04 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fritidsjobbere mangler oplæring

Fritidsjobbere mangler oplæring

Tirsdag, 13. juli, 2004, 00:00:00

Mange unge fritidsjobbere får ingen eller kun ringe oplæring på jobbet - det øger faren for arbejdsulykker, advarer LO´s Jobpatrulje.

En farlig cocktail af unge der vil tjene nogle hurtige penge og arbejdsgivere, der vil have fleksibel og billig arbejdskraft, øger faren for arbejdsulykker i sommerlandet, advarer LO's Jobpatrulje.
Faren øges yderligere af, at de unge mangler viden om hvordan man skal begå sig på en arbejdsplads, forklarer Jobpatruljens landskoordinator, Stig Møller, til Arbejderen.
- For mange unge er det første gang, de stifter bekendtskab med en arbejdsplads. Og det er mange desværre dårligt forberedt på. Mange ved heller ikke, at der gælder specielle regler for unge under 18 år, siger Stig Møller.
- Det er selvfølgelig først og fremmest arbejdsgiverens pligt at sørge for den fornødne oplæring og indføring i de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Et ansættelsesbevis giver en vis sikkerhed for, at den unge er gjort bekendt med hvad arbejdet går ud på. Derfor er det også et skridt i den helt forkerte retning, at regeringen har sat arbejdsgivernes bod for en manglende ansættelseskontrakt ned fra 5000 til kun 1000 kroner, understreger Stig Møller.
LO's jobpatruljer har indtil nu modtaget 700 indberetninger fra Storstrøms, Viborg og Ringkøbing Amt. På omkring 50 arbejdspladser er der fundet større eller mindre problemer. Og som i de foregående år meldes der flere steder om unge, der arbejder med for tunge løft, og med farlige maskiner.
- Vi lever i et samfund, hvor vi alt andet lige er bedre orienterede. Derfor er det også beskæmmende, at situationen ikke har ændret sig. Arbejdsgiverne har et stort ansvar, men det har vi andre også - fagbevægelsen, de unge selv, og deres forældre. Det her drejer sig jo ikke om at ødelægge de unges mulighed for at tjene lidt ekstra penge, men om at give dem sikre forhold at arbejde under. Husk på, at en fritidsjobber, der kommer ud for en arbejdsulykke, måske bliver skadet for resten af livet, understreger Stig Møller.


Fire ud af fem uden kontrakt
I Ringkøbing Amt afslørede Jobpatruljens besøg, at omkring 80 procent af de unge fritidsjobbere arbejdede uden gyldigt ansættelsesbevis.
Enten manglede ansættelsesbeviset helt, eller også manglede der en myndig persons underskrift i de tilfælde, hvor den unge fritidsjobber var under 18 år, oplyser Jeanette Bjerregaard, koordinator for Jobpatruljen i Ringkøbing Amt.
Ifølge Jeanette Bjerregaard synes mange af de unge, men også arbejdsgiverne, at være uvidende om at ansættelsesbeviser er påbudt ved lov.


Sådan er reglerne
Ifølge lovgivningen har alle, der er ansat i mindst én måned, og som har en arbejdsuge på over otte timer, krav på et ansættelsesbevis. Beviset skal rumme arbejdsgiverens oplysninger om 'alle væsentlige vilkår for ansættelsesforholdet', herunder løn, opsigelsesvarsel og den normale daglige eller ugentlige arbejdstid.
Ansættelsesbeviser har været lovpligtige siden 1. juli 1993.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. jul. 2004 - 00:00   03. sep. 2012 - 19:33

Indland