- Statsministeren kan sige nok så mange gange, at alle kan komme i arbejde, men det kan de ikke. Det ved vi, der arbejder i feltet, siger Preben Brandt
Regeringen har brugt beskæftigelsesplanen 'Flere i arbejde' som politisk alibi for at blive ved med at skære i kontanthjælpen.
Det siger Rådet for Socialt Udsatte i forbindelse med offentliggørelsen af sit småskrift 'Elementer til en aktivitets- og beskæftigelsesplan for socialt udsatte' den 1. juli.
- Politikken over for de socialt udsatte i forbindelse med udmøntningen af beskæftigelsesreformen 'Flere i arbejde' har bestået i nedskæringer i kontanthjælpen, som er forsørgelsesgrundlag for en stor del af de socialt udsatte, siger rådets formand, Preben Brandt, som er daglig leder af Projekt Udenfor i København.
Rådet opfordrer regeringen til at fokusere mere på at skabe forudsætningerne for et bedre liv for de mest udsatte. Arbejde er ikke nødvendigvis et mål for alle.
- Statsministeren kan sige nok så mange gange, at alle kan komme i arbejde, men det kan de ikke. Det ved vi, der arbejder i feltet, siger Preben Brandt.
Regeringen fokuserer ensidigt på arbejdsmarkedet. Og har glemt de mål, der var i den tidligere lov om aktiv socialpolitik, som også havde fokus på forbedret livskvalitet som et mål i sig selv, lyder kritikken.
Rådets målgruppe er hjemløse, stofmisbrugere, sindslidende, alkoholmisbrugere og andre socialt udsatte, som primært modtager kontanthjælp eller andre sociale ydelser. En undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet fra 2003 viser, at 37.000 personer har modtaget kontanthjælp i mere end fire år. Heraf er mange blandt de socialt udsatte og denne gruppe rammes hårdt af regeringens nedskæringer.
Rådet foreslår, at lov om aktiv beskæftigelsespolitik ændres og har et helt katalog af ideer til, hvordan det kan gøres. Blandt andet skal den del af de socialt udsatte, som er tættest på arbejdsmarkedet, have særlig støtte, også efter de er kommet i arbejde. I dag bliver denne gruppe underprioriteret, fordi der er en tendens til, at man fokuserer på de mest velfungerende, som er lettest at få i arbejde.
For den del af de socialt udsatte, som er længst væk fra arbejdsmarkedet, kan social aktivering på for eksempel et værested være et mål i sig selv. Desuden opfordrer Rådet til at kigge på de skærpede betingelser for at opnå førtidspension, der reelt betyder, at denne gruppe forbliver på kontanthjælp.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278