindkomstgruppen - mobilitet og sammensætning', hvor man i stedet slår på, at Danmark er et af de vestlige lande med mest lige indkomstfordeling.
Et stort flertal af de organisationer, der til daglig arbejder med de udsatte grupper, kritiserer dog rapporten. Den går kun til og med 2002 og beskæftiger sig derfor ikke med konsekvenserne af regeringens stramninger på kontanthjælp og indførelse af starthjælp til flygtninge og indvandrere, lyder kritikken blandt andet.
Villy Søvndal, socialordfører for SF, vil nu rejse en forespørgselsdebat i Folketinget om fattigdommen som en direkte konsekvens af regeringens politik.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278